Ανακοίνωση της Κλαδικής ΜΜΕ της ΑΠ Ροσινάντε

Η απάντηση μας θα δοθεί στο δρόμο!

Η ολομέτωπη επίθεση του αδηφάγου καπιταλιστικού συστήματος εναντίον της εργατικής τάξης, δεν θα άφηνε απ’ έξω τον κλάδο των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τεχνικούς, δημοσιογράφους και διοικητικούς). Όπως γίνεται σε όλους σχεδόν τους τομείς, έτσι και στα ΜΜΕ, ο πόλεμος του κεφαλαίου έναντι των παραγωγικών δυνάμεων περνάει μέσα απ’ την καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, την απόπειρα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ώθηση των εργαζόμενων μαζών στην εξαθλίωση, την αναξιοπρέπεια και την κατάθλιψη που συνεπάγονται οι απολύσεις και η αυξανόμενη ανεργία, οι μειώσεις μισθών σε εξευτελιστικά επίπεδα και οι καθυστερήσεις πληρωμών, η ανασφάλιστη εργασία και τα ελαστικοποιημένα (ξεχειλωμένα θα λέγαμε) ωράρια και όλα τα εργαλεία που διαθέτει ο καπιταλισμός σε αυτό το νέο εργασιακό μεσαίωνα που είναι πλέον πραγματικότητα.

Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ασκούν τα τελευταία χρόνια μια αυξανόμενης έντασης τρομοκρατία έναντι των εργαζομένων. Οι μειώσεις μισθών, οι καθυστερήσεις καταβολής των δεδουλευμένων και οι εκδικητικές απολύσεις έχουν γίνει το νέο «χόμπι» των αφεντικών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η απόλυση 13 δημοσιογράφων του ομίλου «Μακεδονία» καθώς και η συρρίκνωση του ραδιοφωνικού προγράμματος του ομίλου («Σπορ 103 FM»), η οποία συνεπάγεται νέες απολύσεις (και τεχνικών σε αυτή την περίπτωση) και μειώσεις μισθών. Δυστυχώς το προηγούμενο παράδειγμα είναι ένα απ’ τα πολλά. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», στους  ραδιοφωνικούς σταθμούς «Μετρόπολις», «Libero» και «Άρης FM» – σήμερα οι τεχνικοί του «Άρης FM»  φτάνουν στην 47η ημέρα απεργίας – και η λίστα δεν τελειώνει.

Όποιος εργαζόμενος αρνείται να υπογράψει ατομική σύμβαση ή την άθλια εθνική σύμβαση των 400 €, όποιος αρνείται την ανασφάλιστη εργασία κι όποιος αντιδρά στις καθυστερήσεις καταβολής του μισθού του πρέπει να απολύεται, να εξοντώνεται ηθικά και υλικά, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Αυτό είναι το νέο δόγμα των αφεντικών στα ΜΜΕ.

Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι άμεση και δυναμική. Δημιουργία κοινού μετώπου δημοσιογράφων – τεχνικών – διοικητικών που θα απαντά σε κάθε απόλυση, σε κάθε καταπάτηση συλλογικής σύμβασής και γενικά σε κάθε εκβιασμό της εργοδοσίας με συντονισμένες απεργίες σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά). Ας μετατρέψουμε την επίθεση του κάθε εργοδότη ξεχωριστά σε αντεπίθεση προς όλους. Ας εκλάβουν τη σημερινή γενική απεργία στα ΜΜΕ σαν προειδοποίηση για ό,τι επακολουθήσει. Ας γίνουμε ο εφιάλτης τους.

Άμεση υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας (τεχνικών, δημοσιογράφων, διοικητικών) με κατώτατους μισθούς πάνω απ’ των προηγούμενων.

Κατάργηση στην πράξη της ανασφάλιστης εργασίας και της επισφάλειας.

Ανάκληση όλων των απολύσεων τώρα.

 

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Μ.Μ.Ε

Ανακοίνωση της Κλαδικής ΜΜΕ της ΑΠ Ροσινάντε Η απάντηση μας θα δοθεί στο δρόμο! Η ολομέτωπη επίθεση του αδηφάγου καπιταλιστικού συστήματος εναντίον της εργατικής τάξης, δεν θα άφηνε απ’ έξω τον κλάδο των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τεχνικούς, δημοσιογράφους και διοικητικούς). Όπως γίνεται σε όλους σχεδόν τους τομείς, έτσι και...