Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για το σημερινό χυδαίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Sportime»

Χωρίς να εκπλαγούμε ιδιαίτερα, συναντηθήκαμε σήμερα με ακόμα έναν πρωτοσέλιδο εμετό της αθλητικής εφημερίδας «Sportime». Αυτή τη φορά στο στόχαστρο της εφημερίδας, που είναι γνωστή για τα συχνά ρατσιστικά παραληρήματα των πρωτοσέλιδών της, βρέθηκε το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των γυναικών αναφορικά με το σώμα τους και την επιθυμία του ή όχι να κάνουν παιδιά.

Στο πρωτοσέλιδο (στο οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε οποιαδήποτε είδηση, πλην του θανάτου του Θάνου Μικρούτσικου που ευχαρίστως θα σηκωνόταν να τους πάρει στο κυνήγι), εμφανίζεται η εικόνα ενός εμβρύου σε αμνιακό σάκο, με το σύνθημα «Αφήστε με να ζήσω». Το πρωτοσέλιδο βάλει ευθέως κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, ενοχοποιώντας τις για διάφορα ζητήματα που υπάρχουν μόνο στο παραληρηματικό μυαλό του εκδότη της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων και η «υπογεννητικότητα» και στοχοποιώντας τις ουσιαστικά ως δολοφόνους, επειδή ασκούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Πέραν του της ελεεινής χυδαιότητας που συνιστά η ιδέα ότι οι γυναίκες είναι μηχανές αναπαραγωγής του «έθνους», θεωρούμε το πρωτοσέλιδο αυτό, μιας εφημερίδας που απευθύνεται κατά 95% σε άνδρες, και μάλιστα σε μια περίοδο όξυνσης της βίας κατά των γυναικών και σχετικοποίησής της από πολλά ΜΜΕ, εξαιρετικά επικίνδυνο. Ουσιαστικά, η ενοχοποίηση των γυναικών από άνδρες αποτελεί κομμάτι της διαρκούς ψυχολογικής βίας που ασκείται εναντίον τους, αλλά και πρόκληση της αναπαραγωγής αυτής της βίας σε σωματικό επίπεδο.

Είχαν προηγηθεί -από τότε που η εφημερίδα πέρασε στα χέρια του σημερινού ιδιοκτήτη της- σειρά εμετικών πρωτοσέλιδων που στοχοποιούσαν τους/τις οροθετικούς/ές, τους πρόσφυγες ή ακόμα, όσους δεν συμμερίζονταν τον εθνικιστικό παροξυσμό στο ζήτημα της Μακεδονίας. Πρόκειται για τους ίδιους άθλιους που σχίζουν τα ρούχα τους για τη «ζωή» των εμβρύων, αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επιτεθούν στις ζωές των γυναικών, των προσφύγων και των παιδιών τους, που αποκαλούν «λαθραίους εισβολείς» και καλούν στην «απόκρουσή» τους.

Δεν θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μπορούμε να αφήνουμε αναπάντητες τέτοιου τύπου χυδαιότητες, παριστάνοντας ότι εμείς «κοιτάμε τη δουλειά μας». Οι ενώσεις και τα σωματεία του Τύπου δε μπορούν να δείχνουν οποιαδήποτε ανοχή σε αθλιότητες οι οποίες εκτός των άλλων προσβάλουν και θέτουν σε ομηρία συναδέλφους/ισσες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν ατομικά. Το ίδιο ισχύει, πέραν του «Sportime» και με κάποιες ακόμα φυλλάδες, οι οποίες αποθρασύνονται  από την επιείκεια με την οποία αντιμετωπίζονται από τα όργανα των δημοσιογράφων. Είναι άλλωστε πρόσφατες οι ποινές – χάδια με τις οποίες αντιμετωπίστηκε από το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ η φυλλάδα «Μακελειό» και ο εκδότης της Στέφανος Χίος.

Εκφράζουμε όχι απλά τον αποτροπιασμό μας, αλλά και την οργή μας απέναντι στο σημερινό εμετικό πρωτοσέλιδο της «Sportime», ζητάμε από τις ενώσεις του Τύπου να απαντούν με περιφρουρημένες απεργίες στα Μέσα που επιδίδονται σε τέτοιες αθλιότητες και δηλώνουμε ότι εάν αυτό δεν συμβεί, όσοι επιχειρούν να μετατρέψουν τον Τύπο σε πεδίο ακροδεξιάς αφόδευσης θα βρεθούν απέναντι στη συλλογική μας δύναμη.

Για να μην είναι η δημοσιογραφία ντροπή θα πρέπει να μην επιτρέπουμε στη ντροπή να παριστάνει τη δημοσιογραφία.

-Μηδενική ανοχή σε ρατσιστικά, σεξιστικά και ομοφοβικά πρωτοσέλιδα και δημοσιεύματα. Κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν βρίσκεται στην κρίση των αρρωστημένων πρωτοσέλιδων των εκδοτών.

-Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Μέσα που προωθούν τον ρατσισμό και τον μισογυνισμό και ανοίγουν τον δρόμο στη βία, περιφρουρούμενες από όλα τα σωματεία του Τύπου, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι σε αυτά.

-Ανοιχτή καταγγελία του «Sportime» και των αντίστοιχων «μακελειών» του Τύπου από την ΕΣΗΕΑ και τις υπόλοιπες ενώσεις του Τύπου.

-Αλληλεγγύη σε κάθε γυναίκα που βιάζεται ψυχολογικά ή σωματικά, στοχοποιείται ή ενοχοποιείται γιατί δεν υποτάσσεται σε αρρωστημένες αντιλήψεις αντιδραστικών ανδρών.

 

https://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttps://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εργαζομένων στα ΜΜΕ της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για το σημερινό χυδαίο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Sportime» Χωρίς να εκπλαγούμε ιδιαίτερα, συναντηθήκαμε σήμερα με ακόμα έναν πρωτοσέλιδο εμετό της αθλητικής εφημερίδας «Sportime». Αυτή τη φορά στο στόχαστρο της εφημερίδας, που είναι γνωστή για τα συχνά ρατσιστικά παραληρήματα των...