Μετά τις πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις, στις 7 Απριλίου, στις πύλες των νοσοκομείων το υγειονομικό κίνημα μαζικά και συντονισμένα συνεχίζει με μια ακόμα στάση εργασίας την Πέμπτη 22 Απριλίου και πορεία προς το υπουργείο υγείας. Από την αρχή της πανδημίας και της κυβερνητικής διαχείρισής της, το υγειονομικό κίνημα εφεύρε τρόπους να κινητοποιείται με όρους κοινωνικού συνδικαλισμού κι όχι συντεχνιακού τηρώντας παράλληλα τους όρους προστασίας. Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι μαζί με την πλειονότητα της κοινωνίας καλούμαστε να δώσουμε για μια ακόμα φορά δυναμική απάντηση στην ταξική και καταστροφική διαχείριση της πανδημίας. Το ΕΣΥ βρίσκεται σε απόλυτη κατάρρευση, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν τα καλοπληρωμένα Μ.Μ.Ε..
Ούτε το γεγονός πως οι ΜΕΘ δεν ήταν ποτέ αρκετές, ούτε τους δεκάδες θανάτους ασθενών σε απλούς θαλάμους, ούτε το ότι τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας, παρά την γελοιότητα της επιστράτευσης και άλλων τέτοιων κωμικοτραγικών την ώρα που τα μεγάλα θεραπευτήρια παραμένουν θεατές της ολικής κατάρρευσης του συστήματος υγείας και των εργαζομένων σ’ αυτό. Ένα μίγμα εγκληματικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής με συστήματα «ακορντεόν» και ταξικής καταστολής απέναντι σε σωματεία και εργαζομένους ήταν η επιλογή της κυβέρνησης από την ώρα που τα προβλήματα στο ΕΣΥ γιγαντώθηκαν. Εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών, επιλεκτικές μετακινήσεις, απειλές και διαπόμπευση είναι η πραγματικότητα για αρκετούς συνάδελφους/ισσες. Πρόκειται ακριβώς για τους εργαζομένους/ες, μόνιμους και συμβασιούχους, που σήκωσαν και σηκώνουν καθημερινά το βάρος της πανδημίας. Πρόκειται ακριβώς γι’ αυτούς που τόσο υποκριτικά χειροκροτούσαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός υγείας, ενώ στην πρώτη ευκαιρία τους έστειλε τα ΜΑΤ και τους κατηγόρησαν μέχρι και για διασπορά του κορωναϊού, αποδεικνύοντας και στους υγειονομικούς, όπως και σε όλη την κοινωνία άλλωστε, πως για ένα κράτος έκτακτης ανάγκης οι ακροδεξιές επιλογές είναι μονόδρομος.
Το σύνολο της εργατικής τάξης, που κυρίως επωμίζεται το βάρος της πανδημίας και της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, έχει χίλιους λόγους να συμπορευθεί με τους υγειονομικούς και κάθε κλάδο που βγαίνει σε απεργία, καθώς η ταξική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σημαίνει μια χωρίς προηγούμενο επίθεση από το Κεφάλαιο. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το χειμώνα και αυτό που έρχεται για τις νέες εργασιακές νόρμες και συνθήκες, αποτελούν πισωγύρισμα σε εποχές πριν την κατάκτηση του 8ώρου. Η φετινή εργατική πρωτομαγιά είναι όχι μόνο ουσιαστικά, αλλά και κατά γράμμα επίκαιρη, γι’ αυτό η κινητοποίηση του υγειονομικού κινήματος είναι αντικειμενικά συνδεδεμένη μαζί της και με το νήμα αγώνα που πιάνει η εργατική τάξη ενάντια στο νέο νομοσχέδιο και την κυβέρνηση που το φέρνει προς ψήφιση.
Ως Κλαδική Υγείας της Α.Π. Ροσινάντε καλούμε όλους και όλες τους εργάτες/τριες της υγείας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας τα παρακάτω αιτήματα:
•Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.
•Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας εδώ και τώρα.
•Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
•Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ. σε κατάλληλους χώρους και στελέχωση τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
•Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. •Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων.
•Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και χορήγηση των οφειλόμενων αναδρομικών.
•Ένταξη στα Β.Α.Ε..
•Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
•Ορισμός της νόσησης από κορωναϊό ως επαγγελματική ασθένεια.
•Ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης από το κράτος και την εργοδοσία.