Ο αγώνας των κατοίκων του Βόλου, θα νικήσει τη κρατική καταστολή και το «πολιτισμό» της ρύπανσης
Ανακοίνωση της θεματικής ομάδας περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την κινητοποίηση στον Βόλο ενάντια στην καύση των σκουπιδιών:
«Και ας μη νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα».
-Βασίλης Μάγγος
Πριν ένα σχεδόν χρόνο, στα πλαίσια του κυβερνητικού δόγματος της βάρβαρης κρατικής καταστολής και της υπέρτατης προστασίας των επιχειρηματικών κερδών οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν κάνοντας χρήση υπέρμετρης βίας στην-εξαιρετικά μαζική- πορεία που καλέστηκε από τον συντονισμό συλλογικοτήτων Βόλου, με σκοπό τη διαμαρτυρία ενάντια στη ρυπογόνο λειτουργία του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων «ΑΓΕΤ-Lafarge».
Κατάληξη, υπήρξε ο βάναυσος ξυλοδαρμός του διαδηλωτή Βασίλη Μάγγου, με αποτέλεσμα την 4ήμερη νοσηλεία του και την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του. Ο Βασίλης Μάγγος ένα μήνα μετά βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του από την οικογένειά του. Μπορεί όχι άμεσα, αλλά το νέο αυτόν άνθρωπο, το δολοφόνησε η κρατική καταστολή. Η κρατική δολοφονία ενός νέου ανθρώπου και συναγωνιστή μας-έστω και έμμεσα από την κατασταλτική και αντικοινωνική σταυροφορία μιας κυβέρνησης με ακροδεξιά πολιτική ατζέντα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αιτία που τον οδήγησε στο δρόμο του αγώνα μαζί με χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, ενάντια στην καύση σκουπιδιών.
Η ρυπογόνος διαδικασία της καύσης των σκουπιδιών είναι αποδεδειγμένη,και το εργοστάσιο «ΑΓΕΤ-Lafarge» αποτελεί τη βασική εστία μόλυνσης του τοπικού οικοσυστήματος και της πόλης με τα υποπροϊόντα της καύσης, δηλαδή διοξίνες, νιτροφουράνια κ.λπ.. Κι όμως στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν ιδρώνει το αυτί τους για την υγεία της τοπικής κοινωνίας και την ισορροπία του περιβάλλοντος.
Αντιθέτως, σχεδιάζουν τη δημιουργία άλλων τεσσάρων τέτοιου τύπου εργοστασίων στη χώρα σύμφωνα με παλιότερο νόμο Χατζηδάκη (ο σπουδαίος φιλελεύθερος πολιτευτής που μόλις λίγες μέρες πριν μας «χάρισε» το μεγαλύτερο αντεργατικό/αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα) σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ένα Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων με πλήθος μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, δηλαδή μονάδων ταφής ή καύσης αυτών. Οι εν λόγω μονάδες καύσης, ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ θα είναι Σ.Δ.Ι.Τ., δηλαδή το ιδιωτικό κεφάλαιο θα βρει νέο πεδίο κερδοφορίας με τις ευλογίες και τη βοήθεια του Κράτους. Ο προσανατολισμός στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των απορριμμάτων περιθωριοποιείται ακόμη περισσότερο καθώς ήδη μόνο το 4,3% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται, πάλι μέσω της διαχείρισής τους από το ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο τα διαχειρίζεται με κριτήριο το κέρδος του και όχι την ευνοϊκότερη συνθήκη για το περιβάλλον.
Για το Κεφάλαιο, λοιπόν, μοναδικό κριτήριο είναι το κέρδος άσχετα ή και σε αντιδιαστολή με τη οικολογική ισορροπία και την υγεία των κατοίκων. Γενικότερα, οι ζωές μας, οι κοινωνικοί όροι μαζί με τους φυσικούς-οικολογικούς όρους ύπαρξής μας, πάντα θα υπόκεινται στις ανάγκες της κερδοφορίας και της συσσώρευσης του Κεφαλαίου. Το Κράτος στον έναν ή τον άλλο βαθμό, ανάλογα με τους κοινωνικούς-ταξικούς συσχετισμούς δύναμης και την ιδιαίτερη τάση που έχει στο τιμόνι του, πάλι ανάλογα με την κοινωνική κίνηση που ιδιαίτερα αυτή εκφράζει, στηρίζει πρωτίστως το κέρδος και τη διαιώνιση του Κεφαλαίου, όχι τις κοινωνικές ανάγκες, γι’ αυτές ότι περισσεύει και άμα περισσεύει κάτι.
Εξ ου και όταν το Κεφάλαιο προβάλλεται ως οικολογικό, μέσω της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης στην ουσία προσπαθεί να λύσει δικές του αντιφάσεις και προβλήματα δημιουργώντας άλλα, όπως με τις κερδοφόρες επενδύσεις αιολικής ενέργειας που για χάρη της καταστρέφονται τοπικά οικοσυστήματα (Άγραφα) ή μπαίνουν- όλως τυχαίως-διάφορες «περίεργες» φωτιές σε δάση προς εκμετάλλευση και επένδυση. Από την άλλη υπό το παρόν καθεστώς έχει αναπτυχθεί η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση των απορριμμάτων, όμως το κριτήριο για το αν αυτή η διαχείριση θα είναι η βασική επιλογή ή όχι είναι το κέρδος που θα αποφέρει σε σύγκριση με το κόστος ή το κέρδος άλλων μεθόδων. Λύση λοιπόν για την τοπική κοινωνία σε σχέση με το εργοστάσια «ΑΓΕΤ-Lafarge» δεν έχει πρόθεση να δώσει ούτε η κυβέρνηση, ούτε γενικώς περνάει μέσα από την εκμετάλλευση της φύσης, της παραγωγής και των υποπροϊόντων-απορριμμάτων αυτής από το Κεφάλαιο, αλλά σε αντιπαράθεση μαζί του.
Κι αν η μόνιμη λύση περνά μέσα από την αλλαγή του τρόπου και των κινήτρων της παραγωγής και κατ’ επέκταση του τρόπου ζωής και κατανάλωσης, άρα και της σχέσης μας με την υπόλοιπη φύση, μια προσωρινή λύση μπορεί να είναι η άμεση παύση λειτουργίας του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και η λειτουργία μονάδας ανακύκλωσης που θα στελεχωθεί από τους/τις εργαζόμενους/ες της ΑΓΕΤ, ελεγχόμενη από τους/τις ίδιους/ες και από επιτροπή κατοίκων των γύρω περιοχών. Το έχουμε ανάγκη για την υγεία των κατοίκων, την οικολογική ισορροπία και ως μια μικρή δικαίωση στη μνήμη του αγωνιστή Βασίλη Μάγγου, που ο θάνατος του μας πάγωσε και μας οδήγησε στο να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με εντονότερη την ανάγκη μας για έναν καλύτερο κόσμο.
ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ/ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ,ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ-ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Β.ΜΑΓΓΟΥ/ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26/6, ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ
http://rocinante.gr/5345-2/http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgΑνακοινώσεις