«Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα σε αυτές τις δομές (σ.σ. στρατόπεδα προσφύγων) είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του». Τα λόγια αυτά θα μπορούσε να τα πει κάποιος αγανακτισμένος ακροδεξιός που με νόημα καλεί τους πρόσφυγες να φύγουν από τα στρατόπεδα. Όμως αυτή η προειδοποίηση προς τους πρόσφυγες, που ουσιαστικά τους προτρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να ανεχθούν την διαβίωση στα στρατόπεδα αν δεν θέλουν να περάσουν χειρότερα, ανήκει στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Ο Μουζάλας έκανε αυτή την δήλωση στα πλαίσια της επίσκεψής του στο στρατόπεδο του Ελληνικού, εκεί όπου οι πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ζεστό νερό, μεταφορά όσων εξ’ αυτών έχουν ανάγκη σε διαμερίσματα και την είσοδο των παιδιών σε σχολεία.

Η δήλωση Μουζάλα συνοψίζει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον κυνισμό της κυβέρνησης γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. Τι κι αν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχει στήσει το ελληνικό κράτος είναι εδώ και πολύ καιρό εμφανείς σε όλους και αναδεικνύουν την βαρβαρότητα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και την αντιπροσφυγική διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης; Τι κι αν το τελευταίο διάστημα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας της ντροπής, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις θλιβερές εικόνες του παγωμένου στρατοπέδου της Μόριας, του θανάτου πέντε προσφύγων και της συνεχόμενης ρατσιστικής πολιτικής των απελάσεων; Ο Μουζάλας και οι υπόλοιποι κυβερνώντες πιστεύουν πως όλα είναι καλά, πως οι πρόσφυγες θα έπρεπε να λένε και «ευχαριστώ» και πως όποιου δεν του αρέσει μπορεί απλά να φύγει.

Οι πρόσφυγες, που βρίσκονται υπό την διαρκή απειλή της φυσικής εξόντωσης από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν κρατήσει μια σταθερή θέση άρνησης να πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές εντολές. Αντιστέκονται διαρκώς στις πολιτικές θανάτου, που έρχονται να εδραιώσουν πάνω στις πλάτες τους ένα θεσμικό ρατσισμό και να χτίσουν ένα ολοένα και περισσότερο ολοκληρωτικό Κράτος. Ο δίκαιος αγώνας των προσφύγων του Ελληνικού πρέπει να στεφθεί νικηφόρος. Η πολιτική της εξαθλίωσης και του θανάτου πρέπει να ηττηθεί.

Το κίνημα αλληλεγγύης οφείλει να σταθεί στο ύψος των αναγκών, να απλώσει ένα πέπλο προστασίας στους αγωνιζόμενους πρόσφυγες του Ελληνικού και να συμβάλει στην κατάκτηση των δικαιωμάτων τους. Σε πείσμα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, ντόπιοι/ες και πρόσφυγες εργαζόμενοι/ες θα συνυπάρξουμε στις ίδιες γειτονιές, στους ίδιους εργασιακούς χώρους, στα ίδια σχολεία και τις ίδιες σχολές. Οι μισάνθρωποι της εξουσίας όπως ο Μουζάλας δεν χωράνε ανάμεσά μας, εκείνοι είναι αυτοί που περισσεύουν, εκείνοι είναι αυτοί που πρέπει να μας απαλλάξουν από τις παρασιτικές παρουσίες τους. Με τους πρόσφυγες πάντως θα ζήσουμε μαζί. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους…

-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες απεργούς πείνας στο στρατόπεδο του Ελληνικού.

-Να ανατρέψουμε τη συμφωνία της ντροπής ανάμεσα σε Ε.Ε. – Τουρκία.

-Ανοιχτά σύνορα, νομιμοποίηση των προσφύγων.

-Αξιοπρεπής διανομή των προσφύγων μέσα στον αστικό ιστό. Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα προσφύγων.

-Αξιοποίηση ξενοδοχείων και άδειων σπιτιών για την μόνιμη διαμονή τους.

-Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης και να σταματήσει το αίσχος των «κέντρων φιλοξενίας» σε άθλιες συνθήκες.

roci-logo

RocinanteΑνακοινώσεις
«Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα σε αυτές τις δομές (σ.σ. στρατόπεδα προσφύγων) είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του». Τα λόγια αυτά θα μπορούσε να τα πει κάποιος αγανακτισμένος ακροδεξιός που με νόημα καλεί τους πρόσφυγες να φύγουν από τα στρατόπεδα. Όμως αυτή η προειδοποίηση...