Οκτώ μήνες μετά την υπογραφή και την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας της ντροπή για τους/τις πρόσφυγες, που υπεγράφη πρόθυμα και είναι διαρκές αντικείμενο υπεράσπισης από την ελληνική κυβέρνηση, η κατάσταση εξελίσσεται σε ολοένα και πιο δύσκολη και επιθετική για τους/τις ίδιους/ες. Οι απελάσεις προσφύγων που θεωρούνται «παράτυποι» από το ιερατείο του Κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης, που αποφασίζουν ποιες ζωές θα καταστρέψουν, συνεχίζεται κανονικά. Το κλείσιμο του μονοπατιού του Έβρου και των Βαλκανίων, ακολουθήθηκε από την σκληρή στρατιωτικού τύπου φύλαξη του Αιγαίου, καθιστώντας το ταξίδι των προσφύγων μέσω Ιταλίας ή Λιβυκού πελάγους και Κρήτης πολύ πιο μακρύ και πιο επικίνδυνο. Όσο για τα άθλια «προσωρινά» camp, αυτά έγιναν για τα καλά μόνιμα, υποτιμώντας το επίπεδο ζωής των προσφύγων στο έπακρο.

Είναι προφανές ότι στην κτηνωδία που συντελείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη εναντίον των προσφύγων, το ελληνικό κράτος έχει αναλάβει έναν κομβικό ρόλο, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ευθύνη της διακοπής του ταξιδιού των προσφύγων και συχνά της επιστροφής τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται και τη φρίκη από την οποία διέφυγαν. Ταυτόχρονα, μέσω των camp, συνεχίζει να ευνοεί την γκετοποίηση των προσφύγων και παρεμποδίζει την ομαλή εισχώρησή τους στην καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας και την όσμωση μαζί της.

Χάρη στην κινητοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης, που συνταράζει την ελληνική κοινωνία τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, το ελληνικό κράτος αναγκάζεται να ανοίξει τα σχολεία για περίπου 20.000 προσφυγόπουλα. Μια εξέλιξη που αντιτίθεται στον ρατσιστικό ορυμαγδό των απελάσεων, των camp, των αποκλεισμών και θέτει κάποια θεμέλια για την υποδοχή των προσφύγων, καθιστώντας τους ορατούς στον αστικό αστό, «πραγματικούς ανθρώπους» ανάμεσα στους υπόλοιπους. Παρά το ότι εθνικιστικά και ρατσιστικά αποβράσματα ξεμύτισαν με αφορμή την ένταξη των προσφύγων στην εκπαίδευση, προκειμένου να χύσουν το μισαλλόδοξο δηλητήριο, το κίνημα αλληλεγγύης, οι εργαζόμενοι/ες στα σχολεία, οι γονείς και τα μικρά παιδιά ήταν εκεί για να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα με την αλληλεγγύη που τους άξιζε.

Το κίνημα αλληλεγγύης στους/στις πρόσφυγες, ο κόσμος της Εργασίας, των συνδικάτων και των οργανώσεων έχουμε καθήκον να απομονώσουμε κάθε ρατσιστικό κίνδυνο που απειλεί να διαταράξει την ομαλή είσοδο των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και την καθημερινή ζωή.

Σε κάθε γειτονιά, κάθε σχολείο, κάθε σχολή, κάθε χώρο εργασίας, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι/ες. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε τους φασίστες ούτε το Κράτος να παίξει άλλο με τις ζωές και την αξιοπρέπειά τους.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί και συμμετέχει στην αντιφασιστική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/στις πρόσφυγες στα Προπύλαια, σήμερα Πέμπτη 20/10, στις 18:00.

roci-logo

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Οκτώ μήνες μετά την υπογραφή και την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας της ντροπή για τους/τις πρόσφυγες, που υπεγράφη πρόθυμα και είναι διαρκές αντικείμενο υπεράσπισης από την ελληνική κυβέρνηση, η κατάσταση εξελίσσεται σε ολοένα και πιο δύσκολη και επιθετική για τους/τις ίδιους/ες. Οι απελάσεις προσφύγων που θεωρούνται «παράτυποι» από το...