Την Τετάρτη 1η Φλεβάρη έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από την ΠΟΕΔΗΝ. Η κινητοποίηση θα πάρει κεντρικό χαρακτήρα με την πορεία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα από τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας και θα ξεκινήσει από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας ως την κεντρική πλατεία της πόλης. Η στάση εργασίας στην πόλη θα ισχύσει από τις 9π.μ. ως τις 3μ.μ., ενώ για τα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας από τις 7π.μ. ως τις 3μ.μ. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων.

Η κινητοποίηση γίνεται με αιτήματα τη χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας, ιδίως των δημόσιων νοσοκομείων όπου η επίθεση του Κεφαλαίου έχει οδηγήσει στη διάλυσή τους και στην υπολειτουργία πολλών υπηρεσιών τους, και συνυφασμένο με το πρώτο αίτημα είναι η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για πάγια αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο της υγείας, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, και αλληλοκαλύπτουν την ανάγκη από τη μια να απαντηθεί η συνθήκη που θέλει μεγάλο κομμάτι των προλετάριων να ζει συνεχώς υπό το καθεστώς του να ψάχνει για δουλειά ή να εργάζεται περιστασιακά κι από την άλλη της διεκδίκησης της εργατικής τάξης να ικανοποιούνται στοιχειωδώς οι ανάγκες της μέσω των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους, της έλλειψης υλικών και της έλλειψης προσωπικού, έχουν οδηγήσει σε εξαντλητικά ωράρια και συνεχείς εφημερίες με περιορισμένα μέσα άσκησης της εργασίας τους, ακόμα και σε οριακές καταστάσεις που μεταφράζεται και σε μειωμένη αποτελεσματικότητα απέναντι στις απαιτούμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Οι ίδιοι οι ασθενείς το ζουν αυτό κάθε μέρα βλέποντας τους εργαζομένους στα νοσοκομεία να «λιώνουν» στις εφημερίες, να προσπαθούν για εκείνους, αλλά τα μέσα για την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών να είναι συνεχώς περιορισμένα ως ανύπαρκτα. Για το Κεφάλαιο άλλωστε η εργατική τάξη είναι ένας συντελεστής παραγωγής, ένα εργαλείο και το αντιμετωπίζει ανάλογα. Μέσα στη συνθήκη της κρίσης του, λοιπόν, το Κεφάλαιο περιορίζει τις δαπάνες του στον τομέα της υγείας και γενικότερα στην αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, εφόσον πλέον ένα κομμάτι του προλεταριάτου είναι γι’ αυτό πλεονάζον και περιττό.

Από την άλλη στην παρούσα συνθήκη που η κυβέρνηση της «πρώτης φορά Αριστερά» με την κοινοβουλευτική-θεσμική στρατηγική της έχει οδηγήσει μεγάλο κομμάτι του εργατικού κινήματος στην ήττα ή την παραίτηση και την απογοήτευση (πράγμα που είναι το ίδιο με την ήττα), οι αγώνες που έχουν ξεπηδήσει το τελευταίο διάστημα τόσο στο χώρο της υγείας ή της ειδικής αγωγής, όσο και σε άλλους κλάδους, είναι η πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη για το στρατόπεδο της Εργασίας απέναντι τόσο στην παρούσα κυβερνητική πολιτική, όσο και συνολικά απέναντι στις εναλλακτικές λύσεις που ονειρεύεται η αστική τάξη στην μετα-ΣΥΡΙΖΑ εποχή.

Η Kλαδική Ένωση Υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στηρίζει την κινητοποίηση της 1ης Φλεβάρη, ενώ συντάσσεται με τη θέση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη πανυγειονομική και γενική-πανεργατική απεργία το αμέσως επόμενο διάστημα.

kladiki-igeias

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Την Τετάρτη 1η Φλεβάρη έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από την ΠΟΕΔΗΝ. Η κινητοποίηση θα πάρει κεντρικό χαρακτήρα με την πορεία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα από τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας και θα ξεκινήσει από το πανεπιστημιακό...