Ανακοίνωση της Κλαδικής Τεχνών & Θεαμάτων σχετικά με το πώς οι όροι κι οι προϋποθέσεις που βάζει η κυβέρνηση αφήνουν ΑΚΟΜΑ στον αέρα πολύ κόσμο

Για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση μας απέδειξε οτι δε νοιάζεται για τις τέχνες και τον πολιτισμό (πράγμα που για εμάς ήταν δεδομένο), αφού και πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που τον παράγουν παραμένει εκτός των έκτακτων μέτρων στήριξης. Για να καταλάβουμε τις δυσκολίες του κλάδου μας σήμερα, εν μέσω πανδημίας, θα πρέπει να κάνουμε μια ανάλυση των συνθηκών εργασίας μας τα τελευταία χρόνια.

Τα μνημόνια, που υπέγραψαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων , την ανάπτυξη των Αποδείξεων Επαγγελματικής Δαπάνης ή Τίτλου Κτήσης, όπως μετονομάστηκε, ένας νόμιμος δηλαδή τρόπος για «μαύρη εργασία», αφού υπάρχουν παρακρατήσεις που πλέον φτάνουν το 55%, αλλά όχι κοινωνική ασφάλιση. Ταυτοχρόνως η επιλογή του «ελεύθερου επαγγελματία», ανοίγοντας μπλοκάκι έγινε ακόμα δυσκολότερη, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές ανέβηκαν τόσο, κάνοντας τη δυνατότητα της αυτασφάλισης έστω, πρόβλημα διαβίωσης, με τα πενιχρά ποσά, που δίνονται ως αμοιβές. Η αδήλωτη εργασία κάλπασε, δίνοντας ακόμα περισσότερα προνόμια στην εργοδοσία για εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού .Οι απλήρωτες πρόβες, η ελαστικοποίηση των ωραρίων, οι απλήρωτες υπερωρίες και τα ωράρια εξόντωσης έγιναν η πραγματικότητά μας.

Μουσικοί και τραγουδιστές, ομάδες θεάτρου, χορού, και τεχνικοί αναγκάζονται να συμπτύξουν τα ωράρια τους σε 2 μέρες την εβδομάδα (συνήθως Παρασκευή ή/και Σάββατο) για τα lives και τις παραστάσεις τους. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μην καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα που χρειάζονται για να λάβουν το εποχικό επίδομα. Απ’ την άλλη, οι «τυχεροί» που καταφέρνουν και βρίσκουν δουλεία σε full season projects, μαζεύοντας πάνω από 210 ένσημα, λαμβάνουν μεν το 5μηνο τακτικό επίδομα ανεργίας, αλλά από την άλλη δεν δικαιούνται το εποχικό επίδομα παράλληλα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι καλλιτέχνες και όλοι οι εργαζόμενοι των τεχνών και των θεαμάτων παλεύουν για τα αυτονόητα χρόνια τώρα και καταλήγουν εκτός των έκτακτων μέτρων στήριξης σήμερα.

Τέλος, λόγω των περιοριστικών μέτρων προστασίας, έχουν ήδη ακυρωθεί τα περισσότερα καλοκαιρινά Φεστιβάλ και συναυλίες, με αποτέλεσμα όλος ο κλάδος να μην καταφέρει να εργαστεί πριν το φθινόπωρο.

Δε θα μας οδηγήσουν στην απελπισία όπως νομίζουν. Η οργή μας είναι μεγάλη και μας δίνει το έναυσμα για να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τους αγώνες μας για αξιοπρεπή ζωή. Έχουμε μάθει να διεκδικούμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Συσπειρωνόμαστε και παραμένουμε αλληλέγγυοι στον σε κάθε εργαζόμενο/η και κάθε καταπιεσμένο/η.

Ο θυμός μας δεν μπαίνει σε καραντίνα! Μένουμε σπίτ ιγια να προστατεύσουμε τις ζωές μας, μετά θα μας αντιμετωπίσετε όλους και όλες στους δρόμους!

Διεκδικούμε

  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ.
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Η ΚΡΙΣΗ.
  • ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ, ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ.
  • ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ, ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΥ, ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ.

Κλαδική Τεχνών & Θεαμάτων Α.Π. Ροσινάντε

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Τεχνών & Θεαμάτων
Ανακοίνωση της Κλαδικής Τεχνών & Θεαμάτων σχετικά με το πώς οι όροι κι οι προϋποθέσεις που βάζει η κυβέρνηση αφήνουν ΑΚΟΜΑ στον αέρα πολύ κόσμο Για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση μας απέδειξε οτι δε νοιάζεται για τις τέχνες και τον πολιτισμό (πράγμα που για εμάς ήταν δεδομένο), αφού και...