Κυβέρνηση και εργοδότες το τελευταίο διάστημα, προσπαθούν λυσσαλέα να σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων. Το νέο νομοσχέδιο- έκτρωμα επιβάλλει την πλήρη υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης και την υποβάθμιση της ζωής της εργατικής τάξης. Τα αφεντικά τα τελευταία χρόνια της «κρίσης», με πρόσχημα την μείωση της κερδοφορίας τους, έχουν ξεσαλώσει στις πλάτες των εργαζομένων. Η ελαστική και μαύρη εργασία έχει γίνει βασική σχέση για πολλούς/ες από εμάς, εργασιακά δικαιώματα έχουν χαθεί, η συνδικαλιστική δράση καταστέλλεται, μισθοί και ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν πάει περίπατο ενώ οι συλλογικές συμβάσεις είναι ανάμνηση από το παρελθόν.

Όλα τα παραπάνω το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο έρχεται να τα νομιμοποιήσει. Μαζί με άλλα καταστροφικά μέτρα για τους/τις εργάτες/ριες, όπως ο υποκατώτατος μισθός για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο/η. Μέχρι σήμερα υπήρχε ο υποκατώτατος μισθός των νέων κάτω των 25, ο οποίος θεσπίστηκε το 2010 και με τις αλλαγές του 2012, κάθε εργαζόμενος/η στα ηλικιακά όρια δικαιούται 410 ευρώ καθαρά. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την αλλαγή του νόμου και εφαρμογή του για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο/η ανεξάρτητα ηλικίας. Από εκεί που είχαμε μισθούς-χαρτζιλίκι για τους/τις νέους/ες τώρα θα έχουμε για το σύνολο της εργατικής τάξης που προσλαμβάνεται ύστερα από ανεργία.

Είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας να μην επιτρέψουμε τόσο τη ψήφιση όσο και την εφαρμογή του αντεργατικού νομοσχεδίου που ετοιμάζουν. Αρκετά έβγαλαν τα αφεντικά από την ασταμάτητη εδώ και χρόνια υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης. Πρέπει να βάλουμε φρένο στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, παλεύοντας για ζωή και εργασία με αξιοπρέπεια. Μισθούς, συντάξεις και συμβάσεις στο ύψος των αναγκών μας, συνθήκες εργασίας υγιεινές και ασφαλείς που δεν θα κοστίζουν τη ζωή μας(βλ. δολοφονία συναδέλφισσας στα Everest, δολοφονίες στα ΕΛΠΕ, κλπ), συνδικαλιστικά δικαιώματα και ασφάλιση.

Σε κάθε χώρο εργασίας, κάθε αμφιθέατρο και κάθε γειτονιά να οργανώσουμε την αυτοάμυνα της τάξης μας. Να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια για περεταίρω υποτίμηση της εργασίας και της ζωής μας. Παίρνοντας τον αγώνα στα χέρια μιας να αγωνιστούμε ενάντια στην αντεργατική πολιτική αφεντικών και κράτους, οργανώνοντας τις αντιστάσεις μας γύρω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε συμμετέχει και καλεί στη πορεία ενάντια στον υποκατώτατο μισθό και την υποτίμηση της εργασίας μας, το Σάββατο 17/12 στις 13:30 στα Χαυτεία (Σταδίου και Αιόλου).

-Να μπλοκάρουμε τον αντεργατικό νομοσχέδιο.

-Επαναφορά των Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση στο χρόνο εργασίας.

-Ίσα δικαιώματα για τους/τις εκτός παραγωγής εργαζόμενους/ες. Να συνυπολογίζεται η ανεργία ως εργάσιμος χρόνος.

-Να εμποδίσουμε την ελαστική εκμετάλλευση και τη μαύρη εργασία.

roci-logo

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Κυβέρνηση και εργοδότες το τελευταίο διάστημα, προσπαθούν λυσσαλέα να σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων. Το νέο νομοσχέδιο- έκτρωμα επιβάλλει την πλήρη υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης και την υποβάθμιση της ζωής της εργατικής τάξης. Τα αφεντικά τα τελευταία χρόνια της «κρίσης», με πρόσχημα την μείωση...