Ανακοίνωση της Κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων 

Για 8η εβδομάδα ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων στις σχολές συνεχίζει να διεξάγεται ενάντια στις απολύσεις που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση.

Μετά την προαναγγελία για τις περίπου 1700 απολύσεις, οι εργαζόμενοι σε όλα τα ιδρύματα προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις από τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις για απεργίες μέχρι αυτές να ανακληθούν. Στο εξής, αποφασίζονται πενθήμερες απεργίες με την στήριξη της ΟΔΠΤ και κεντρικές διαδηλώσεις. Την στιγμή αυτή ο αγώνας συνεχίζεται κυρίως από τους εργαζόμενους του Ε.Μ.Π και του Ε.Κ.Π.Α, οι οποίοι μέσα από εβδομαδιαίες συνελεύσεις, πενθήμερες απεργίες, απεργιακές περιφρουρήσεις στις πύλες των ιδρυμάτων, συντονιστικές επιτροπές, απεργιακά ταμεία, με αλληλεπίδραση και συντονισμό μεταξύ τους αλλά και με φοιτητικούς συλλόγους οι οποίοι συνεχίζουν τις καταλήψεις στις σχολές.

Οι απολύσεις δεν είναι κάτι που ήρθε ουρανοκατέβατα, ούτε αποσκοπεί σε κάποια εξυγίανση του δημόσιου τομέα, όπως φωνάζουν το Κράτος και οι ακόλουθοί του. Οι απολύσεις εντάσσονται στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και στη συνολικότερη επίθεση του Κεφαλαίου στην εργατική τάξη. Αποτελούν ένα βήμα για το πανεπιστήμιο με δίδακτρα, με εντατικοποιημένα προγράμματα σπουδών, το πανεπιστήμιο της επισφαλούς και άμισθης εργασίας υπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο του κεφαλαίου. Αποτελούν μέρος του γενικευμένου σχεδίου υποτίμησης της εργασίας και της ζωής του κόσμου της τάξης μας στα πλαίσια του ξεπεράσματος της κρίσης των αφεντικών χρησιμοποιώντας τον εκβιασμό ενός δημόσιου χρέους που ούτε δημιουργήσαμε, ούτε είναι δικό μας.

Το Κράτος φρόντισε από την αρχή του αγώνα για την καταστολή του. Τα Μ.Μ.Ε έπαιξαν τον κλασσικό κατασταλτικό τους ρόλο, μιλώντας για «τεμπέληδες» διορισμένους δημόσιους υπαλλήλους και λασπολογούσαν με το να διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες κατά την διάρκεια του αγώνα. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με  non paper νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων σπέρνοντας ένα κλίμα τρομοκρατίας για την άμεση απόλυση όσων δεν απογραφούν.  Προσπάθησαν να σπάσουν την συλλογική αντίσταση των απεργών μετατρέποντας την υπόθεση της απόλυσης σε ατομική υπόθεση του καθενός.
Η απεργοσπασία όμως δεν στήθηκε μόνο από τον κρατικό αλλά και από τον εργοδοτικό και γραφειοκρατικό συνδικαλιστικό μηχανισμό. Από την αρχή τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων εργαζομένων των ιδρυμάτων προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα ηττοπάθειας και έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στο να εκφοβίσουν τους απεργούς στο θέμα των ατομικών δηλώσεων. Στο πλάι όλων αυτών στάθηκε και η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ με το απεργοσπαστικό petition που κυκλοφόρησε στο ίντερνετ ως «ανεξάρτητη πρωτοβουλία για ανοιχτές σχολές».

Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα με τη σειρά του στάθηκε αμήχανο και αδύναμο να δημιουργήσει απ’την αρχή τις προϋποθέσεις νίκης του αγώνα. Οι προσπάθειες κεντρικοποίησης της απεργίας από την ομοσπονδία των εργαζομένων αλλά και από την ίδια την ΑΔΕΔΥ απέτυχαν ή δεν επιδιώχθηκαν καν.

Η απεργία και η δική μας απάντηση

Την στιγμή αυτή, που η απεργία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, δεν υπάρχει περιθώριο για πισωγύρισμα μα ανυποχώρητο αγώνα μέχρι το τέλος.
Ενάντια στο κλίμα ηττοπάθειας και θεσμολαγνείας/νομιμότητας που προωθούν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και οι φορείς θεσμικής διαμεσολάβησης (πρυτανικές αρχές, σύγκλητοι, κοσμητείες) να συνεχίσουμε με αυτοοργανωμένο κοινό αγώνα φοιτητών εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές να πάρουν εξ’ολοκλήρου την απεργία στα χέρια τους, να συντονίσουν αδιαμεσολάβητα τον αγώνα τους, με συνέχιση των απεργιών και των καταλήψεων των σχολών, με κλιμάκωση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, με την προώθηση των απεργιακών ταμείων. Να σπάσουν τον φόβο και την εξατομίκευση μαζικοποιώντας τις διαδικασίες και τις δράσεις που οργανώνονται.

Ενάντια στην απομόνωση και μερικότητα των αγώνων, το εργατικό κίνημα να μετατρέψει τον αγώνα των εργαζομένων σε υπόθεση όλης της εργατικής τάξης με απεργίες αλληλεγγύης, με συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων κλάδων από τα κάτω.

Η Κλαδική Ένωση Εκπαίδευσης της Α.Π-ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ μέσα από τα ελευθεριακά σχήματα και παρεμβάσεις στα οποία συμμετέχει θα συνεχίσει να δίνει όλες τις δυνάμεις της για την μαζικοποίηση των διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων, για την συνέχιση των καταλήψεων στις σχολές, για το σπάσιμο της ανάθεσης για την ουσιαστική σύνδεση των αγώνων των φοιτητών και των εργαζομένων και την σύναψη μόνιμων σχέσεων αγώνα  μεταξύ τους.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ekpaideusi

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Ανακοίνωση της Κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων  Για 8η εβδομάδα ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων στις σχολές συνεχίζει να διεξάγεται ενάντια στις απολύσεις που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση. Μετά την προαναγγελία για τις περίπου 1700 απολύσεις, οι εργαζόμενοι σε όλα τα ιδρύματα προχωρούν...