Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την εργατική πρωτομαγιά του 2021

Εργάτες, κόκκινοι, λευκοί, κίτρινοι και μαύροι
Σηκώστε το κεφάλι σας! Πετάξτε τα εργαλεία σας!
Στο διάβολο τα αφεντικά και η σειρήνα του εργοστασίου
Ετούτη είναι η μέρα των εργατών. Είναι η δική μας μέρα!

(Σικάγο, 1886)

 

Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς βρίσκει δισεκατομμύρια εργαζόμενους και εργαζόμενες σε όλον τον κόσμο, στη δίνη μιας μεγάλης επίθεσης. Από εμάς, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, προέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των 4.000.000 νεκρών της πανδημίας. Εμείς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της διάλυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας, που αποτέλεσε την επιθετική επιλογή του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια. Εμείς συνεχίσαμε να εργαζόμαστε απροστάτευτες και απροστάτευτοι για να κρατηθούν όρθια τα κέρδη του κεφαλαίου. Και εμείς ήμασταν τα θύματα των 400.000.000 θέσεων εργασίας που χάθηκαν μέσα σε αυτόν τον χρόνο, για τα κέρδη του κεφαλαίου και πάλι.

Σήμερα, κι ενώ χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν στις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και αλλού, εξαιτίας της απροθυμίας του κεφαλαίου να προστατεύσει τους πληθυσμούς, να ενισχύσει την οικουμενική καθολική και δημόσια υγεία και να απελευθερώσει τα εμβόλια από τα επιχειρηματικά δεσμά της «παντέντας», καλούμαστε να επιστρέψουμε σε έναν κόσμο ξανά βυθισμένο σε καπιταλιστική κρίση, την οποία πάλι θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Στην Ελλάδα, όπου βιώσαμε τις πιο σκληρές αντεργατικές και οικονομικά φιλελεύθερες πολιτικές τη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης, βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωπες και αντιμέτωποι με την πιο δεξιά και την πιο συνδεδεμένη με τα καπιταλιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα κυβέρνηση των τελευταίων 30 χρόνων. Το αυταρχικό κρεσέντο του τελευταίου χρόνου, που επιχείρησε να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό με την επαναφορά της χωροφυλακής, πηγαίνει παράλληλα με μια σειρά νομοθετημάτων που κινούνται σταθερά στη λογική της μέγιστης προστασίας των επιχειρηματιών και την διάλυση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάζει ο υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης, από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές των πολιτικών του πινοτσετισμού και της οικονομικής σχολής του Σικάγου, έρχεται να καταργήσει στην ουσία και στην πράξη την τήρηση του 8ωρου, να νομιμοποιήσει πλήρως τις απλήρωτες υπερωρίες, να προκαλέσει την πιο μεγάλη ελαστικοποίηση της εργασίας χωρίς να πειράξει τον χρόνο της και, ταυτόχρονα, να επιτεθεί στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, καθιστώντας κατ’ ουσία παράνομη την αυτόνομη συνδικαλιστική δράση και τον πρωτοβάθμιο συνδικαλισμό.

Σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή, βρέθηκε να ξυπνήσει το θλιβερό ζόμπι της ΓΣΕΕ, προκειμένου, συντεταγμένο με την κυβέρνησης, να σαμποτάρει την απεργιακή κινητοποίηση της 6ης Μαΐου, μετατρέποντάς την σε μια εθιμοτυπική αργία συμφωνημένη με το Κράτος.

Αποτελεί την πιο επείγουσα ανάγκη για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, για τα ταξικά σωματεία οργάνωσης της αντίστασης, να δώσουν τη μάχη για αν επιστρέψει το ζόμπι αυτό στη φωλιά του και να ενισχυθεί ο συνδικαλιστικός και απεργιακός συντονισμός που θα αποτελέσει την αντιπαράταξη σε αυτή την πολιτική και θα θέσει στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις που αντιστοιχούν στις πραγματικές μας ανάγκες για αποφασιστική μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση των μισθών, για ενίσχυση της δημόσιας υγείας και πρόνοιας, για συνδικαλιστικές και κοινωνικές ελευθερίες.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε ενώνει τις δυνάμεις και τη φωνή της με τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες που κήρυξαν και στηρίζουν την απεργία της 6ης Μαΐου, ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και ενάντια στη διαρκή πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

-Η ζωή είναι μικρή για να δουλεύουμε 10 ώρες. Καμία αύξηση του χρόνου εργασίας. Αποφασιστική μείωση του με αυξήσεις στους μισθούς.

-Καμία περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων στην απεργία.

-Προσλήψεις στο ΕΣΥ, ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας για την προστασία του πληθυσμού.

-Καμία απλήρωτη υπερωρία, ούτε μία ανασφάλιστη ώρα εργασίας

-Συνδικαλιστικός συντονισμός των εργαζομένων, ντόπιων και προσφύγων, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής

http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2016/07/996008_10200111931396126_1368204063_n.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2016/07/996008_10200111931396126_1368204063_n-300x300.jpgRocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την εργατική πρωτομαγιά του 2021 Εργάτες, κόκκινοι, λευκοί, κίτρινοι και μαύροι Σηκώστε το κεφάλι σας! Πετάξτε τα εργαλεία σας! Στο διάβολο τα αφεντικά και η σειρήνα του εργοστασίου Ετούτη είναι η μέρα των εργατών. Είναι η δική μας μέρα! (Σικάγο, 1886)   Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς βρίσκει δισεκατομμύρια εργαζόμενους...