Την Δευτέρα 11/1 η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε άνοιγμα των σχολείων, μη λαμβάνοντας κανένα απολύτως μέτρο για την διασφάλιση της υγείας των μαθητών/τριών, των εκπαιδευτικών και των κοντινών τους προσώπων από την πανδημία. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση δίνει για άλλη μια φορά ένα ρεσιτάλ κυνισμού και αδιαφορίας απέναντι σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και τα δίκαια αιτήματά της, των οποίων η υλοποίηση θα συνέβαλλε στην διασφάλιση της υγείας και της παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, η ακροδεξιά κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία με μοναδικές οδηγίες να αποτελούν το άνοιγμα των παράθυρων για εξαερισμό των αιθουσών και διεξαγωγή ελάχιστων τεστ την τελευταία στιγμή. Τα σωματεία των εκπαιδευτικών και τα όργανα των μαθητών/τριών μπήκαν από την πρώτη στιγμή στον αγώνα διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας όπως τάξεις μέχρι 15 μαθητές, περισσότερες και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, επιτάξεις κτιρίων και ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Δεν υπήρχε και ούτε υπάρχει σκοπός να υλοποιηθεί τίποτα από τα παραπάνω. Η ακραία υποτίμηση και ουσιαστικά η διάλυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας αποτελούσαν ανέκαθεν σημαντικό κομμάτι της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς πολιτικής. Άμεση συνέπεια είναι μια πληθώρα μαθητών/ριών που δεν έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και το διαδίκτυο να περιθωριοποιείται από την εκπαίδευση, μέσω του φιάσκου της τηλεκπαίδευσης. Τώρα με το «άνοιγμα» των σχολείων χωρίς καμιά ντροπή αντιμετωπίζουν τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους ως πειραματόζωα εκθέτοντας τους κατευθείαν στον κίνδυνο του ιού με μοναδική ασπίδα τις πελώριες μάσκες και τις κουβέρτες από το σπίτι.

Εμείς από την μεριά μας ως Κλαδική Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε συνεχίζουμε να παλεύουμε για ένα ταξικό πανεκπαιδευτικό κίνημα μαθητών/τριών, φοιτητών/τριών, εκπαιδευτικών και οποιουδήποτε ανθρώπου εργάζεται στην εκπαίδευση, το οποίο θα αντιτάσσεται στον καταστροφικό σχεδιασμό του Κράτους για την παιδεία και την υγεία και θα βάζει τα ταξικά μας συμφέροντα μπροστά, διεκδικώντας τις ανάγκες μας.

Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 14/1 στις 12.00 στα Προπύλαια και στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργανώνουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών την ίδια ημέρα στις 14.00 στο υπουργείο Παιδείας και την Παρασκευή 15/1 την ίδια ώρα στο υπουργείο Υγείας, με ολιγομελές μπλοκ μελών τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Διεκδικούμε:

  • Καμιά τάξη με παραπάνω από 12-15 μαθητές/ριες, ανάλογα τα τ.μ των αιθουσών, μονά θρανία, εύρεση ή κατασκευή νέων αιθουσών, εκ περιτροπής λειτουργία του συνολικού ωραρίου, μείωση των μαθημάτων και αύξηση του διαλείμματος, ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη τήρηση των μέτρων απόστασης και αποφυγής συνωστισμών.

  • Επιπλέον μέτρα για την καθαριότητα και τον αερισμό των αιθουσών. Ειδικός καθαρισμός και απολύμανση στο τέλος κάθε ημέρας, μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα και παροχή όλων των υλικών για την επίτευξη τους.

  • Πλήρη παροχή υλικών προστασίας, όπως μάσκες (σε κατάλληλο μέγεθος), γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας.

  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ κάθε εβδομάδα, αυστηρή ιχνηλάτηση ανά σχολική κοινότητα και όχι φόρτωμα της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

  • Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, κατ΄ οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δεν μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.

  • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

  • Άμεση ενίσχυση του Ε.Σ.Υ και εμβολιασμός όλης της κοινωνίας τώρα

http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΚλαδική Εκπαίδευσης
Την Δευτέρα 11/1 η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε άνοιγμα των σχολείων, μη λαμβάνοντας κανένα απολύτως μέτρο για την διασφάλιση της υγείας των μαθητών/τριών, των εκπαιδευτικών και των κοντινών τους προσώπων από την πανδημία. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση δίνει για άλλη μια φορά ένα ρεσιτάλ κυνισμού και...