Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε:

Στις 20 Ιουνίου , οι εργαζόμενοι/ες  του βίγκαν εστιατόριου Krowarzywa της Βαρσοβίας, προχώρησαν σε απεργία, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πολύμηνη ασυδοσία και  καθημερινή πίεση της εργοδοσίας, καθώς  και στην εκδικητική απόλυση συναδέλφου τους, μέλους της αναρχοσυνδικαλιστικής  Inicjatywa Pracownicza (I.P).
Η επιχείρηση, έχοντας αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδής για τα αφεντικά της εγκαινίασε πρόσφατα δύο νέα εστιατόρια, ενώ το πρώτο μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο χώρο. Η κερδοφορία αυτής  όχι μόνο δεν επέφερε καμία απολύτως αλλαγή στην ζωή των εργαζομένων, αλλά αντιθέτως επέφερε αύξηση του χρόνου εργασίας των ίδιων· όχι όμως και του μισθού τους.
Η εγκατάσταση προγράμματος βιντεοσκόπησης-παρακολούθησης ,χωρίς  την γνώση και την συγκατάθεση των εργαζόμενων , πέρα από χαρακτηριστική εργοδοτική αυθαιρεσία, αποτελεί επίσης και δείγμα του φόβου των αφεντικών  απέναντι στις συλλογικές διεκδικήσεις . Η εκδικητική απόλυση εργαζόμενου για την συνδικαλιστική του δράση στις 19/6, αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Την επόμενη ημέρα, οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν στους εργοδότες τους την ίδρυση σωματείου, καθώς και τα αιτήματα τους. Τα οποία, είναι η επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου τους ,η αλλαγή του τρόπου με τον οποίον κοστολογείται η εργασία τους (συγκεκριμένο ποσό ανά ώρα, αντί για ποσοστό επί των πωλήσεων), συλλογικές συμβάσεις και για τους/τις  εργαζόμενους/ες που βρίσκονται σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας ,καθώς και την αναγνώριση του σωματείου.
Οι εργοδότες απάντησαν με Λοκ-Άουτ, συναντώντας όμως την άρνηση αποχώρησης από την πλευρά των εργατών/τριών,που πραγματοποίησαν κατάληψη στον χώρο. Πλήθος αλληλέγγυων συγκεντρώθηκε μπροστά από την είσοδο του εστιατορίου, στηρίζοντας τον εργατικό αγώνα που πραγματοποιείται.Η υπόθεση έτυχε προβολής και από τον τύπο, γεγονός που ανάγκασε την εργοδοσία να συνομιλήσει με τους απεργούς. Η άρνηση της επαναπρόσληψης από την πλευρά της , έχει ως αποτέλεσμα την αποφασιστική συνέχιση της απεργίας.
Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, αντιλαμβανόμενη την απελευθέρωση της εργατικής τάξης  ως ένα παγκόσμιο και όχι εθνικό ζήτημα, δηλώνει αλληλέγγυα στον αγώνα που πραγματοποιείται στο  εστιατόριο  Krowarzywa.996008_10200111931396126_1368204063_n

managerΔιεθνή
Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε: Στις 20 Ιουνίου , οι εργαζόμενοι/ες  του βίγκαν εστιατόριου Krowarzywa της Βαρσοβίας, προχώρησαν σε απεργία, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πολύμηνη ασυδοσία και  καθημερινή πίεση της εργοδοσίας, καθώς  και στην εκδικητική απόλυση συναδέλφου τους, μέλους της αναρχοσυνδικαλιστικής  Inicjatywa Pracownicza (I.P). Η επιχείρηση,...