Ανακοίνωση της Τοπικής Ένωσης Θεσσαλονίκης της ΑΠ Ροσινάντε για τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ

Το χέρι που μαζεύει τα σκουπίδια πρέπει να κόβεται

Ο «θεσμός» των εργολαβικών εργαζόμενων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει ιστορία 25 ετών. Από το 1987 δεν ξαναέγιναν προσλήψεις, φτάνοντας σταδιακά με την αντικατάσταση των μόνιμων υπαλλήλων, το ποσοστό των εργολαβικών να φτάνει το 87% στο ΑΠΘ.

Δηλαδή το ΑΠΘ αντί να προσλαμβάνει τους δικούς του σταθερούς εργαζόμενους για την καθαριότητα, τη φύλαξη, την κηπουρική φροντίδα και άλλες απαραίτητες ειδικότητες, δίνει μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών τις δουλειές αυτές σε εργολάβους. Έτσι όσοι δουλεύουν σε αυτές τις ειδικότητες αντί να είναι οργανικό κομμάτι του πανεπιστημίου, αφήνονται έρμαιο στις ορέξεις κάθε εργολάβου και κάθε εταιρίας τέτοιου τύπου. Γνωρίζουμε καλά πώς λειτουργούν τέτοιες εργολαβικές εταιρίες. Ας μην ξεχνάμε τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα που είχε το χαρακτήρα της παραδειγματικής τιμωρίας για τη συνδικαλιστική της δράση.

Οι εργολαβικοί υπάλληλοι αφού ανέχτηκαν μειώσεις και καθυστερήσεις μισθών για κάποιους μήνες, από το Σεπτέμβρη προχώρησαν σε κινητοποιήσεις που έφτασαν να συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η αρχική απόφασή τους περιελάμβανε εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και επ’ αόριστον αποκλεισμό του Κτιρίου Διοίκησης, με προοπτική κλιμάκωσης των αγώνων εάν δεν λύνονταν τα οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα.

Μετά από 69 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων και κατάληψης του Κτιρίου Διοίκησης η τελική απάντηση στον αγώνα των εργαζομένων ήρθε με την επέμβαση των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις καταστολής, εισέβαλαν στο ΑΠΘ και συνέλαβαν 11 καταληψίες εργαζόμενους σε μια προσπάθεια σπασίματος της κατάληψης. Πριν συμβεί αυτό, η ρουφιανιά των ΜΜΕ χόρτασε το κοινό της με εικόνες και περιγραφές που έδειχναν ένα πανεπιστήμιο σκουπιδότοπο. Εκτός απ’ τη λάσπη των ΜΜΕ, είχαμε και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς σε λειτουργία. Μια ύποπτη καταγγελία έναντι του προέδρου των εργολαβικών, από υπαλλήλους που ήθελαν να εργαστούν και δεν τους άφηναν. Η προσπάθεια καθαρισμού του ΑΠΘ από εθελοντές εργαζόμενους, φοιτητές και καθηγητές, που όπως αποδείχτηκε ήταν μια καλά οργανωμένη τηλεοπτική παράσταση του πρύτανη, η οποία συνεχίστηκε με ξεκάθαρο απεργοσπαστικό μηχανισμό από συνεργείο κακοπληρωμένων εργαζόμενων της εργολαβικής εταιρίας ISS.

Δηλαδή, όλο το χαφιεδοτσουρμό σε συντεταγμένη δράση για το χτύπημα των εργατικών αγώνων. Αυτοί που μετατρέπουν σε σκουπίδια την ίδια την παιδεία, το πανεπιστήμιο και τα δικαιώματα εργαζόμενων και φοιτητών, χτυπούν με κάθε τρόπο τον αγώνα των εργολαβικών φτάνοντας στην κατάλυση (για ακόμη μια φορά) του πανεπιστημιακού ασύλου από τις δυνάμεις καταστολής και στην σύλληψη απεργών. Οι 11 συλληφθέντες απεργοί οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και καταδικάστηκαν με ποινή 8 μηνών φυλάκισης με 3ετή αναστολή.

Οι εργαζόμενοι απ’ τη μεριά τους αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης του Κτιρίου Διοίκησης παρά τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία απέναντί τους και παρά τη δεύτερη εισαγγελική παρέμβαση για εκκένωσή της.

Η απάντησή μας στο συρφετό κράτους, κεφαλαίου, αντεργατικών μηχανισμών και προσκυνημένων περνάει μέσα απ’ την αλληλεγγύη και οδηγεί μόνο στην εντατικοποίηση των δράσεων που στόχο έχουν την οργάνωση της εργατικής τάξης σε επαναστατικό αντικαπιταλιστικό επίπεδο και την γενική απεργία διαρκείας που ολοκληρώνει την σύγκρουση με τον καπιταλισμό.

Άρση όλων των κατηγοριών σε βάρος των 11 συλληφθέντων απεργών

Κάτω τα ξερά σας απ’ το άσυλο

Κάτω τα ξερά σας απ’ τους απεργούς

Καμιά ανοχή στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και την καταστολή

 

RocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της Τοπικής Ένωσης Θεσσαλονίκης της ΑΠ Ροσινάντε για τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ Το χέρι που μαζεύει τα σκουπίδια πρέπει να κόβεται Ο «θεσμός» των εργολαβικών εργαζόμενων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει ιστορία 25 ετών. Από το 1987 δεν ξαναέγιναν προσλήψεις, φτάνοντας σταδιακά με την αντικατάσταση των μόνιμων υπαλλήλων, το...