Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Τεχνών & Θεαμάτων σχετικά με το έκτακτο επίδομα των 800€, των 400€ για τον άνεργο κόσμο, και την σιωπή που τηρεί η κυβέρνηση για τον κλάδο μας

 

Έχοντας ήδη περάσει ένας μήνας από το κλείσιμο των θεάτρων και των μουσικών σκηνών, η κυβέρνηση ακόμη συζητάει για το αν και ποιοι/-ες θα πάρουν επίδομα από τον κλάδο των τεχνών και του θεάματος, αερολογώντας για την ένταξη των καλλιτεχνών και των τεχνικών σε αυτό. Τάζουν επιδόματα, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη επιπλέον ενημέρωση όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις. Η υπάρχουσα συνθήκη βρήκε τους περισσότερους και τις περισσότερες από τον χώρο είτε σε περίοδο προβών (οι όποιες φυσικά είναι μαύρες και δεν δηλώνονται στο χρονικό διάστημα των συμβάσεων), είτε πριν το ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς. Αυτό τους/τις άφησε ακάλυπτους/-ες οικονομικά, αφού το επίδομα των 800 ευρώ δόθηκε μόνο σε όσες επιχειρήσεις βγήκαν σε αναστολή.

Για μια ακόμη φορά, κατανοούμε την αναγκαιότητα των αγώνων που δίνει διαρκώς ο κλάδος για ασφάλιση και συμβάσεις από την αρχή μέχρι το τέλος της εργασίας μας. Το αυτονόητο του να θεωρείται και η προετοιμασία για την ζωντανή σκηνή κομμάτι της δουλειάς, θα ήταν πιο δυνατό με την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μουσικοί, διασκεδαστές, ταχυδακτυλουργοί, κωμικοί, performers, και ένα τεράστιο κομμάτι τεχνικού προσωπικού μένουν επίσης εκτός επιδόματος. Συναυλίες και παραστάσεις που είχαν κανονιστεί ακυρώθηκαν, ενώ η πλειοψηφία δεν εργάζεται με σύμβαση μα με ημερήσιες προσλήψεις, που υπογράφονται την ημέρα της παρουσίασης ή συχνά δεν δηλώνονται καν και μένουν ανασφάλιστοι.

Πέραν όμως του επιδόματος, ένα μεγάλο ποσοστό μένει εκτός και από το ταμείο ανεργίας, αφού όπως μας ανακοίνωσε και ο κύριος Γεωργιάδης «όσοι είναι άνεργοι μακροχρόνια με κάποιον τρόπο επιβιώνουν». Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν αφορούν τον κόσμο που θεωρήθηκε από 1/4/2019 μακροχρόνια άνεργος. Όσοι/-ες είναι λιγότερο από 12 μήνες ή περισσότερο από 24, μένουν δηλαδή εκτός. Εκτός είναι και ο κόσμος που δεν έπαιρνε επίδομα ανεργίας μέσα στους πρώτους μήνες του 2020. Αυτό περιλαμβάνει περίπου το 90% των εγγεγραμμένων ανέργων. Μέσα σε αυτούς φυσικά και πλήθος από σκηνοθέτες, χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς, ταξιθέτες, ηχολήπτες, φωτιστές, κ.ο.κ. των οποίων οι πρόβες/συναυλίες αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν, και μένουν στον αέρα χωρίς να έχουν καμία εικόνα για το πότε θα μπορέσουν να ξαναδουλέψουν.

Μια μερίδα του κόσμου επίσης που ανήκει στους/στις αυτοαπασχολούμενους/-ες, είτε από επιλογή είτε επειδή έγιναν «μπλοκάκηδες» από ανάγκη ενώ ξεκάθαρα εργάζονται για λογαριασμό μιας επιχείρησης, καλείται να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές σε μία περίοδο που είναι αντικειμενικά αδύνατον να παράξει έργο.

Τα σωματεία και οι σύλλογοι του κλάδου όλο αυτό το διάστημα, με όσα μέσα έχουν αυτή τη στιγμή, παλεύουν να βγάλουν προς τα έξω τα αιτήματα όλων των εργαζομένων και παρ’ όλα αυτά το κράτος συνεχίζει να τους αγνοεί και να τους θεωρεί αόρατους/-ες.

Όσο και αν το θέλουν, δεν θα κλείσουμε τα στόματα μας. Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι χειρίστηκε αυτή την κρίση σκεπτόμενη πρώτα από όλα αυτούς και αυτές που πλήττονται από την κρίση, δεν μας πείθει. Οποιές και αν είναι οι συνθήκες, η εργατική τάξη δεν θα σταματήσει να παλεύει!

Η οργή μας είναι μεγάλη. Μένουμε μέσα για να προστατεύσουμε τις ζωές μας, μετά θα μας αντιμετωπίσετε στους δρομούς.

  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ
  • ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ, ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΔΩΡΕΑΝ, ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΥ, ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

 

RocinanteΑνακοινώσειςΚείμενα αποφάσεων ΡοσινάντεΚλαδική Τεχνών & Θεαμάτων
Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Τεχνών & Θεαμάτων σχετικά με το έκτακτο επίδομα των 800€, των 400€ για τον άνεργο κόσμο, και την σιωπή που τηρεί η κυβέρνηση για τον κλάδο μας   Έχοντας ήδη περάσει ένας μήνας από το κλείσιμο των θεάτρων και των μουσικών σκηνών, η κυβέρνηση ακόμη συζητάει για...