Ανακοίνωση της κλαδικής επισιτισμού-τουρισμού της Α.Π Ροσινάντε

Για άλλη μια φορά ακούσαμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, πιστές στα προτάγματα της εργοδοσίας, να καλούν τους εργαζόμενους του τουρισμού-επισιτισμού σε «συν-εργασία» για να επιμεριστούμε όλοι μαζί τα βάρη της κρίσης.

Για άλλη μια φορά μετά την οικονομική κρίση του 2010 οι συνάδελφοι μας και εργαζόμενοι στον Τουρισμό και Επισιτισμό καλούνται να σηκώσουν το βάρος αυτό, με μείωση μισθών, με περικοπές δικαιωμάτων και με εντατικοποίηση της εργασίας. Καλούμαστε ξανά να χαρίσουμε ουσιαστικά όλο τον χρόνο μας στα αφεντικά, για να μην γίνουν ποτέ σαν κ’ εμάς: εργάτες και εργάτριες!

Το πακέτο «συν-εργασίας» συνοδεύεται από νέα μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών μονάδων και των μεγάλων αλυσίδων εστίασης με γενναίες φοροαπαλλαγές, επιδότηση μισθών, εισφορο-απαλλαγές και επίθεση στα εργατικά δικαιώματα.

Παράλληλα με την καθιέρωση των αντεργατικών ΠΝΠ, αποφασίζουν με 400€ για τους εποχικούς και κατάργηση της επαναπρόσληψης και μείον 500€ για όλους τους υπόλοιπους. Οι ώρες εργασίας θα είναι στην ευχέρεια του κάθε εργοδότη με 4ωρα και 3ήμερα ενώ οι κλαδικές συμβάσεις πάνε περίπατο. Για ένσημα και ασφάλιση ούτε λόγος φυσικά, αυτά στον επισιτισμό τουρισμό είναι προ πολλού είδη προς εξαφάνιση.

Για άλλη μια φορά όμως ζουν σε ένα άλλο συμπαν, μακριά από την πραγματικότητα, εάν νομίζουν ότι θα πετάξουμε την ζωή μας στα σκουπίδια για να πληρώσουμε ακόμη μια κρίση του κεφαλαίου. Στις δικές μας πλάτες χτίστηκε  τόσα χρόνια το «τουριστικό θαύμα» και με τα δικά μας χέρια μπορεί εξαφανιστεί.

Εμείς είμαστε αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια με τη σκληρή δουλειά μας βγάλαμε τον τεράστιο πλούτο που καρπώθηκαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγάλες αλυσίδες στον επισιτισμό. Όλοι αυτοί τα τελευταία χρόνια αποκόμισαν δισεκατομμύρια ευρώ από τη δική μας εξαντλητική δουλειά, με συμβάσεις ομηρίας, εκ περιτροπής, μίας μέρας, με ατελείωτες υπερωρίες, μαύρη εργασία και απλήρωτα μεροκάματα, με θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Δεν θα πληρώσουμε τη νέα κρίση, δεν θα κινδυνεύσουμε την ζωή μας μέσα στην επιδημία για τα κέρδη τους!

Η κατάσταση επιβάλλει οργάνωση, δράση, κινητοποίηση!

Απαιτούμε να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους της εστίασης και του τουρισμού!

Διεκδικούμε:

 • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους.
 • Nα μην υπάρξει ούτε υπόννοια κινδύνου της υγείας μας για τα κέρδη τους.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.
 • Διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας.
 • Νομοθετική καθολική απαγόρευση των απολύσεων στον κλάδο μας.
 • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό – τουρισμό ως εποχικοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας.
 • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
 • Διαγραφή των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα.
 • Βαρέα και ανθυγιεινά σε όλους τους εργαζόμενους της εστίασης και του τουρισμού.
 • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία.
 • Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Ανακοίνωση της κλαδικής επισιτισμού-τουρισμού της Α.Π Ροσινάντε Για άλλη μια φορά ακούσαμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, πιστές στα προτάγματα της εργοδοσίας, να καλούν τους εργαζόμενους του τουρισμού-επισιτισμού σε «συν-εργασία» για να επιμεριστούμε όλοι μαζί τα βάρη της κρίσης. Για άλλη μια φορά μετά την οικονομική κρίση του 2010 οι συνάδελφοι μας...