Μετά από μήνες αναμονής και εγκαθίδρυσης ενός κλίματος σκόπιμου εφησυχασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, οι 10.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων επέλεξαν τον δρόμο των απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας. Την στιγμή που κάθε παράταση της αναμονής για το μέλλον της εργασίας τους ελλοχεύει και τον κίνδυνο της απόλυσής τους, οι εργαζόμενοι έκαναν πράξη το πιο ισχυρό μέτρο πίεσης απέναντι στην αμετροέπεια της κυβέρνησης και της ΚΕΔΕ που τους τελευταίους μήνες εμπαίζουν χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Όσες θεωρίες συνωμοσίας περί δεξιού δαχτύλου στις κινητοποιήσεις και αν χρησιμοποιηθούν από την πλευρά της κυβέρνησης δεν αρκούν για να συγκαληφθούν η αντιεργατική, κυβερνητική πολιτική, ο αμοραλισμός της ΚΕΔΕ και οι αχόρταγες επιδιώξεις των εργολάβων που εποφθαλμιούν τα κέρδη που προέρχονται από την διαχείριση των σκουπιδιών.
Ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας που έχει επιβάλει το Κεφάλαιο και που τα εκτελεστικά του όργανα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν και η δημιουργία ενός εργαζόμενου-«λάστιχου», δίχως αξιοπρέπεια, που βρίσκεται μονίμως στην ανασφάλεια και την επαιτεία για μια δουλειά λίγων μηνών, είναι καταστάσεις που η εργατική τάξη γνωρίζει πολύ καλά, τις νιώθει στο πετσί της κάθε μέρα. Όποιοι πιστεύουν πως η εργατική τάξη μπορεί να παραμυθιαστεί με προπαγάνδες όπως αυτή που λέει πως η απεργία γίνεται επειδή την πριμοδοτεί ο Μητσοτάκης, βρίσκονται σε άλλο κόσμο. Η εργατική τάξη ξέρει πως η απεργία γίνεται για ένα λόγο: επειδή είναι δίκαιη. Ας σταματήσει η κυβέρνηση να προβαίνει σε αστεία επικοινωνιακά τρικ. Ό,τι και αν κάνει, η απεργία δεν θα συκοφαντηθεί.

Τους προηγούμενους μήνες , οι εργαζόμενοι στους δήμους βίωσαν τον κυβερνητικό εμπαιγμό σε όλο του το μεγαλείο. Η κυβέρνηση έταξε παράταση των συμβάσεων ως το τέλος του 2017 και την ίδια στιγμή το Ελεγκτικό Συμβούλιο όχι μόνο δεν έδωσε έγκριση έστω για την καταβολή των δεδουλευμένων που εκρεμμούσαν μέχρι το Φεβρουάριο το 2017 αλλά απέφυγε ακόμα και να εγγυηθεί την απρόσκοπτη μισθοδοσία σε μελλοντικό επίπεδο. Από τη μεριά της, η ΚΕΔΕ σιγόνταρε στην αβεβαιότητα ώστε να κάνει την αποκομιδή των σκουπιδιών με τις πλάτες των ελαστικοποιημένων εργασιακών σχέσεων των εργατών καθαριότητας. Φυσικά, από αυτό το αντεργατικό γαϊτανάκι δεν έλειψαν και οι υπεργολάβοι καθαριότητας που βλέπουν τις ευνοϊκές για αυτούς συγκυρίες να ξεδιπλώνονται μπροστά τους και με τον τρόπο τους ευννοήσαν το όλο κλίμα.

Τις τελευταίες μέρες γίνονται ολοφάνερες οι προθέσεις κυβέρνησης και ΚΕΔΕ ώστε το κερδοφόρο Ελντοράντο της αποκομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών να πάει εξ΄ ολοκλήρου και αμετάκλητα σε ιδιωτικές εταιρείες. Στην Θεσσαλονίκη ο Μπουτάρης επιχείρησε να δώσει 192.000 ευρώ σε ιδιώτη για τρεις ημέρες ώστε να μαζευτούν τα σκουπίδια της πόλης. Σε μια δεύτερη περίπτωση άλλος δήμαρχος χρησιμοποιεί ανειδίκευτο προσωπικό για να κάνει τη δουλειά και ένας τρίτος δήμαρχος απειλεί τους απεργούς εργάτες ότι θα απολυθούν και θα αντικατασταθούν από άλλους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ψηφίζει νομοθετική ρύθμιση πρόσληψης μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 25% των αγωνιζόμενων απεργών συμβασιούχων επιχειρώντας να σπάσει έτσι το συμπαγή εργατικό μέτωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί και συμμετέχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των εργαζομένων στους ΟΤΑ, την Πέμπτη (29/6), στις 10:30 πμ, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Οι εργάτες και εργάτριες θα διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να σπάσουμε τις αλυσίδες της ελαστικής απασχόλησης και της υποχρεωτικής υποαπασχόλησης που οδηγούν εκ νέου στις ουρές του ΟΑΕΔ.

Απαιτούμε να υπάρξει μόνιμη και Σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Και σε αυτό το αίτημα δεν υπάρχουν εκπτώσεις.

Απαιτούμε από το Κράτος του να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις από Ορισμένου Χρόνου σε Αορίστου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ας το καταλάβουν όλοι: δεν ζητιανεύουμε τα δικαιώματά μας. Με αγώνες τα κερδίζουμε.

RocinanteΑνακοινώσεις
Μετά από μήνες αναμονής και εγκαθίδρυσης ενός κλίματος σκόπιμου εφησυχασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, οι 10.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων επέλεξαν τον δρόμο των απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας. Την στιγμή που κάθε παράταση της αναμονής για το μέλλον της εργασίας τους ελλοχεύει και τον κίνδυνο της...