Κανένα έθνος δεν χωρίζει τις γυναίκες την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώνονται κάτω από την κοινή εμπειρία της σεξιστικής βίας και με μια φωνή απαιτούν να σταματήσει η καταπίεση, η υποτίμηση και ο εξευτελισμός. Η 25 Νοέμβρη είναι άλλη μία μέρα τον χρόνο που οι γυναίκες κάνουν τον κόσμο να γυρίζει και φέρνουν πιο κοντά στην ισότητα την ανθρωπότητα ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, χρώματος, εθνικότητας και κοινωνικής τάξης.

Στην Ελλάδα μόνον το 2018 είδαν το φως της δημοσιότητας 12 δολοφονίες γυναικών με καθαρά μισογύνικο κίνητρο (γυναικοκτονίες), 26 βιασμοί (ομαδικοί και μη) , 4 υποθέσεις κυκλώματος σωματεμπορίας γυναικών, 6 δημόσιοι ξυλοδαρμοί, 11 σεξουαλικές παρενοχλήσεις και 4 απολύσεις εγκύων. Στα περισσότερα περιστατικά οι θύτες κρίθηκαν αθώοι ή η ποινή τους ήταν αμελητέα σε σχέση με το έγκλημα. Η αστική δικαιοσύνη κάνει έμφυλες διακρίσεις!

Τα ποσοστά του μισθολογικού χάσματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα της τάξης του 16,3% στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα έρευνες για την ευθύνη των οικιακών καθηκόντων αναφέρουν ότι οι γυναίκες έχουν την αποκλειστική ενασχόληση σε ποσοστό 85% των ερωτηθέντων και ο αριθμός των γυναικών κατακλύζει το ποσοστό των ανέργων. Η μη παροχή οικονομικής προστασίας των εργαζόμενων νέων μητέρων ή και μέλλουσων από το Κεφάλαιο και το Κράτος οξύνει τον αποκλεισμό των γυναικών από την αγορά εργασίας με άμεση συνέπεια την αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων που καθιστούν την γυναίκα για πάντα την άμισθη βασίλισσα της φροντίδας του συζύγου, του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Αναμένεται η βία κατά των γυναικών να πολλαπλασιαστεί.

Η ακδροδεξιά στροφή των κοινωνιών, τα εθνικιστικά παραληρήματα και η ανάδειξη φασιστικών κυβερνήσεων εγκαθιδρύουν ανθρωποφάγα καθεστώτα, μετατρέπουν τον ανταγωνισμό και τη βία ως το μόνο εργαλείο επιβίωσης, πετούν στα σκουπίδια κάθε έννοια αλληλεγγύης και συνύπαρξης. Οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες ανθρώπων όπως οι γυναίκες, οι λοατ+, οι μη λευκοί, οι μετανάστες, οι προσφυγες, οι αμεα, οι εργάτες/ριες, οι ακραία φτωχοί αποτελούν τις ανθρωποθυσίες του καπιταλισμού να αντεπεξέλθει στην αποσύνθεση του μετά από δεκαετίες παγκόσμιας κρίσης.

Ιδιαίτερα για την γυναίκα, η αναθέρμανση του «Πατρις, θρησκεία, οικογένεια» θα της αφαιρεί κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα και θα την γδύνει αργά και βασανιστικά από την ιδιότητα του ανθρώπου. Για την κοινωνία θα παραμένει η μηχανή αναπαραγωγής και ενίσχυσης του κράτους και του έθνους.

ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ.
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Η ομάδα γυναικών Ροσινάντε καλεί το Σάββατο 24 Νοέμβρη στις 12.00 στην πλατεία Καπνικαρέας όλους τους ανθρώπους να σταθούν υπερ της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας. Οι μεγάλοι φεμινιστικοί αγώνες των τελευταίων ετών σε όλο τον κόσμο, οι υλικές νίκες που πέτυχαν, ας αποτελέσουν μόνο την αρχή. Στις 24 Νοέμβρη βρισκόμαστε στον δρόμο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μια για πάντα.

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
-ΠΛΗΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΣΑΣ
-ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ

*Πληροφορίες για τα περιστατικά σεξιστικής βίας στην Ελλάδα πήραμε από τον Χάρτη Καταγραφής σεξιστικής/έμφυλης βίας https://sexharassmap.espivblogs.net.

 

 

https://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/OMADA-GYNAIKVN-1-1024x786.pnghttps://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/OMADA-GYNAIKVN-1-300x300.pngRocinanteΟμάδα Γυναικών
Κανένα έθνος δεν χωρίζει τις γυναίκες την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώνονται κάτω από την κοινή εμπειρία της σεξιστικής βίας και με μια φωνή απαιτούν να σταματήσει η καταπίεση, η υποτίμηση και ο εξευτελισμός. Η 25 Νοέμβρη...