Ανακοίνωση του Τοπικού Τμήματος Θεσσαλονίκης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε ενάντια στην (επί της ουσίας) κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την απορρύθμιση των εργασιακών ωραρίων στο κλάδο των Εμποροϋπαλλήλων.

Η χρονική περίοδος που διανύουμε βρίσκει το σύνολο των εργαζομένων έναντι μιας διαρκούς -και άκρως επιθετικής- κρίσης του Κεφαλαίου, που εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Η διαρκώς εντεινόμενη ακρίβεια μας υπενθυμίζει ότι ο πληθωρισμός συνιστά μια νόμιμη κλοπή σε βάρος της τάξης μας, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν τον ρόλο του διαχειριστή, νομοθετούν υπέρ των αναγκών του Κεφαλαίου, τσακίζοντας ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματά μας.

Μια σειρά αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών συρρίκνωσαν το εισόδημά μας, χειροτέρευσαν την καθημερινότητα μας, ενώ με αποκορύφωμα το «Νόμο Χατζηδάκη» και ενός μπαράζ δικαστικών αποφάσεων άνοιξε ο δρόμος προς την επιτήρηση των συνδικάτων και την ουσιαστική ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και της απεργίας. Η σημερινή κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την πολιτική της ατζέντα επιτίθεται συνολικά στην κοινωνία, επιστρατεύοντας την κρατική καταστολή έναντι του εργατικού και του ευρύτερου κοινωνικού κινήματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα είναι κοινό μυστικό πως επικρατεί καθεστώς τρομοκρατίας εις βάρος των εργαζομένων με απλήρωτη εργασία, ελαστικά ωράρια, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μισθούς πείνας και απανωτές απολύσεις. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το τελειωτικό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία και η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας ύστερα από απόφαση του εκάστοτε Δημάρχου, όπως εισάγονται με την τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που περιέχει ρυθμίσεις του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Και φυσικά, πίστη σύμμαχος σε κάθε αντικοινωνική πολιτική αποδεικνύεται η ΓΣΕΕ, που σαμποτάρει με τη σιωπή της την όποια συλλογική απάντηση παλεύει να δώσει το εργατικό κίνημα, αποδεικνύοντας στη πράξη ότι δεν είναι κάτι περισσότερο από καρικατούρα του συνδικαλισμού.

Αυτή η πλήρης απορρύθμιση του ωραρίου και η εντατικοποίηση της εργασίας αφορά άμεσα την πόλη της Θεσσαλονίκης και την τοπική κοινωνία. Δεκάδες καταστήματα που απασχολούν πληθώρα εργαζόμενων λειτουργούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, η οποία δέχεται μάλιστα τεράστιο αριθμό τουριστών όλο το χρόνο. Είναι σαφές πως για το Κράτος και το Κεφάλαιο τα εργασιακά δικαιώματα είναι πολυτέλειες μπροστά στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης και την ενίσχυση του τουρισμού. Οι νόμοι της αγοράς καθορίζονται με γνώμονα τη συνεχή κερδοφορία της εργοδοσίας, καθώς και την ανάγκη της να βγει αλώβητη από την κρίση της, ενώ το μάρμαρο καλείται να πληρώσει και πάλι η εργατική τάξη.

Ας μην έχουμε αυταπάτες! Αυτό που μας λείπει δεν είναι οι ώρες για να ψωνίσουμε, αλλά τα χρήματα και ο προσωπικός χρόνος για μια αξιοβίωτη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, ο αγώνας των εργαζομένων στο κλάδο του εμπορίου, αποτελεί έναν ακόμα αγώνα της εργατικής τάξης έναντι στη δυστοπία που έχουν διαμορφώσει κράτος και κεφάλαιο, στον οποίον οφείλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.

Το Τοπικό Τμήμα Θεσσαλονίκης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε καλεί σε στήριξη της συγκέντρωσης των Σωματείων την Κυριακή 14/5 διεκδικώντας το αυτονόητο, την κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας. Ενάντια σε κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης της τάξης μας από κράτος-κεφάλαιο, βάζουμε τις ανάγκες μας μπροστά με εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 14/5, ΣΤΙΣ 10:30 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΣΙΜΙΣΚΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤ(ΡΙ)ΩΝ!

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΛΑΔΟ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

RocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση του Τοπικού Τμήματος Θεσσαλονίκης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε ενάντια στην (επί της ουσίας) κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την απορρύθμιση των εργασιακών ωραρίων στο κλάδο των Εμποροϋπαλλήλων. Η χρονική περίοδος που διανύουμε βρίσκει το σύνολο των εργαζομένων έναντι μιας διαρκούς -και άκρως επιθετικής- κρίσης του Κεφαλαίου, που εκφράζεται με...