Κάλεσμα της Κλαδικής Ένωσης Υγείας της Α.Π. Ροσινάντε στην απεργία της 10ης Ιουνίου στις 10.30 στα Χαυτεία
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με εμπροσθοφυλακή το σούπερ(μαν) φιλελεύθερο υπουργό των ιδιωτικοποιήσεων Χατζηδάκη φέρνει στη βουλή, μετά τη γνωστή διαδικασία της διαβούλευσης προκειμένου να επικυρώνεται η επίφαση του κοινού συμφέροντος και της διακυβέρνησης από την κοινωνία, ένα ακόμα νομοσχέδιο στα μέτρα των αναγκών του Κεφαλαίου την εποχή της πανδημίας, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα. Η αντιδραστικότητα και η ταξικότητά του ξεχειλίζουν σε κάθε γραμμή του.
Καταργείται ουσιαστικά το 8ωρο, επεκτείνεται η υπερωριακή εργασία, ελαστικοποιείται ο εργάσιμος χρόνος, επικυρώνεται η τηλεργασία και η ποιοτική μεταβολή που φέρει, δηλαδή του περιορισμού, πέραν του ελεύθερου χρόνου μέσω της συνεχούς διαθεσιμότητας, του ελεύθερου χώρου με την μετατροπή της κατοικίας σε χώρο δουλειάς. Μετατρέπει την ήδη υπολειτουργούσα επιθεώρηση εργασίας σε ανεξάρτητη λειτουργική αρχή, δηλαδή απεκδύεται το Κράτος το ρόλο του ως διαιτητή των ειρηνικών μορφών διευθέτησης των εργασιακών διαφορών προς χάρη της κοινωνίας των πολιτών (όσο κι αν φαντάζει αυτό καλό, είναι το ακριβώς αντίθετο, βοηθάει στην άσκηση της ωμής εξουσίας της εργοδοσίας επί των εργαζόμενων, χωρίς την επίφαση του ουδέτερου κράτους που έπρεπε τουλάχιστον να το παίζει τυπικά τέτοιο). Υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις προς επικύρωση των χειρότερων (συνήθως) επιχειρησιακών συμβάσεων, την στιγμή που στα πλαίσια των επιχειρησιακών σωματείων καθιερώνεται η ηλεκτρονική συμμετοχή σε συνελεύσεις και ψηφοφορίες, η υποχρεωτική καταγραφή της συνδικαλιστικής δράσης και των μελών, διαφορετικά δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα απεργίας και υπογραφής συμβάσεων (κανονικό φακέλωμα λοιπόν, αλλιώς δεν υπάρχει σωματείο και συνδικαλισμός). Οι απεργίες γίνονται ουσιαστικά παράνομες καθώς απαγορεύεται η παρεμπόδιση των απεργοσπαστών, οι απεργιακές φρουρές ή η ψυχολογική βία, η παρέμβαση μέλους που δεν ανήκει στην συνδικαλιστική οργάνωση και επηρεάσει το αποτέλεσμα αυτής (π.χ. ένας αγωνιστικός χαιρετισμός από άλλο σωματείο ή από δευτεροβάθμιο όργανο), αν δεν υπάρχουν οι δυνατότητες της εξ αποστάσεως συμμετοχής και ψήφισης από όποιο μέλος το επιθυμεί, ενώ απαγορεύεται το μοιράσματος ανακοινώσεων σε κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων. Επίσης η απεργία είναι παράνομη αν δεν τηρεί προσωπικό ασφαλείας (βιομηχανία και υπηρεσίες), που στην περίπτωση του δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτό πρέπει να φτάνει στο 33% των εργαζομένων. Με άλλα λόγια η απεργία χάνει τη δύναμή της να σταματά την παραγωγή, άρα το μέσο της για να νικήσει. Γεγονός που επισφραγίζεται από την αναστολή οποιασδήποτε απεργίας άμα ο εργοδότης ζητήσει τη διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου ενώπιον του Ο.ΜΕ.Δ. και για όσο διαρκεί ο διάλογος αυτός (δημοκρατικές καινοτομίες…). Τέλος ο Χατζηδάκης ανέφερε ότι αν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να προκηρυχθεί εκ νέου από άλλο σωματείο, δευτεροβάθμιο.
Επιπλέον, αν και αποσύρθηκε από το σχέδιο νόμου η μείωση της αποζημίωσης στο 10% και η απόδοσή της από τον εργοδότη 4 μήνες ή αργότερα μετά την απόλυση, καταργείται το δικαίωμα επαναπρόσληψης για σειρά περιπτώσεων, ακόμα και μετά από δικαστική απόφαση για παράνομη απόλυση, καθώς θεσπίζεται η εναλλακτική λύση για την εργοδοσία της απόδοσης πρόσθετης αποζημίωσης ίσης με 3 μηνιαίους μισθούς αντί της επαναπρόσληψης. Βαφτίζουν συνεργάτες με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών τους εργαζόμενους στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες τύπου wolt, με άλλα λόγια ατομικές συμβάσεις και μπλοκάκι. Επεκτείνεται η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά κλάδους. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται, ελέω πανδημίας, οι δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών και νοσηλευτικών υλικών, η παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Εδώ να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός εν μέσω πανδημίας διευκρίνισε ότι μπορούν να υπάρχει ένα εθνικό σύστημα υγείας, όμως αυτό δεν πρέπει να είναι δημόσιο, αλλά να έχει τη μορφή Σ.Δ.Ι.Τ..
Το εργατικό κίνημα πρέπει να σηκώσει το γάντι αυτής της πρόκλησης και αυτού του σχεδίου αλλαγής των όρων των εργασιακών σχέσεων, των όρων του κοινωνικού συμβολαίου. Η αναστολή της απεργίας 3 του Ιούνη μετά τον ελιγμό της ΓΣΕΕ ήταν μια υποχώρηση. Χρειάζεται άμεση απάντηση και κλιμάκωση μετά από μια 24ωρη απεργία που η ΓΣΕΕ τη θέλει ως άλλη μια φωτοβολίδα που γρήγορα θα σβήσει. Το υγειονομικό κίνημα βρέθηκε πολλές φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στις πρώτες γραμμές του εργατικού αγώνα απέναντι στις δολοφονικές, κατασταλτικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας από την ακροδεξιά κυβέρνηση. Αυτή η παρακαταθήκη μπορεί να εκφραστεί και να ζυμωθεί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα στο απεργιακό πεδίο και στο δρόμο.
Η Κλαδική Ένωση Υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε καλεί όλους και όλες τους υγειονομικούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να συμμετέχουν στην γενική απεργία στις 10 Ιούνη και σε όλες τις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις. Τους καλεί να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία τους στον απεργιακό αγώνα και όπου αυτά υπολείπονται των σημερινών αναγκών να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα.
ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ