Ανακοίνωση της Κλαδικής Τεχνών & Θεαμάτων της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε σχετικά με την κρίση του κορονοϊού και των ελλειπών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση

Ο κλάδος των τεχνών και των ζωντανών θεαμάτων βρίσκεται σε μόνιμη κρίση την τελευταία δεκαετία, πόσο μάλλον εν μέσω μιας πανδημίας. Τόσο ο κόσμος που εργάζεται στο «δημιουργικό» κομμάτι, όσο και ο κόσμος που εργάζεται στο «τεχνικό» έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια επισφάλεια, την ελαστικότητα, και τις συχνά ασαφείς εργασιακές συνθήκες.

Ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, χορευτές, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, δραματουργοί, εικαστικοί, όπως και ταμίες, ταξιθέτες, φωτιστές, κι ηχολήπτες, έχουν έρθει αντιμέτωποι με το χειρότερο σενάριο. Οι εργαζόμενοι/-ες στον κλάδο είναι φύσει εποχικοί, το οποίο δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα και αφήνει αυτό το κομμάτι των εργαζομένων εντελώς ξεκρέμαστο. Η ανεργία, η αδήλωτη κι ανασφάλιστη εργασία, η μη υπογραφή συμβάσεων, και οι απλήρωτες πρόβες είναι η «κανονικότητα» που μας επιβάλλει το κεφάλαιο εδώ και χρόνια.
Η πλειονότητα των καλλιτεχνών συντηρούνται από την διδασκαλία σε δραματικές σχολές, ωδεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, και σεμινάρια. Οι δε τεχνικοί, εάν δεν απασχολούνται σταθερά σε μια επιχείρηση, εξαναγκάζονται σε περιστασιακά μεροκάματα σε βραχυπρόθεσμες εκδηλώσεις. Φυσικά, είναι άγνωστο το πότε θα ξαναλειτουργήσουν τα παραπάνω.

Ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα, λοιπόν, επειδή μπορεί να μην έχει κολληθεί ούτε ένα ένσημο σε πολλούς/-ες από εμάς μέσα στο μήνα Μάρτιο ή ακόμα και στο 2020. Συνεπώς, τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν καλύπτουν τους περισσότερους από τους/τις συναδέλφους μας, μιας και για το κράτος είμαστε «αόρατοι».
Με τις μελλοντικές παραστάσεις, μαθήματα, κι εκδηλώσεις να έχουν ακυρωθεί, μένουμε στον αέρα. Ειδικά όσοι κι όσες εργάζονται εποχικά (π.χ. καλοκαιρινά φεστιβάλ) είναι τελείως στην αφάνεια. Δεν περιλαμβάνονται ούτε στο επίδομα των 800€, ούτε στο ταμείο ανεργίας, και στον ορίζονται δεν φαίνεται πια καμία δουλειά ή κάποια μεροκάματα.
Ακόμα και αυτοί/-ες που θεωρητικά δικαιούνται το επίδομα, επειδή εργάζονταν το συγκεκριμένο διάστημα, φοβούνται πως τελικά δεν μπορούν να το πάρουν λόγω συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή πρόωρης λύσης τους.

Πρέπει άμεσα να ληφθεί υπ’ όψιν όλο αυτό το κομμάτι της εργατικής τάξης, που για το κράτος θεωρείται ότι δεν δουλεύει και δεν θα πάρει το επίδομα. Αυτό είναι κάτι που υπογραμμίζουν τα 3 σωματεία του κλάδου μας με ανακοινώσεις τους: το ΣΕΗ (Ηθοποιοί), το ΣΤΑΖΟΕ (Τεχνικοί), το ΣΕΘΕΑ (Θέαμα & Ακρόαμα).

Διεκδικούμε:

  • Επίδομα σε όλες τις εργαζόμενες και όλους τους εργαζόμενους στον χώρο των τεχνών και θεαμάτων. Ακόμα και στον κόσμο του κλάδου μας που έχει έστω και ένα ένσημο τον τελευταίο χρόνο!
  • Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κοινωνική ασφάλιση για όλον τον κλάδο μας, ειδικά τώρα που έχουμε την δημόσια δωρεάν υγεία πιο πολύ ανάγκη από ποτέ.

 

Την αλληλεγγύη μας στον κόσμο της εργασίας, που κάνει τη γη να κινείται! Άμεσες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού κι επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ώστε η πανδημία του κορονοϊού να τελειώσει γρηγορότερα, γιατί μετά έχουμε να λογαριαστούμε.

 

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Ανακοίνωση της Κλαδικής Τεχνών & Θεαμάτων της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε σχετικά με την κρίση του κορονοϊού και των ελλειπών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Ο κλάδος των τεχνών και των ζωντανών θεαμάτων βρίσκεται σε μόνιμη κρίση την τελευταία δεκαετία, πόσο μάλλον εν μέσω μιας πανδημίας. Τόσο ο κόσμος που εργάζεται...