Εν μέσω εορταστικής περιόδου, ανακοινώθηκε ότι επίκειται η υπογραφή σύμβασης μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών ειδικής αγωγής –του ιδιωτικού τομέα– και του ΕΟΠYΥ, με την εν λόγω σύμβαση να συνιστά προϋπόθεση για την κάλυψη των σχετικών δαπανών εκ μέρους του Κράτους, από 1/1/2017. Πρόκειται για την επόμενη αιφνιδιαστική κίνηση Κράτους και Κεφαλαίου, στην κατεύθυνση επίτασης της οικονομικής αφαίμαξης και της πολύπτυχης εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, με μοναδικό γνώμονα τη διαφύλαξη των κερδών της καθεστηκυίας τάξης και με φόντο την οικονομική κρίση.

Απαξιώνοντας και εμπαίζοντας εργαζόμενους και ασφαλισμένους, ο ΕΟΠYΥ μόλις που επέτρεψε –για καθαρά προσχηματικούς λόγους– την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), για την υποβολή προτάσεων πάνω στην κατατεθειμένη τροπολογία. Η ειδεχθής αυτή διαδικασία, την οποία είχαν το θράσος να αποκαλέσουν «δημόσια διαβούλευση», διήρκησε συνολικά πέντε ημέρες (από 23/12/16 μέχρι 27/12/16) και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουμε∙ αυτού των ατομικών συμβάσεων εργασίας, της διαπραγμάτευσης μέσω ατομικών email και της εκπροσώπησης των εργαζομένων αποκλειστικά από διαταξικούς επιστημονικούς συλλόγους.

Συγχρόνως, οι «καλοθελητές» των καθεστωτικών ΜΜΕ φρόντισαν για τη δημοσίευση άρθρων περί «εξορθολογισμού των δαπανών» και «εξοικονόμησης πόρων» από τα πενιχρά ποσά που δίνονται στην ειδική αγωγή. Οι αισχρότεροι εξ αυτών δε δίστασαν να δηλώσουν ότι τα χρήματα που λαμβάνουν οι λογοθεραπευτές είναι πάρα πολλά ή και να συκοφαντήσουν τους εργαζομένους του κλάδου για εμφάνιση δήθεν πλαστών στοιχείων, με στόχο την απόσπαση υψηλότερων ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί και με άλλους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, η μετάβαση  στο νέο καθεστώς θα οδηγήσει σε «πάγωμα» των πληρωμών για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον. Τα αποτελέσματα αυτού του «παγώματος» θα επιβαρύνουν, κατά κύριο λόγο, τους εργαζόμενους που καλούνται από τα αφεντικά τους, ανοιχτά, να εργαστούν με σημαντικά μειωμένες ή και καθόλου απολαβές για τους επόμενους μήνες, καθώς και τους ασφαλισμένους που θα κληθούν, εκβιαστικά, να πληρώσουν από την τσέπη τους ή να διακόψουν τις θεραπείες. Οι ιδιοκτήτες των κέντρων προχωρούν σε αυτή την κίνηση, γνωρίζοντας ότι κανένας επαγγελματίας υγείας δε θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και την πρόοδο των περιστατικών του, τερματίζοντας απότομα τα θεραπευτικά προγράμματα. Το αυτό ισχύει, προφανώς, και για τους γονείς των παιδιών. Κατά συνέπεια, η τρέχουσα κατάσταση μάλλον προσφέρει το τέλειο «άλλοθι» στους ιδιοκτήτες των κέντρων, που επιθυμούσαν ούτως ή άλλως τη μείωση των μισθών και την απόλυση εργαζομένων, παρά τους πιέζει.

Ο αγώνας για αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί στο πλευρό τον ιδιοκτητών των κέντρων στα οποία εργαζόμαστε. Είναι αγώνας των εργαζομένων, που παλεύουμε για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μας. Είναι αγώνας όσων αρνούμαστε να δουλέψουμε απλήρωτοι ή με εξευτελιστικούς μισθούς, για το «καλό του κέντρου», το οποίο παρεμπιπτόντως συμπίπτει με το καλό του αφεντικού μας. Είναι, επίσης, αγώνας των ασφαλισμένων του ΕΟΠYΥ, οι οποίοι δικαιούνται να έχουν πραγματικά δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες ειδικής αγωγής. Εργαζόμενοι κι ασφαλισμένοι δε θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, για το Κράτος και τ’ αφεντικά μας που κόπτονται αποκλειστικά για το αν τους «βγαίνουν τα νούμερα». Δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να οργανωθούμε για την προάσπιση της ειδικής αγωγής και της τάξης μας, απέναντι στις εκάστοτε στοχεύσεις του Κράτους και του Κεφαλαίου.

  • Καμία περικοπή των δαπανών για την ειδική αγωγή
  • Καμία απόλυση συναδέλφου
  • Καμία μείωση μισθού
  • Ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας
  • Καμία επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων
  • Σύσταση σωματείου των εργαζομένων στα κέντρα ειδικής αγωγής

kladiki-igeias

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Εν μέσω εορταστικής περιόδου, ανακοινώθηκε ότι επίκειται η υπογραφή σύμβασης μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών ειδικής αγωγής –του ιδιωτικού τομέα– και του ΕΟΠYΥ, με την εν λόγω σύμβαση να συνιστά προϋπόθεση για την κάλυψη των σχετικών δαπανών εκ μέρους του Κράτους, από 1/1/2017. Πρόκειται για την επόμενη αιφνιδιαστική κίνηση Κράτους...