Η κλιματική αλλαγή, οι ανεμογεννήτριες και οι αξύριστοι
Στο ίδιο έργο θεατές. Έτσι κοινότοπα μπορούμε να περιγράψουμε τις πυρκαγιές που κατακαίνε δάση, οικισμούς, αγροτικές καλλιέργειες για ακόμη ένα καλοκαίρι. Όμως, πλέον, όλο και πιο συχνά οι συνέπειες των πυρκαγιών από έμμεσες θα γίνονται άμεσες για πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, οπότε το μότο πλέον θα είναι «στο ίδιο σκηνικό τα θύματα».
Η νέοεκλεγείσα κυβέρνηση, μετά τα πεπραγμένα της τα τέσσερα προηγούμενα καλοκαίρια, όπου άφησαν καμένη γη, μεταξύ άλλων, τη Βαρυμπόμπη, τη Μυτιλήνη, τη Δαδιά και τη μισή Εύβοια, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Αφήνει άλλοτε προκλητικά, άλλοτε λόγω της πράγματι ανεξέλεγκτης κατάστασης των πυρκαγιών, να κατακαούν οι δασικές εκτάσεις εστιάζοντας κυρίως στην εκκένωση περιοχών ώστε να μην υπάρξουν νεκροί και επωμιστεί το ανάλογο πολιτικό κόστος, όπως συνέβη στο Μάτι. Κι όμως οι νεκροί δυστυχώς δεν έλειψαν, καθώς μέχρι στιγμής πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Επίσης η κυβέρνηση επικαλείται την κλιματική αλλαγή, όπως επί Βύρωνα Πολύδωρα γινόταν επίκληση στον «στρατηγό άνεμο», ή επί της πανδημίας απέναντι σε μια φυσική απειλή, ώστε να κινδυνολογήσει για πόλεμο ενάντια στη χώρα, ενάντια στην ίδια την κυβέρνηση και συλλήβδην στην κοινωνία από κάτι φυσικό, εξωγενές δηλαδή από τις ευθύνες της ή από τη λειτουργία του καπιταλισμού. Αυτή η χυδαία αφήγηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δασική πολιτική της και την ένδεια των μέσων πυρόσβεσης, αλλά και γενικότερα της απουσίας πρόληψης και φροντίδας των δασικών οικοσυστημάτων. Έτσι, προσπαθεί να εξαφανίσει από την οπτική μας τα αίτια της υπάρχουσας κλιματικής αλλαγής, που δεν ανάγονται στο κακό μας ριζικό, ούτε στην ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη γενικώς, αλλά στο καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής που βλέπει τη φύση είτε ως εμπόδιο στις επενδύσεις του είτε ως επενδυτικό υλικό με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του.
Βλέπουμε λοιπόν πυρκαγιές που στην πορεία καταλήγουν ή αφήνονται να καταλήξουν ανεξέλεγκτες και στη συνέχεια γίνονται βορά σε μεγάλες επενδυτικές κατασκευαστικές-μεταλλευτικές-τουριστικές εταιρίες με αλλαγή χρήσης γης, όπως έγινε στην Εύβοια μετά την πυρκαγιά το 2021 ή για επενδύσεις με ανεμογεννήτριες, αποδεικνύοντας ότι το «πράσινο» Κεφάλαιο δεν αποτελεί λύση για το περιβάλλον, αλλά μέρος της οικολογικής κρίσης. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να χαθεί από τα μάτια μας η έλλειψη των απαιτούμενων μέσων πυρόσβεσης, όταν οι φρεγάτες και τα Ραφάλ αγοράζονται με τη σέσουλα ή όταν για την κάλυψη των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ επιστρατεύονται πυροσβέστες στο ρόλο του διασώστη εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.
Και για τη γραφική πινελιά της τραγικής κατάστασης βλέπουμε την υποκριτική εικόνα με αξύριστους τον πρωθυπουργό, τον δήμαρχο Αθηνών και τον περιφερειάρχη Αττικής, ως αγωνιζόμενους όλο το 24ωρο πάνω από τη μάχη συντονισμού ενάντια στις φλόγες. Ο συνδυασμός ανοησίας και κοινωνιοπάθειας βέβαια δεν κρύβεται, καθώς ο πρωθυπουργός έβγαινε φωτογραφίες χαμογελαστός και αστειευόμενος με Έλληνες και Γάλλους πιλότους πυροσβεστικών σκαφών. Παρ’ όλα αυτά τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνησή του και τα ΜΜΕ περνάνε εμάς για ηλίθιους και τα δάση και τους πυρόπληκτους ανθρώπους ως αναλώσιμο υλικό και παράπλευρες απώλειες της αγοράς, των επενδύσεων, της κυβερνητικής χυδαιότητας.
Στον αντίποδα όλων αυτών ή των φαινομένων της τουριστικής-αγοραίας αλητείας στη Ρόδο με ξενοδόχους να διπλασιάζουν τις τιμές των δωματίων τους προς τους τουρίστες που έφευγαν από τα καταλύματά τους λόγω της φωτιάς, είχαμε στο ίδιο νησί εκδηλώσεις εκτεταμένης αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους και τους επισκέπτες ή έχουμε περιπτώσεις που κάτοικοι χωριών που με τη συλλογική τους αυτενέργεια οργανώθηκαν και με τις πυροσβεστικές δυνάμεις ή μόνοι τους κατάφεραν να σώσουν τα χωριά τους, όπως χαρακτηριστικά συνέβη στο Αίγιο, οπότε και έσβησε το μεγαλύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Η συγκρότηση τοπικών πρωτοβουλιών από τους ντόπιους των πληγέντων περιοχών για την παρακολούθηση της αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, των αποζημιώσεων, αλλά και της αποτροπής μελλοντικών επενδύσεων, καθίσταται ζωτικής σημασίας.
-Άμεση ανασυγκρότηση της δασοπροστασίας με προσλήψεις πυροσβεστών, με συγκρότηση δασικών υπηρεσιών.
-Αποστρατικοποίηση του πυροσβεστικού σώματος και ενίσχυση όλων των μέσων κατάσβεσης.
-Αποζημίωση όλων των πυρόπληκτων κατοίκων και κάλυψη όλων των άμεσων αναγκών τους-δωρεάν στέγαση κατοίκων και τουριστών στις πληγείσες περιοχές
-Αντιπλημμυρικά έργα, αναδάσωση υπό συγκεκριμένους, επιστημονικά προσδιορισμένους όρους, χωρίς κανένα περιθώριο επενδυτικής αξιοποίησης ή κατασκευής νέων αυθαιρέτων ή ανεμογεννητριών
http://rocinante.gr/i-klimatiki-allagi-i-anemogennitries-ke-i-axiristi/Ανακοινώσεις