Η 7η Απριλίου, παγκόσμια ημέρα υγείας εν μέσω πανδημίας, μοιάζει με τραγική ειρωνεία. Αλλά η ειρωνεία έχει να κάνει με την εγκληματική διαχείρισή της από την κυβέρνηση, η οποία περιορίζεται σε κατασταλτικά μέτρα πατώντας στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Απεκδύεται από την κρατική ευθύνη όταν συνεχίζει να αφήνει ένα δημόσιο σύστημα υγείας υποστελεχωμένο με ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα, δεν ανοίγει τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις μεταθέτοντας την κρίση του Κεφαλαίου στην κοινωνική ανάγκη της υγείας, δεν έχει φροντίσει ούτε το στοιχειώδες να εξασφαλιστούν τα ατομικά μέτρα προστασίας των υγειονομικών πλήρως και επαρκώς. Την ίδια στιγμή βρίσκει πόρους για να αμείβει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με 30 εκατομμύρια για το διαγνωστικό τεστ για τον κορωναϊό και με 1.600 ευρώ για κάθε κλίνη Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα που θα δεχτεί ασθενείς.

Προσπαθεί να καλύψει τα κενά με «εθελοντές», την στιγμή που έχει επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις που λήγουν, με προσωπικό που η σύμβασή τους έχει λήξει χωρίς να ανανεωθεί ή καλεί γιατρούς και νοσηλευτές από τα Κέντρα Υγείας για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία αφήνοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα ξεκρέμαστη που σε μία τέτοια κατάσταση ο ρόλος της είναι σημαντικός. Προσπαθεί επίσης να καλύψει τους πόρους που απαιτούνται με δωρεές από ιδιώτες οι οποίοι δείχνουν το «φιλανθρωπικό τους χαρακτήρα»… Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε, διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν και η ζωή δεν είναι ελεημοσύνη, είναι πάλη.

Είναι οι ίδιοι νεοφιλελεύθεροι που πριν από χρόνια άνοιξαν τις πύλες στους ιδιώτες, θιασώτες των περίφημων Συμβάσεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), που ήθελαν όπως δήλωναν όχι μόνο να διαλύσουν αλλά να γκρεμίσουν τα νοσοκομεία. Νομίζουν τώρα ότι με ένα φιλοδώρημα ονομάζοντας το, οικονομική βοήθεια ή «δώρο Πάσχα», οι εργαζόμενοι θα ξεχάσουν την κατάσταση στο σύστημα υγείας, τις μισθολογικές απώλειες, τη μη ένταξη στα ΒΑΕ (για τον δημόσιο τομέα), την αύξηση των χρόνων συνταξιοδότησης.

Τασσόμαστε με την ΟΕΝΓΕ που κήρυξε την Τρίτη 7 Απριλίου κινητοποιήσεις στον προαύλιου χώρο των νοσοκομείων με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις τους και συνεντεύξεις (τις οποίες απαιτούμε να μην αγνοηθούν εκ νέου από την ΕΡΤ), όπως επίσης που καλεί τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου και τα εργατικά κέντρα να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Και μπορεί να μην είναι εφικτό τώρα να πραγματοποιηθεί μαζική κινητοποίηση όπως αναλογεί στις περιστάσεις, αλλά μια πρώτη απάντηση είναι αναγκαία. Δεν ξεχνάμε άλλωστε τίποτα από τα πεπραγμένα των κυβερνώντων, όπως και των εργοδοτών που πάλι προσπαθούν να μεταθέσουν τη δική τους κρίση στις πλάτες της τάξης μας. Θα έρθει η στιγμή να λογαριαστούμε μαζί τους, γιατί η ζωή θα νικήσει.

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
  • Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

 

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Υγείας
Η 7η Απριλίου, παγκόσμια ημέρα υγείας εν μέσω πανδημίας, μοιάζει με τραγική ειρωνεία. Αλλά η ειρωνεία έχει να κάνει με την εγκληματική διαχείρισή της από την κυβέρνηση, η οποία περιορίζεται σε κατασταλτικά μέτρα πατώντας στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Απεκδύεται από την κρατική ευθύνη όταν συνεχίζει να αφήνει ένα...