Λίγες μέρες μετά το εργατικό δυστύχημα της παραμονής Πρωτοχρονιάς με νεκρό τον 27χρονο διανομέα στα Χανιά και τον σοβαρό τραυματισμό διανομέα στο Ηράκλειο, θρηνούμε ακόμη έναν νεκρό.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τετάρτης (16/1) έχασε τη ζωή του σε τροχαίο 21χρονος διανομέας στα Χανιά, με τη λίστα των εργοδοτικών δολοφονιών – «εργατικών ατυχημάτων» να μην έχει τέλος…

Οι υπαίτιοι αυτών των εγκλημάτων είναι γνωστοί. Είναι εκείνοι που έχουν τους εργαζομένους ως «αόρατους», καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που εργάζονται ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι, δεχόμενοι τη βίαιη εργοδοτική επίθεση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους εκβιασμούς, τους ξυλοδαρμούς, τα εργατικά ατυχήματα και τους θανάτους. Είναι εκείνοι που όταν οι εργαζόμενοι απαιτήσουν τα δεδουλευμένα τους, τους ξυλοκοπούν και τους στέλνουν νοσοκομείο, όπως τον μετανάστη εργαζόμενο στο Περιστέρι στις 21/12/2018. Εκείνοι που απειλούν τους εργαζομένους να πάνε στη δουλειά ακόμη και άρρωστοι, και αν δεν υπακούσουν τους χτυπούν με σιδερογροθιές και τους στέλνουν νοσοκομείο, όπως συνέβη στον εργαζόμενο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Εκείνοι που κλέβουν τα δώρα Χριστουγέννων. Είναι εκείνοι που καθημερινά απαξιώνουν τις ζωές μας.

Δεν είναι η κακιά η ώρα, αλλά η ανάγκη για δουλειά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος της ανεργίας. Η αύξηση της εκμετάλλευσης, της εντατικοποίησης, τα ελλιπή μέτρα προστασίας είναι μόνο μερικά από αυτά που εισπράττουν όσοι εργάζονται στον πολυδιαφημισμένο «αναπτυξιακό» κλάδο.

Όσο μειώνονται τα μεροκάματα και οι ασφαλιστικές εισφορές, τόσο αυξάνονται τα κέρδη των αφεντικών, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι. Αν εμείς οι εργαζόμενοι δεν κόψουμε τον αέρα των αφεντικών, η αυθαιρεσία τους θα αυξάνεται. Θα συνεχίσουν να μας πληρώνουν όπως και όποτε θέλουν, να μην μας δίνουν το δώρο ή να μας εκβιάζουν να τους το επιστρέψουμε, να μας απειλούν με απολύσεις και να μας τραμπουκίζουν ή να μας χτυπούν. Και για να μην έχουμε αυταπάτες, σύμμαχος στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι η σχεδόν παντελής ή «μερική» προστασία από την εργατική νομοθεσία και τους θεσμούς του Κράτους. Παράλληλα ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, φλερτάρει με το Κεφάλαιο και την εργοδοσία κάνοντας λόγο για «κοινωνικές συμμαχίες» και επιδιώκει στην πραγματικότητα να «κόψει και να ράψει» τα εργατικά συμφέροντα στα μέτρα των αφεντικών.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί στη συγκέντρωση την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 18:00 στην πλατεία Αγοράς, στα Χανιά.

-Να μην αφήσουμε τα αφεντικά να απαξιώνουν τις ζωές μας.
-Πλήρης μέτρα ασφαλείας από την εργοδοσία.
-Να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς και να μην αφήσουμε αναπάντητη καμία επίθεση των αφεντικών.
– Ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και τις επιταγές των αφεντικών για περεταίρω κέρδος.

Rocinanteανακοινώσεις
Λίγες μέρες μετά το εργατικό δυστύχημα της παραμονής Πρωτοχρονιάς με νεκρό τον 27χρονο διανομέα στα Χανιά και τον σοβαρό τραυματισμό διανομέα στο Ηράκλειο, θρηνούμε ακόμη έναν νεκρό. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τετάρτης (16/1) έχασε τη ζωή του σε τροχαίο 21χρονος διανομέας στα Χανιά, με τη λίστα των εργοδοτικών δολοφονιών –...