Η κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου από την ΟΕΝΓΕ ήρθε σε μια στιγμή έξαρσης της πανδημίας του κορωναϊού με εκατοντάδες περιστατικά καθημερινά, νέων περιοριστικών μέτρων που αναγνωρίζουν μόνο την ατομική ευθύνη, αλλά καμιά αλλαγή πολιτικής στη δημόσια υγεία, καμιά ουσιαστικά προετοιμασία του δημόσιου συστήματος υγείας προκειμένου να μην καταρρεύσει υπό το βάρος της νέας πραγματικότητας που βιώνουμε.

Ολόκληρη η προσπάθεια περιορισμού του νέου ιού με το λοκ-ντάουν την περασμένη άνοιξη αποδεικνύεται κενό γράμμα, αφού δεν υπήρξε από τότε, κι ούτε υπάρχει σήμερα, μια εργώδη προσπάθεια χτισίματος ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, έστω κατόπιν εορτής (αφότου δηλαδή υπήρξε η πανδημία του COVID-19, ενώ αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μια αυτονόητη συνθήκη). Έτσι δεν υπήρξαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και άμεση εκπαίδευσή του στις νέες συνθήκες της πανδημίας, την ίδια ώρα που συμβασιούχοι εργαζόμενοι δεν έχουν μονιμοποιηθεί ή ακόμη αποστελέχωσαν τις μονάδες υγείας γιατί δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους. Δεν υπήρξε εξοπλισμός των νοσοκομείων με νέες κλίνες ΜΕΘ (μονάδα εντατικής θεραπείας) και ΜΑΦ (μονάδα αυξημένης φροντίδας). Δεν υπήρξε η απαιτούμενη στελέχωση και ο απαιτούμενος εξοπλισμός με διαγνωστικά τεστ σε πρωτοβάθμιο επίπεδο του συστήματος υγείας τόσο για τη διεξαγωγή μαζικών τεστ στον πληθυσμό για τον κορωναϊό, όσο και για την αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών πέρα από την αιτία της πανδημίας. Τέλος δεν έγινε επίταξη του ιδιωτικού τομέας υγείας όπως απαιτούν οι περιστάσεις, αλλά αντιθέτως ο ιδιωτικός τομέας «προστατεύεται» από την αντιμετώπιση περιστατικών του COVID-19, αφήνεται να κάνει τεστ σε υψηλό κόστος και να αναστέλλει τη λειτουργία του κατά το δοκούν (19 διαγνωστικά κέντρα της βιοϊατρικής είχαν την άνοιξη αναστείλει τη λειτουργία τους) ή να απολύει εκδικητικά εργαζόμενους που ζήτησαν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας για τους ίδιους και τους/τις συναδέλφους τους. Και μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα έρχονται να προστεθούν απλήρωτες υπερωρίες όταν ο φόρτος εργασίας έχει γίνει εξαντλητικός.

Ακριβώς η άμεση αντιμετώπιση όλων των παραπάνω συνθηκών αποτελούν τα δίκαια αιτήματα της 24ης απεργίας που κήρυξε η ΟΕΝΓΕ, και καλούμε όλες τις ομοσπονδίες του κλάδου να συμμετάσχουν στην απεργία και στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο υγείας στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου.

  • ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ 3.500 ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΑΦ
  • ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
  • ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Υγείας
Η κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου από την ΟΕΝΓΕ ήρθε σε μια στιγμή έξαρσης της πανδημίας του κορωναϊού με εκατοντάδες περιστατικά καθημερινά, νέων περιοριστικών μέτρων που αναγνωρίζουν μόνο την ατομική ευθύνη, αλλά καμιά αλλαγή πολιτικής στη δημόσια υγεία, καμιά ουσιαστικά προετοιμασία του δημόσιου συστήματος υγείας προκειμένου...