Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης για την καταστολή που δέχεται το μαθητικό κίνημα

Από την αρχή του ακαδημαϊκού και σχολικού έτους , φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες βρισκόμαστε εκ νέου σε δυσμενή θέση. Σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί υπαρκτή απειλή για τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει κάποια ουσιαστική λύση στις ανάγκες μας. Αντί αυτού, επιλέγει τη «λύση» της τηλε-εκπαίδευσης. Ως συνέπεια έχει την υποβάθμιση της ποιότητας της διδασκαλίας για εμάς , και για την κρατική πολιτική την εξοικονόμηση των πόρων που θα διέθεται για τη λειτουργία των σχολείων. Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο, πως η επιλογή της τηλε-εκπαίδευσης δεν λαμβάνει ως γνώμονα την προστασία της δημοσίας υγείας, μα αποτελεί επί του πρακτέου μία γενικευμένη επίθεση στις ανάγκες μας. Οι μαθητικές καταλήψεις κατά συντριπτική πλειοψηφία έθεσαν αιτήματα υπέρ της προστασίας της δημοσίας υγείας, όπως την δημιουργία τμημάτων μέχρι 15 μαθητές/τριες το καθένα, τις άμεσες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, εκπαιδευτικών, και εργαζομένων στον καθαρισμό και την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ για όλους και όλες.

Τα δίκαια αυτά αιτήματα που τέθηκαν, υπονομεύθηκαν στο μέγιστο βαθμό από αρκετά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία επιχείρησαν να ταυτίσουν τους μαθητές με ψεκασμένους αρνητές της πανδημίας. Ωστόσο η επίθεση στις καταλήψεις σχολείων δεν περιορίστηκε στη στοχοποίηση τους. Δυνάμεις της αστυνομίας -μετά από εντολή εισαγγελέα- εισέβαλαν σε σχολεία, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που αντι-καταληψίες γονείς επιτέθηκαν σε βάρος μαθητ(ρι)ών. Ταυτόχρονα, οι εξαγγελίες της υπουργού παιδείας Κεραμέως για «τηλε-απουσίες» για όσους και όσες συμμετέχουν στις μαθητικές καταλήψεις επιχειρούν και αυτές με τη σειρά τους να εκβιάσουν τη μαθητική κοινότητα και να της επιβάλλουν τη σιωπή και την πειθάρχηση. Η καταστολή ενάντια στον αγώνα εκφράστηκε και στον δρόμο, καθώς στην πανεκπαιδευτική πορεία της 9ης Οκτώβρη έκαναν χρήση χημικών και εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό σε βάρος ανηλίκων. Ελάχιστες μέρες αργότερα, στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 15 Οκτώβρη-στην οποία συμμετείχε και πλήθος εκπαιδευτικών, με κοινά αιτήματα με αυτά των μαθητ(ρι)ών- οι μπάτσοι πραγματοποίησαν εκ νέου βίαιη επίθεση στην πορεία. Αποτέλεσμα, μαθητές και μαθήτριες να βρίσκονται με τα χέρια στο τοίχο, ακούγοντας τις απειλές των ένστολων τραμπούκων κατά τη διενέργεια σωματικού ελέγχου. Αυτές οι τακτικές και οι επιθέσεις απέναντι στο μαθητικό κίνημα θα πέσουν στο κενό αφού οι μαθητές και οι μαθήτριες συνεχίζουν να βγαίνουν μαζικά στο δρόμο και να αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματα τους.

Ως κλαδική εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλία Ροσινάντε, δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους αγώνες των μαθητ(ρι)ών και των εκπαιδευτικών. Στεκόμαστε δίπλα στις μαθητικές καταλήψεις, παλεύοντας για ένα ενιαίο και αγωνιστικό πανεκπαιδευτικό κίνημα, που αντιτίθεται στην περαιτέρω ενίσχυση των ταξικών φραγμών και των αποκλεισμών στον χώρο της εκπαίδευσης.

Καμία τάξη με παραπάνω από 15 μαθητές/τριες

Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, υγειονομικού προσωπικού και εργαζομένων στον καθαρισμό

Δωρεάν τεστ για όλους και όλες

Κανένας αποκλεισμός από την εκπαίδευση

Κοινοί πανεκπαιδευτικοί αγώνες μαθητ(ρι)ών, φοιτητ(ρι)ών και εκπαιδευτικών

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης για την καταστολή που δέχεται το μαθητικό κίνημα Από την αρχή του ακαδημαϊκού και σχολικού έτους , φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες βρισκόμαστε εκ νέου σε δυσμενή θέση. Σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία η πανδημία συνεχίζει να αποτελεί υπαρκτή απειλή για τη δημόσια υγεία,...