Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια διεθνή κοιτίδα της βαρβαρότητας. Έχοντας αναλάβει για λογαριασμό της Ευρώπης την αποστολή ανάσχεσης των προσφύγων και την εφαρμογή της συμφωνίας της ντροπής με την Τουρκία, έχει μετατραπεί σε ένα Κράτος – βασανιστή, ένα Κράτος – κατά συρροή δολοφόνων. Σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν φυτρώσει ομοιώματα στρατοπέδων συγκέντρωσης, στα οποία στοιβάζονται άνθρωποι σε συνθήκες που αποτελούν όνειδος όχι μόνο για τον δυτικό, αλλά για ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Πίσω από τις δήθεν τεχνοκρατικές προσεγγίσεις του προσφυγικού ζητήματος ή τον απάνθρωπο λόγο κυβερνητικών στελεχών, πολιτικών ταγών και συστημικών ΜΜΕ, προσπαθεί αποτυχημένα να κρυφτεί το διαρκές κρατικό έγκλημα που συντελείται την Ελλάδα: ο συστηματικός βασανισμός αθώων ανθρώπων που αναζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την καταστροφή και την ερήμωση των χωρών τους.

Στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία χρόνια έχουν πνιγεί χιλιάδες άνθρωποι, νέοι, γέροι, γυναίκες, άνδρες, μωρά, εξαιτίας της άρνησης του ελληνικού κράτους να οργανώσει στοιχειωδώς την υποδοχή τους. Στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καεί ζωντανοί, σκοτωθεί, πεθάνει μέσα στα κολαστήρια στα οποία στοιβάζονται οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ. Τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί το έργο «παραλείψεων», «αμέλειας» ή «ανεπάρκειας». Είναι όλα συνειδητή επιλογή του ελληνικού κράτους, το οποίο χρησιμοποιεί τον βασανισμό και τους θανάτους ως συνθήκες ανάσχεσης των προσφύγων. Αυτό είναι το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το οποίο συμβαίνει δίπλα μας, μπροστά μας, κάτω από τα μάτια μας και δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι δεν το βλέπουμε.

Σε αυτό το έγκλημα ξεχωριστή θέση κατέχει το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας, μία από τις μεγαλύτερες ντροπές που έχει να επιδείξει ο σύγχρονος ανθρώπινος πολιτισμός. Κατασκευασμένο ουσιαστικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκεκριμένο και μεγαλωμένο από τη σημερινή κυβέρνηση της ακροδεξιάς που δεν ντρέπεται για τον εαυτό της, αποτελεί εδώ και χρόνια έναν ανοιχτό μαζικό τάφο ζωντανών ανθρώπων. Με πληθυσμό επταπλάσιο από αυτόν που αντέχει, υποχρεώνει ανθρώπους να ζουν πολτοποιημένοι, προωθεί τον απανθρωπισμό τους, προκαλεί νέα τραύματα σε ανθρώπους που έρχονται από τον πόλεμο, τους εξωθεί στην παρανομία και την περιθωριοποίηση και καταστρέφει για πάντα τις ζωές μικρών παιδιών. Οι συχνοί θάνατοι μέσα στη Μόρια δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, που περιλαμβάνει επεισόδια απερίγραπτης ταπείνωσης της ανθρώπινης υπόστασης.

Η ελληνική κοινωνία οφείλει να δράσει άμεσα και επιθετικά για να εξέλθει από αυτό το συλλογικό όνειδος. Να άρει την ανοχή της στη συντριβή ανθρώπινων ζωών μέσα στην επικράτειά της και να μην καταγραφεί ως μια γενιά δολοφόνων και συνεργών.

Η σημερινή πολιτική της ακροδεξιάς κυβέρνησης της ΝΔ, με την μαζική εκκένωση των προσφυγικών καταλήψεων, πολιτική που αποτελεί όξυνση και όχι αλλαγή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει στη δημιουργία ακόμα περισσότερων στρατοπέδων τύπου Μόριας, σε όλη τη χώρα. Αποτελεί στοιχειώδη ανθρώπινη υποχρέωση για όλους και όλες μας να ορθώσουμε τους εαυτούς μας για να εμποδίσουμε αυτή την εξέλιξη και να σταματήσουμε αυτό το θέατρο βαρβαρότητας που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα.

Η διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων μέσα στον αστικό ιστό και σε ανοιχτές δομές, η ελεύθερη και υποβοηθούμενη πρόσβασή τους σε όλες τις δομές υγείας, εκπαίδευσης, ψυχικής υποστήριξης, αλλά και τις δομές πάλης, τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις αποτελεί την πρώτιστη ανάγκη της κοινωνικής κίνησης σήμερα.

Να μην αφήσουμε τη βαρβαρότητα να στιγματίσει την εποχή μας. Να φωνάξουμε στους βασανιστές της εξουσίας Όχι στη βάρδια μας! Όχι όσο είμαστε εδώ!

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί σήμερα στις 7μμ στα Προπύλαια, στη συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στο κρατικό έγκλημα της Μόριας.

-Καμία Μόρια ποτέ και πουθενά! Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης προσφύγων και να μεταφερθούν οι όλοι πρόσφυγες σε σπίτια και ανοιχτές δομές.

-Ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων σε κάθε δημόσια δομή υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας.

-Να ανοίξουν τα σύνορα, για να μετακινηθούν ελεύθερα οι άνθρωποι, όπου θέλουν, όπως θέλουν και χωρίς εμπόδια.

-Να καταργηθεί η ντροπιαστική Ευρω-τουρκική συμφωνία που σκοτώνει πρόσφυγες.

RocinanteΑνακοινώσεις
Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια διεθνή κοιτίδα της βαρβαρότητας. Έχοντας αναλάβει για λογαριασμό της Ευρώπης την αποστολή ανάσχεσης των προσφύγων και την εφαρμογή της συμφωνίας της ντροπής με την Τουρκία, έχει μετατραπεί σε ένα Κράτος – βασανιστή, ένα Κράτος – κατά συρροή δολοφόνων. Σε...