Με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όλα αυτά για τα οποία πάλεψε και διεκδίκησε βρίσκονται στο στόχαστρο του Κράτους και της εξουσίας με οξυμένη ένταση και αναβαθμισμένη βιαιότητα.

Οι κοινωνικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν μετά την ανατροπή της Χούντας χαρακτηρίζονται πλέον ευθέως παρασιτικές, αντιπαραγωγικές και παρωχημένες. Το περιβόητο «τέλος της Μεταπολίτευσης» στο οποίο ομνύει η εξουσία εδώ και χρόνια, είναι στην πραγματικότητα το τέλος ενός πλαισίου δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν σε μια περίοδο πολλών δεκαετιών από τα κινήματα των εργαζομένων, των νέων και των κοινωνικά ανήσυχων ανθρώπων.

Η εποχή των Μνημονίων συνοδεύτηκε από την κλοπή ενός μεγάλου μέρους του εργατικού και κοινωνικού εισοδήματος και μια ευρύτατη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η διαχείριση της πανδημίας, υπήρξε επίσης μια ευκαιρία για το Κράτος και την κυβέρνηση να εφαρμόσει και να καθιερώσει μέτρα ασύμμετρου αυταρχισμού, τα οποία η κοινωνία καλείται να εμπεδώσει.

Σε μια περίοδο κατά την οποία όλα όσα παρουσιάστηκαν ως δημοκρατικές ελευθερίες επιχειρείται να πεταχτούν στον κάλαθο των ιστορικά αχρήστων,  το ελληνικό κράτος και η κυβέρνησή του βρίσκονται επίσης στην πρωτοπορία μιας ρατσιστικής πολιτικής με δολοφονικά χαρακτηριστικά.

Θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες/ισσες και μετανάστες/ριες που βασανίζονται, εγκλωβίζονται ή δολοφονούνται στα ελληνικά σύνορα, αλλά και ο Ρομά, οι οποίοι προτείνονται από το ελληνικό κράτος ως οι κατ εξοχήν ζωές που δεν αξίζει τον κόπο να βιωθούν.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Χρήστο Μιχαλόπουλου από αστυνομικό της ΟΠΚΕ έξω από τη Θήβα είναι η τρίτη τέτοια μέσα σε δύο χρόνια μετά από εκείνες των Νίκο Σαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη. Κοινό στοιχείο σε όλες, πέραν της απρόκλητης χρήσης όπλων ενάντια σε Ρομά, αποτελεί η απουσία οποιασδήποτε συνέπειας για τους δολοφόνους και η ηθική επιβράβευση των δολοφόνων από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη.

Η συγκινητική κραυγή των Ρομά για ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ παραμένει όχι απλά αδικαίωτη, αλλά χωρίς την αντήχηση που της αντιστοιχεί μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Πριν δύο χρόνια, κάποιες οργανώσεις συγκροτήσαμε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ», προκειμένου να φωνάξουμε ότι οι ζωές των Ρομά μετράνε.

Σήμερα, ανάμεσα σε μια διαχεόμενη βαρβαρότητα που περνά από τα εγκλήματα των Τεμπών και της Πύλου,  τους 161 νεκρούς από εργατικά ατυχήματα από την αρχή του χρόνου και φτάνει μέχρι την ανοιχτή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται στη Γάζα, επιλέγουμε να προτάξουμε την υπεράσπιση των ζωών των Ρομά απέναντι στη ρατσιστική δολοφονική μανία που επιδεικνύει εναντίον τους το ελληνικό κράτος, ως σύμβολο ιστορικής μνήμης εναντίωσης στις κρατικές δολοφονίες.

Επιλέγουμε να πορευτούμε πίσω από το πανό της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα κάθε κρατικό έγκλημα και δηλώνοντας ότι παραμένουμε ενεργοί/ες στο πνεύμα των κοινωνικών εξεγέρσεων.

Καλούμε στη συγκέντρωση του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17/11, στις 15:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ
Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
Δίκτυο για τα Πολιτικά και τα Κοινωνικά Δικαιώματα  

http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2023/11/400678916_7188880204497227_3432573764913113984_n-1024x998.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2023/11/400678916_7188880204497227_3432573764913113984_n-300x300.jpgadminΑνακοινώσεις
Με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όλα αυτά για τα οποία πάλεψε και διεκδίκησε βρίσκονται στο στόχαστρο του Κράτους και της εξουσίας με οξυμένη ένταση και αναβαθμισμένη βιαιότητα. Οι κοινωνικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν μετά την ανατροπή της Χούντας χαρακτηρίζονται πλέον ευθέως παρασιτικές, αντιπαραγωγικές και παρωχημένες. Το...