Ανακοίνωση της Κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την απεργία των καθηγητών

Με την ψήφιση και του τελευταίου πολυνομοσχεδίου και μετά από μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση που πέρασαν απ’ την πίσω πόρτα, η κήρυξη γενικής απεργίας εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων απ’ τους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης ηχεί σαν μια ανοιξιάτικη βόμβα που εκρήγνυται στου Μαξίμου, με άμεση απάντηση την καταστολή της πριν καν ακόμα αρχίσει.

Τους τελευταίους πέντε μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες δύο επιστρατεύσεων εργαζομένων (ΠΝΟ, εργαζόμενοι μετρό) και έρχονται να τριτώσουν, επιβεβαιώνοντας πώς οι καιροί που το κράτος υποδυόταν τον διαπραγματευτή μεταξύ των απαιτήσεων του κεφαλαίου και αυτών των εργαζομένων, έχουν περάσει πια ανεπιστρεπτί. Τον ρολο της διαπραγμάτευσης έχει πλέον αντικαταστήσει ο αυταρχικός έλεγχος και η σκληρή καταστολή, που σιγοντάρονται απ’ τη στρατευμένη λασπολογία των μέσων μαζικής ενημέρωσης ενάντια στις απεργίες.

Απ’ την άλλη, παρατηρούμε ότι ο κυρίαρχος λόγος που προωθούν οι μηχανισμοί του κράτους έχει απορροφηθεί σε τέτοιο βαθμό από την συνείδηση τμήματος της κοινωνίας, ώστε να οργανώνει και να προωθεί από μόνο του την απεργοσπασία με διάφορα μέσα. Αρκετοί μαθητές, γονείς, άμεσα ενδιαφερόμενοι και μή, στρέφονται ενάντια στην απεργία προσχηματιζόμενοι ότι θα καταστρέψει το «μέλλον» των παιδιών που δίνουν εξετάσεις.

Μιλάμε, βέβαια, για το ίδιο μέλλον που γκρεμίζεται ούτως η άλλως για τους μαθητές, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, με 10.000 απολύσεις αναπληρωτών καθηγητών και πιθανά κενά στη διδασκαλία, με την έλλειψη σχολικών βιβλίων, αλλά και με την γενικότερη μετατροπή της τριτοβάθμιας σε ένα ιδιωτικό «μαγαζάκι», όπου τα παιδιά θα είναι ένας ακόμη «πελάτης» και η ανεργία θα τους κλείνει προκλητικά το μάτι. Μια δυσμενής κατάσταση δηλαδή, που – σαν να μην ήταν αρκετή – θα εντάσσεται στον γενικότερο μεσαίωνα που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες εργασιακές σχέσεις και που θα φέρει τα παιδιά σύντομα στη θέση των καθηγητών τους.

Παρά την στάση της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ που προσπαθούν να μπλοκάρουν την απεργία κατά την διάρκεια των  πανελλαδικών, παρά τα φαινόμενα έντονου κοινωνικού αυτοματισμού και παρά τα ΦΕΚ που έχουν αρχίσει να παραδίδονται στους καθηγητές, οι τοπικές ΕΛΜΕ ψηφίζουν με αξιοπρέπεια συντριπτικά υπέρ της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργία την Παρασκευή 17/5 την πρώτη ημέρα των εξετάσεων και για συνέχισή της την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα  των καθηγητών ως αναπόσπαστο κομμάτι των αγώνων μας και του πανεκπαιδευτικού κινήματος εν γένει.  Ο αγώνας για την εκπαίδευση δεν πρέπει να περιορίζεται στα στενά όρια διδασκόντων και διδασκόμενων, αλλά να διευρύνεται στους κόλπους της κοινωνίας ως δικός της. Παροτρύνουμε τις ενώσεις, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους φοιτητικούς συλλόγους και κάθε σωματείο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να σταθεί ως ανάχωμα στην καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα των καθηγητών ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης γνωρίζοντας πως έπεται παρόμοια συνέχεια σε κάθε μορφή πάλης!

 

-ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

ekpaideusi

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Ανακοίνωση της Κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την απεργία των καθηγητών Με την ψήφιση και του τελευταίου πολυνομοσχεδίου και μετά από μια σειρά μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση που πέρασαν απ' την πίσω πόρτα, η κήρυξη γενικής απεργίας εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων απ' τους καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης ηχεί...