Στον κλάδο που συνηθίζεται να αποκαλείται η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και παρουσιάζει για άλλη μια χρονιά εντυπωσιακά κέρδη, οι τουριστικές επιχειρήσεις φαίνεται πως έχουν ανάγκη από απλήρωτη εργασία. Συγκεκριμένα 1.300 άνεργοι και άνεργες εργάστηκαν για αρκετούς μήνες, εξυπηρετώντας πάγιες ανάγκες επιχειρήσεων, χωρίς πραγματικό μισθό, χάρη στα προγράμματα Voucher προκειμένου να εισπράξουν αργότερα ένα πολύ μικρότερο πόσο σε 3 δόσεις. Απ’ την άλλη, οι επιχειρήσεις πληρώνονται αδρά για κάθε άνεργο για τον οποίο αναλαμβάνουν να παρέχουν την εντελώς βασική «εκπαίδευση» των ΚΕΚ, αργότερα για την «μαθητεία»-εργασία και ακόμη για τον νέο θεσμό της πιστοποίησης των γνώσεων που έλαβαν.

Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τον «εκπαιδευτικό» ρόλο της διαδικασίας: τα προγράμματα Voucher ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας που σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια, νομιμοποιούν την νέα μορφή ελαστικής εργασίας, που δεν φέρει τα δικαιώματα της «παλιάς», αφού η «μαθητεία» γίνεται μόνο με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς ασφάλιση. Συμβαδίζουν, επίσης, με το πλάνο για την υποτίμηση της εργατικής δύναμης των νέων και την καθιέρωση του μειωμένου κατώτατου μισθού για όσους/ες είναι κάτω των 25. Δημιουργείται από το πουθενά, λοιπόν, μια ανεκμετάλλευτη δεξαμενή από φθηνό εγχώριο εργατικό δυναμικό, που βγάζει τους εργοδότες από τον κόπο να παρέχουν αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα ή ακόμα και να προσλάβουν.

Πρόκειται για μια σχέση αμοιβαίας ωφέλειας, αφού απ’ την μια το Κράτος ανακυκλώνει τους εκτός παραγωγής εργαζόμενους και μειώνει τεχνητά την ανεργία, που σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα είναι στο 23,1%. Απ’ την άλλη οι εργοδότες λαμβάνουν επιδοτήσεις και δωρεάν εργασία, που μπορούν να αξιοποιήσουν όπως επιθυμούν χωρίς περιορισμούς. Το μόνο που φαίνεται να μην λειτουργεί, όπως πρέπει, σε αυτή την άψογη συνεργασία είναι η καταβολή των δεδουλευμένων στους 1.300 εργαζόμενοι/ες, που απασχόλησε το ΙΝΣΕΤΕ, αφού με την πρόφαση ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η «διαδικασία πιστοποίησης» παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που καθυστερεί η πληρωμή στους Voucherαδες και έχουμε κάθε λόγο να πιστέψουμε πως θα συμβεί ακριβώς το ίδιο και με την νέα φουρνιά των 4.600 εργαζόμενων που ολοκλήρωσαν πρόσφατα το πρόγραμμα.

Οι νέες μορφές εργασίας, είτε ως Voucher, είτε ως οτιδήποτε άλλο σκαρφιστούν στο μέλλον, οφείλουν να μας θυμίζουν πως κανένα κεκτημένο, δεν εξαιρείται από τις ορέξεις Κράτους και Κεφαλαίου που θα βρίσκουν πάντα τρόπους να παρακάμπτουν βασικά εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτή την διαρκή διαμάχη που ξεκινάει από το πιο αδύναμο κομμάτι του κόσμου της Εργασίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν έχουν φυσικά στόχο την «καταπολέμηση της ανεργίας», αλλά την διαχείριση της για την περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων ολόκληρης της εργατικής τάξης. Γνωρίζουμε ότι την πραγματική λύση για την ανεργία, αλλά και την μοναδική εγγύηση για τα δικαιώματα, μπορούμε να την δώσουμε μόνο μέσα από την κοινή οργάνωση των εργαζομένων και τον συγκροτημένο αγώνα κόντρα στα αφεντικά και τα «προγράμματα» τους.

Ως Διεπαγγελματική Ένωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας για την απλήρωτη εργασία στα Voucher» και καλούμε την Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 10πμ, στο Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, (Λεωφόρος Αμαλίας 34) για τους απλήρωτους στα Voucher Τουρισμού.

-Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στα Voucher.
-Πλήρης ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
-Ίσα δικαιώματα για όλους/ες τους/ις εργαζόμενους/ες.
-Καμία ειρήνη με τις νέες εργασιακές σχέσεις

diepagg

RocinanteΑνακοινώσειςΕργατικά
Στον κλάδο που συνηθίζεται να αποκαλείται η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και παρουσιάζει για άλλη μια χρονιά εντυπωσιακά κέρδη, οι τουριστικές επιχειρήσεις φαίνεται πως έχουν ανάγκη από απλήρωτη εργασία. Συγκεκριμένα 1.300 άνεργοι και άνεργες εργάστηκαν για αρκετούς μήνες, εξυπηρετώντας πάγιες ανάγκες επιχειρήσεων, χωρίς πραγματικό μισθό, χάρη στα προγράμματα Voucher...