Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Α.Π. Ροσινάντε

Η πολυεθνική εταιρεία LG CNS στην Ελλάδα προχώρησε σε πέντε απολύσεις εργαζόμενων ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν άλλες εταιρείες του κλάδου το προηγούμενο διάστημα εκμεταλλευόμενες τον Covid-19 σαν ευκαιρία για την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε ένα πλαίσιο πολύ πιο συμφέρον για τον κόσμο του Κεφαλαίου.

Η συγκεκριμένη τακτική τείνει να γίνει πάγια στον κλάδο μας, καθώς είτε με βάση το πρόσχημα της αναδιάρθρωσης είτε με βάση μία αβεβαιότητα που εμπεριέχεται στο μέλλον οι εταιρείες βρίσκουν χώρο για την περαιτέρω αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Παρά την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου και τα υπέρογκα ετήσια κέρδη εταιρείες όπως η Beat, η Workable, η Nokia και τώρα η LG από τη μία απολύουν χωρίς δεύτερη σκέψη εργαζόμενους/ες πριν κατοχυρώσουν ή κάνουν χρήση δικαιώματων όπως τριετίες, άδειες ειδικού σκοπού, άδειες μητρότητας ή ακόμα και όσους/ες διαφωνούν με τις αποφάσεις των διοικήσεων. Από την άλλη περικόπτουν τους μισθούς χρησιμοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που τους δόθηκε εν μέσω καραντίνας με τις αντεργατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που πέρασαν.

Οι εργαζόμενοι/ες στην LG οργανώθηκαν και σε επικοινωνία με το ΣΕΤΗΠ συγκρότησαν σωματειακή επιτροπή εντός της εταιρείας. Κατάφεραν με πρώτο σταθμό την απεργία στις 30/6 να καταρρίψουν την αφήγηση της διοίκησης πως οποιαδήποτα αντίσταση στα πλάνα της εταιρείας μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της και να σπάσει στην πράξη τις απόπειρας εκφοβισμού των εργαζομένων από την πλευα της εργοδοσίας. Ενώ οι πιέσεις από την πλευρά του κλαδικού σωματείου μαζί με τους εργαζόμενους/ες οδήγησαν σε επτά νέες προσλήψεις η LG έδειξε για ακόμα μια φορά πως σκέφτεται τις εργασιακές σχέσεις στο μέλλον καθώς και οι επτά ήταν συμβάσεις δίμηνης ισχύς.

Η συλλογικόποιηση και η οργάνωση κατάφεραν να σπάσουν το καθεστώς της εργοδοτικής τρομοκρατίας που επέβαλλαν τα αφεντικά όπως και να δώσουν μια πρώτη απάντηση. Η δήλωση των εργαζόμενων πως οι απολυμένοι συνάδελφοι θα επαναπροσφληθούν είναι σαφής καθώς προχωρούν σε νέα απεργία στις 23/7.

Ως κλαδική ένωση πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτουβουλίας Ροσινάντε καλούμε κάθε συνάδελφο/ισσα στην LG να απεργήσει, να μην προμηθευτεί εξοπλισμό για να εργαστεί από το σπίτι έτσι ώστε οι επιδιώξεις της διοίκησης να ανατραπούν στην πράξη. Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζόμενων:

Να μη γίνουν ούτε αυτές, ούτε καμία άλλη απόλυση συναδέλφου. Προειδοποιούμε την εργοδοσία ότι είμαστε αποφασισμένοι.


• Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργαζόμενων σε LG, αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αρνούμαστε τον διαχωρισμό που επιβάλλει η εργοδοσία.
• Εξίσωση των δικαιωμάτων μας προς τα πάνω.
• Δεν δεχόμαστε καμία αξιολόγηση που το μόνο που επιδιώκει είναι ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε “παραγωγικούς” και “μη παραγωγικούς”.
• Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας.
• Όχι στην τηλεργασία.
• Επίδομα stand by στο 2nd level.
• Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ, και αυτών που αφορούν την τηλεργασία.
• Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα bonus είναι απλήρωτη δουλειά μας, να ενταχθούν μόνιμα στους μισθούς και στις συμβάσεις.

RocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Α.Π. Ροσινάντε Η πολυεθνική εταιρεία LG CNS στην Ελλάδα προχώρησε σε πέντε απολύσεις εργαζόμενων ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν άλλες εταιρείες του κλάδου το προηγούμενο διάστημα εκμεταλλευόμενες τον Covid-19 σαν ευκαιρία για την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε ένα πλαίσιο πολύ πιο...