Το Σάββατο 4 Μάρτη, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα μιντιακά της παπαγαλάκια πρόβαλλαν την ατομική ευθύνη-ανθρώπινο λάθος ενός εργαζόμενου, που εν συνεχεία προφυλάκισαν, για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο με τους 57 νεκρούς, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων των δύο νοσοκομείων παίδων, που θα συζητηθεί την Τρίτη 7 Μάρτη. Την ώρα, λοιπόν, που τα ΜΑΤ και η ΔΡΑΣΗ τρομοκρατούν και επιτίθονται στο Σύνταγμα σε χιλιάδες ανθρώπους που διαμαρτύρονταν για τα αποτελέσματα αυτής ακριβώς της πολιτικής, η κυβέρνηση προχωρούσε σε άλλη μια εγκληματική ενέργεια ενάντια στην κοινωνία και ειδικότερα έναντι των παιδιατρικών ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη–Ελπίδα» ως αυτοτελούς Ν.Π.Ι.Δ., στο οποίο θα μεταφερθούν τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαϊας Κυριακού». Το εν λόγω ογκολογικό κέντρο θα λειτουργεί στο υπάρχον κτίριο της ογκολογικής μονάδας παίδων, θα συνδέεται λειτουργικά με τα δύο νοσοκομεία και θα εποπτεύεται από τον εκάστοτε υπουργό υγείας, ο οποίος θα διορίζει τη διοίκησή του.

Πιστή λοιπόν η κυβέρνηση στο δόγμα της ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων υπηρεσιών, καθετί που μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικό αγαθό, προχωρά στην εφαρμογή του νόμου για το «νέο Ε.Σ.Υ.» που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη. Μετά τις παιδιατρικές κλινικές θα ακολουθήσουν κι άλλα νοσοκομεία, καθώς και το ΕΚΑΒ. Ειδικότερα για το ΕΚΑΒ ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις με ιδιώτες για την μεταφορά των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο αλλά και από νοσοκομείο προς το σπίτι. Όσο και αν ο υπουργός υγείας κάνει πως δεν γνωρίζει τι θα σημαίνει αυτό για τους ασθενείς και επιλέγει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων, ήρθε η εικόνα από τον Ωρωπό, με τους διασώστες ιδιωτικού ασθενοφόρου να φέρονται βάρβαρα και εξευτελιστικά σε μια ηλικιωμένη γυναικά, να τον διαψεύσει. Αυτή είναι η εικόνα της ιδιωτικοποιημένης υγείας. Δεν είναι η εξαίρεση που αργότερα θα φέρει μια «κακιά στιγμή» ή κάποιο «ανθρώπινο λάθος», είναι ο κανόνας για το έγκλημα που θα συνεχιστεί και θα εμβαθύνει στην υγεία, καθώς ήδη το ζήσαμε από την αρχή της πανδημίας. Είναι η μετατροπή του ΕΣΥ και όλων των δομών του σε μαγαζιά πολυτελείας για λίγους, άριστους και υπέρλαμπρους ασθενείς!

Μετά τις δεκάδες διαμαρτυρίες των εργαζομένων του νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια όπου προειδοποιούσαν, όπως είχαν κάνει αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, ότι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση θα φέρουν το συγκεκριμένο τμήμα στα όρια λειτουργίας του, το υπουργείο αποφάσισε να χαρίσει το κτίριο, τα μηχανήματα και τους/τις εργαζόμενους/ες στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Αντί λοιπόν για μόνιμες προσλήψεις και χρηματοδότηση της μοναδικής παιδο-ογκολογικής μονάδας της χώρας, επιλεγεί τα κέρδη του Κεφαλαίου και των ιδιωτών. Οι σχέσεις εργασίας των εργαζομένων θα αλλάξουν σε ιδιωτικού δικαίου, με ότι συνεπάγεται αυτό για τα δικαιώματά τους και τον εργασιακό τους βίο, ενώ οι γονείς των ασθενών παιδιών θα είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν στις πανάκριβες παροχές που θα παρέχει το νέο ιδιωτικό κέντρο. Επιπλέον αυτό θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΠΥ, ενώ ταυτόχρονα θα κερδίζει από τις επιχορηγήσεις και τις επενδύσεις, γεγονός που εγγυάται το όνομα της εθνικής μας φιλάνθρωπου.

Απεργούμε και χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των υγειονομικών ομοσπονδιών στην 24ωρη απεργία της 8ης Μάρτη, μια απεργία απάντηση στις ιδιωτικοποιήσεις και τη θανατοπολιτική του Κεφαλαίου, μια μέρα επίσης άρρηκτα δεμένη με το γυναικείο αγώνα για τη χειραφέτηση. Καλούμε ως κλαδική ένωση-μέλος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στις 12 το μεσημέρι στα Χαυτεία.

  • Ασφαλείς και ποιοτικές μεταφορές για την κοινωνία και όχι για το κέρδος των επιχειρήσεων Αύξηση του προσωπικού, άμεσες προσλήψεις.

  • Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις που να υπερκαλύπτουν το κόστος ανατιμήσεων και τις πραγματικές ανάγκες μας

  • Διάλυση των κατασταλτικών μηχανισμών – απαλλαγή από κάθε κατηγορία όλων των συλληφθέντων της 5ης Μάρτη

Κοινωνικοποίηση των μέσων Μεταφοράς, Υγείας, Εκπαίδευσης

RocinanteΚλαδική Υγείας
Το Σάββατο 4 Μάρτη, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα μιντιακά της παπαγαλάκια πρόβαλλαν την ατομική ευθύνη-ανθρώπινο λάθος ενός εργαζόμενου, που εν συνεχεία προφυλάκισαν, για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο με τους 57 νεκρούς, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των ογκολογικών τμημάτων των...