Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και της εγκληματικής διαχείρισής της εις βάρος του κόσμου της εργασίας, ετοιμάζεται να κλιμακώσει την επίθεση απέναντι στα τελευταία εναπομείναντα δικαιώματά μας. Με ένα πακέτο νομοσχεδίων που θα περάσει άμεσα από τη βουλή, στοχεύει όχι μόνο τη διάσωση του κεφαλαίου από τις επιπτώσεις της κρίσης του, αλλά και την ενίσχυσή του στη λογική ότι ακόμα και οι κρίσεις και οι καταστροφές δημιουργούν ευκαιρίες.
Το σύνολο των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων απαντάει στις πάγιες και πιεστικές απαιτήσεις του ΣΕΒ και των υπόλοιπων εργοδοτικών οργανώσεων, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί το τελευταίο διάστημα είτε με τη μορφή αιτημάτων και προτάσεων είτε μέσα από έρευνες και μελέτες των οργάνων τους ή ακόμα και μέσα από την κατάπτυστη πρόσφατη έκθεση Πισσαρίδη. Οι δεσμεύσεις των υπουργών προς το κεφάλαιο για φοροελαφρύνσεις (προμετωπίδα των εργοδοτικών αιτημάτων), για ενίσχυση των επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα από το ταμείο ανάκαμψης και άλλα προγράμματα, για μείωση μισθολογικού και συνολικού κόστους, βαφτίζονται «διορθωτικές αλλαγές».
Ο «εκσυγχρονισμός» της εργατικής νομοθεσίας και του πλαισίου εργασιακών σχέσεων σημαίνει 10ωρη απασχόληση, απλήρωτες υπερωρίες, διεύρυνση και μονιμοποίηση της ευελιξίας και της επισφαλούς εργασιακής περιπλάνησης με προοπτική κυρίαρχης μορφής εργασίας, επιδότηση των εργοδοτών για την εργασία, μισθός 200 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους, προγράμματα ΕΣΠΑ για κατάρτιση εργαζομένων ( και πέταγμα στην ανεργία όσων «ξεμένουν» από αντικείμενο εργασίας), καθιέρωση της τηλεργασίας.
Η τόνωση των επιχειρήσεων θα γίνει με την άντληση 5,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το 2021 και συνολικά 32 δις σε βάθος εξαετίας για επενδύσεις και την ενίσχυση των τραπεζών και μείωση της φορολόγησής τους.
Η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης με βασικό κεντρικό πυλώνα το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ορίων ηλικίας μέχρι το θάνατο, για σύνταξη, το τζογάρισμα για άλλη μια φορά των εσόδων των ταμείων σε μετοχές, αποτελούν την κορύφωση της ληστείας του πλούτου μας και της εγκληματικής μετατροπής της κορυφαίας κατάκτησης των εργαζομένων, σε εμπόρευμα. Πρόκειται για τον επίλογο μιας μακροχρόνιας αντεργατικής εκστρατείας ενάντια στην ασφάλιση που ξεκινάει από τις ανατροπές της δεκαετίας του 90 και περνάει μέσα από τους πέντε διαφορετικούς αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας δεκαετίας. (’10, ’12, ’15, ’16, ’20 ).
Η εκπαίδευση γίνεται τσιφλίκι των επιχειρηματιών. Η καταστολή, το χτύπημα του συνδικαλισμού και του δικαιώματος στην απεργία και τη διαδήλωση, η τρομοκρατία και η βία, η αστυνομοκρατία μέσα στις σχολές είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ανατροπών.
Η δημόσια υγεία μετατρέπεται σε θυγατρική των ιδιωτικών κλινικών και των εταιριών. Η χρηματοδότηση στερεύει, οι δομές σμπαραλιάζονται, οι υπηρεσίες γίνονται εμπόρευμα και απαξιώνονται.
Την ίδια στιγμή, η εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία οργιάζει, η ανεργία χτυπάει κόκκινο, χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με επιδόματα χωρίς να ξέρουν αν θα ξαναπιάσουν δουλειά.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση έχουν το θράσος να ζητάνε κι άλλα πιο σκληρά μέτρα!
Όμως, ήρθε η στιγμή να μιλήσει η τάξη μας. Προτεραιότητα είναι η ζωή μας, η υγεία μας, το εισόδημα μας, τα δικαιώματα μας και όχι η σωτηρία και η ανάπτυξη του κεφαλαίου. Δε θα ανεχτούμε άλλο τις απειλές και την τρομοκρατία των εργοδοτών, της κυβέρνησης και του κράτους. Δε θα συναινέσουμε σε καμία προσπάθεια υποβάθμισης της εργασίας μας και έντασης της εκμετάλλευσής μας. Δε θα προσαρμοστούμε στα όρια του ρεαλιστικού.
Εμπρός για νέες κατακτήσεις!
Δε θα παζαρέψουμε άλλο τον πλούτο που παράγουμε. Έχουμε ανάγκη από αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια, σταθερή και μόνιμη αξιοπρεπή δουλειά, σε περιβάλλον ασφαλείας και με λιγότερες ώρες εργασίας. Απαιτούμε ασφάλιση που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών μας σήμερα και αύριο στη σύνταξη, που θα εξασφαλίζεται από τον δικό μας παραγόμενο πλούτο που καρπώνεται το κεφάλαιο και θα πάψει να είναι πηγή χρηματοδότησης των επιχειρηματιών. Παλεύουμε για ενίσχυση και αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας με αναβάθμιση και στελέχωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με την έρευνα και το φάρμακο στα χέρια της κοινωνίας και όχι των φαρμακοβιομηχανιών.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από την απεργία στις 26 του Νοέμβρη, τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, σε χώρους δουλειάς, στην εκπαίδευση, στην υγεία, καλούμε τους εργαζόμενους μέσα από συνελεύσεις, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να στηρίξουν όλες τις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών και να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη με βασικά αιτήματα:
- Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αύξηση των δαπανών, έξω οι επιχειρήσεις από την υγεία.
- Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας και όλων των φόρων που πληρώνει η εργατική τάξη.
- Απόσυρση των αντεργατικών αντισυνδικαλιστικών νομοσχεδίων και του νομοσχεδίου Κεραμέως.
- Συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση του χρόνου εργασίας.
- Ασφάλιση για όλες όλους, κατάργηση της εργατικής εισφοράς, όλο το κόστος στη εργοδοσία και το κράτος. Να πάψει η ασφάλιση να είναι ο κουμπαράς της εθνικής καπιταλιστικής ανάπτυξης.
- Αύξηση των κρατικών παροχών – ταμείο ανεργίας ίσο με το βασικό μισθό.
- Να καταργηθεί ο νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.