Ο όμιλος γυμναστηρίων Yava Fitness Centers διεκδικεί σταθερά τα πρωτεία στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Πίσω από τις δελεαστικές προσφορές και τις καλογυαλισμένες βιτρίνες, η απλήρωτη εργασία, οι απειλές και οι ρατσιστικές συμπεριφορές αποτελούν κανονικότητα.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 1/9 πρώην εργαζόμενος προσπάθησε να προσεγγίσει τον εργοδότη του για να ενημερώσει για την εκκρεμότητα καταβολής των δεδουλευμένων του. Η πάγια τακτική του ομίλου είναι να παρακωλύεται από τους υπεύθυνους με οποιονδήποτε τρόπο η επαφή με τους εργοδότες. Ο/η εργαζόμενος/εργαζομενη δεν μπορεί να προσεγγίσει τους εργοδότες σε περίπτωση εργατικής διαφοράς και διεκδίκησης. Πράγματι, δεν υπήρχε κανένας τρόπος επικοινωνίας μαζί του και ο πρώην εργαζόμενος προσέγγισε το σώμα επιθεώρησης εργασίας, για να αυξήσει την πίεση. Δίχως καμία ένδειξη αξιοπρέπειας, ο εργοδότης δεν έχει μπει καν στη διαδικασία να εμφανιστεί και να επικοινωνήσει με τον πρώην εργαζόμενο, θεωρώντας κανόνα τη μη καταβολή των δεδουλευμένων του. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Μάλιστα, στην τελευταία προσπάθεια άσκησης πίεσης για άμεση επικοινωνία με τον εργοδότη, ο πρώην εργαζομενος δέχτηκε απειλές από εργαζόμενο πιστό στην γραμμή της εργοδοσίας, όταν ενημέρωσε πως θα κινηθεί με όλα τα μέσα μέχρι ο αγώνας του να δικαιωθεί.

Το πλαίσιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχει χτίσει ο όμιλος Yava αποτελεί ένα σύγχρονο εργασιακό κάτεργο. Συχνότατο φαινόμενο, είναι η εκβιαστική απειλή με την απαγόρευση εργασίας σε οποιοδήποτε γυμναστήριο του ομίλου Yava, σε περίπτωση που κάποιος/α εργαζόμενος/η αποφασίσει να κινηθεί νομικά για οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία. Κλασική περίπτωση επίσης είναι η απόλυση ατόμων που απασχολούνται ως καθαριστές/στριες να λαμβάνουν ρατσιστικά σχόλια σε περίπτωση διεκδίκησης δεδουλευμένων («Αυτά να τα κάνεις στην χώρα σου»). Μάλιστα κάποια γυμναστήρια του ομίλου φιλτράρουν ακόμα και τους πελάτες που θα αποδεχτούν ώστε να μην αλλοιωθεί ο χώρος από μετανάστες, χάνοντας την ελληνική καθαρότητα.

Στρατηγικά καθορισμένη τακτική του ομίλου είναι να καθυστερεί πάντα τις πληρωμές μερικούς μήνες, ώστε σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης ή απόλυσης εργαζομένου/ης, να εκμεταλλευτεί εύκολα την δυσχερή θέση του/της «παρακρατώντας» τους τελευταίους μισθούς και ποντάροντας στην ανασφάλεια της αδυναμίας διεκδίκησης.

Στην κανονικότητα εργοδοτικής αυθαιρεσίας προστίθεται και η συνεργασία με ΙΕΚ για «πρακτική εργασία», όπου ουσιαστικά οι ασκούμενοι/ες δουλεύουν υποχρεωτικά τσάμπα ως αναλώσιμοι για την απόκτηση μιας πιστοποίησης. Φυσικά από όλο το «σύμπλεγμα» αυθαιρεσίας δεν λείπουν οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας με τραγικές χρηματικές αποδοχές και η εδραίωση του εσωτερικού ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων μέσω των πωλήσεων πακέτων για αστεία bonus.

Οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην δυστοπία που έχει δημιουργήσει ο όμιλος Yava καταπατώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ

RocinanteΑνακοινώσεις
Ο όμιλος γυμναστηρίων Yava Fitness Centers διεκδικεί σταθερά τα πρωτεία στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Πίσω από τις δελεαστικές προσφορές και τις καλογυαλισμένες βιτρίνες, η απλήρωτη εργασία, οι απειλές και οι ρατσιστικές συμπεριφορές αποτελούν κανονικότητα. Συγκεκριμένα την Τρίτη 1/9 πρώην εργαζόμενος προσπάθησε να προσεγγίσει τον εργοδότη του για να ενημερώσει για την...