Το Σάββατο (26/5) ομάδα αντιφασιστών και αντιφασιστριών αποτελούμενη από μέλη της ΟΡΜΑ δέχθηκε επίθεση με λοστούς και πέτρες έξω από τα γραφεία του χρυσαυγίτικου, εργοδοτικού σωματείου «Άγιος Νικόλαος» στο Πέραμα. Πρόκειται για το γνωστό κακέκτυπο σωματείου που έχει ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια στη ζώνη του Περάματος, το οποίο δηλώνει πως είναι «μόνο για Έλληνες» και όπως είναι γνωστό αποτελεί ένα παραμάγαζο της Χρυσής Αυγής που κάνει δουλειές με τα αφεντικά της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Τα μέλη της ΟΡΜΑ έκαναν μοίρασμα αντιφασιστικού υλικού στους δρόμους του Περάματος όταν τα μέλη του συγκεκριμένου «σωματείου» πραγματοποίησαν τη δολοφονική επίθεση εναντίον τους χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμούς.

Αυτά που ακολούθησαν έπειτα από το γεγονός θα μπορούσαν να προκαλούν γέλια αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνα και δεν αναδείκνυαν την εξελισσόμενη αναβάθμιση του φασισμού σε επίπεδο κοινωνικών συσχετισμών: μετά την επίθεση, τα μέλη της ΟΡΜΑ κατευθύνθηκαν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να καταθέσουν μηνύσεις και λίγο αργότερα κατέφθασε στο μέρος ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός. Σύμφωνα με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που δέχθηκαν την επίθεση, ο γνωστός χρυσαυγίτης ζήτησε και πέτυχε την προσαγωγή τους στην ΓΑΔΑ! Με άλλα λόγια, όχι απλά οι μηνύσεις των ανθρώπων που δέχθηκαν μια φασιστική επίθεση έπεσαν στο κενό αλλά οι τελευταίοι προσήχθησαν και από την αστυνομία που ξαφνικά τους μετουσίωσε σε ύποπτους, τη στιγμή που η επίθεση που δέχθηκαν μετατράπηκε σε  «συμπλοκή» σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στης αστυνομίας!

Οι συνδέσεις ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και κύκλους της αστυνομίας είναι γνωστές σε όποιον ζει σε αυτό τον πλανήτη: δεν προκαλεί καμία ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι πάρα πολλοί μπάτσοι είναι θετικά προσκείμενοι προς την φασιστική οργάνωση και ως εκ τούτου φροντίζουν να την εξυπηρετούν όταν αυτή το έχει ανάγκη. Ο τρόπος όμως που διεξήχθη το συγκεκριμένο περιστατικό υπερβαίνει κατά πολύ το κοινό αυτό μυστικό και το μετατρέπει σε κάτι πολύ πιο αναβαθμισμένο. Ο γνωστός για τις μαφιόζικες δουλειές του στις περιοχές του Πειραιά, Λαγός έκανε μια παρέμβαση υπέρ της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιώντας το θεσμικό του ρόλο και η αστυνομία απλά υπάκουσε στις επιθυμίες του. Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μια άτυπη συμπόρευση μπάτσων και ναζί αλλά με μια λειτουργία στην οποία η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ανοιχτά ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας.

Οι ομοιότητες του περιστατικού αυτού με την επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης από μέλη της Χρυσής Αυγής είναι προφανείς. Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα έλαβαν χώρα δυο βίαιες επιθέσεις στις οποίες πρωτοστατούν μέλη της γνωστής φασιστικής συμμορίας με την ανοιχτή κάλυψη της αστυνομίας: στην πρώτη περίπτωση οι αστυνομικοί υπήρξαν απλοί θεατές της επίθεσης με τρόπο που να γίνεται ξεκάθαρο ότι ευνοούν τις κλωτσιές και τις μπουνιές στο Μπουτάρη ενώ στη δεύτερη περίπτωση, παίρνοντας απροκάλυπτα γραμμή από τη Χρυσή Αυγή, μετατρέπουν τα θύματα σε θύτες που έπειτα από μια επίθεση εις βάρος τους καταλήγουν τελικά και τη ΓΑΔΑ με προσαγωγές.

Πρόκειται για την τέλεια κεφαλαιοποίηση της φασιστικής αναστήλωσης, που επιτεύχθηκε μέσω των εθνικιστικών συλλαλητηρίων για το μακεδονικό ζήτημα, στα πλαίσια των οποίων άλλωστε έγιναν και επιθέσεις σε κινηματικούς χώρους με αποκορύφωμα το κάψιμο της κατάληψης Libertatia. Έπειτα από μια μακρά περίοδο ύφεσης για τον φασισμό, η οποία προέκυψε από την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η δίκη της Χρυσής Αυγής, οι φασίστες παίρνουν πάλι κεφάλι και επιχειρούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Η οφθαλμοφανής αυτή αναστήλωση αφενός επιβεβαιώνει τον κίνδυνο των συλλαλητηρίων για το μακεδονικό και γκρεμίζει και την τελευταία ψευδαίσθηση για την «υγεία» των εν λόγω συγκεντρώσεων και αφετέρου αναδεικνύει την αναγκαιότητα της επαγρύπνησης απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο και των αντανακλαστικών που οφείλει να έχει το κίνημα απέναντί του.

Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία: όσο η ατζέντα του κοινωνικού διαλόγου θα μετατοπίζεται σε θέματα «εθνικής σημασίας» όπως το μακεδονικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόσο περισσότερο έδαφος θα βρίσκει ο φασισμός για να ξεμυτίζει, τόσο περισσότερα μέτρα θα εξασφαλίζει στην πορεία της ανασυγκρότησής του. Η αποδόμηση των επίπλαστων ενιαίων, εθνικών συμφερόντων και η προώθηση ενός ταξικού και διεθνιστικού προτάγματος που θα αποτελέσει αντίβαρο στις εθνικιστικές ονειρώξεις που μοιάζουν όλο και πιο συχνές τώρα τελευταία, οφείλουν να είναι βασικές πτυχές της ατζέντας του αντικαπιταλιστικού κινήματος. Όσο για τα φασιστικά σκουπίδια που βγαίνουν σιγά-σιγά από τις τρύπες τους σαν σκουλήκια που ξεμυτίζουν μετά τη βροχή θα πολεμηθούν αδιάλλακτα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σχολή και παρά τις υψηλές προσδοκίες τους, το αποτέλεσμα θα είναι το γνωστό για αυτούς: θα επιστρέψουν ξανά στις τρύπες τους και ας μην έχουν καμία αμφιβολία για αυτό.

RocinanteΑνακοινώσεις
Το Σάββατο (26/5) ομάδα αντιφασιστών και αντιφασιστριών αποτελούμενη από μέλη της ΟΡΜΑ δέχθηκε επίθεση με λοστούς και πέτρες έξω από τα γραφεία του χρυσαυγίτικου, εργοδοτικού σωματείου «Άγιος Νικόλαος» στο Πέραμα. Πρόκειται για το γνωστό κακέκτυπο σωματείου που έχει ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια στη ζώνη του Περάματος, το οποίο δηλώνει πως...