Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εργαζομένων στην Υγεία της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

Άλλη μια εργαζόμενη γυναίκα, άλλος ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης σκοτώθηκε σε ώρα εργασίας. Αυτή τη φορά πρόκειται για μια μετανάστρια «χωρίς χαρτιά» εργάτρια από την Αρμενία, που δούλευε ως «αποκλειστική» στο γενικό κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας. Χθες, 29/06/2019, στην προσπάθειά της να αποφύγει τον έλεγχο από το προσωπικό ασφαλείας πήδηξε από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και τελικά απεβίωσε στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Τι την οδήγησε σε τέτοιο πανικό; Οι συνέπειες που θα υπέστη από τις πολλαπλές ιδιότητες που παρ’ όλο δεν τις είχε επιλέξει ελεύθερα η ίδια για τη ζωή της, τις είχαν δοθεί από κοινού με εκατοντάδες χιλιάδες άλλες προλετάριες. Η ιδιότητα της γυναίκας προσδίδει σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία μια πιο αδύναμη κοινωνικά θέση. Είναι η ιδιότητα της εργάτριας, δηλαδή της διαρκούς εξάρτησης της επιβίωσης και της ζωής από το Κεφάλαιο και τις επιλογές του. Μια επιλογή του Κεφαλαίου σε καιρό κυρίως κρίσης είναι να σπέρνει περαιτέρω φτώχεια που σπρώχνει ανθρώπους στην ιδιότητα της οικονομικής μετανάστριας/της ξένης, εντός της συνθήκης ύπαρξης των εθνών-κρατών που χωρίζουν τους ανθρώπους σε ντόπιους και ξένους. Άλλη μια επιλογή των κρατών προς χάρη του Κεφαλαίου είναι να μην είναι ελεύθερη η διακρατική μετακίνηση του εμπορεύματος «εργατική δύναμη» σε αντίθεση με τη διακίνηση όλων των άλλων εμπορευμάτων, οπότε ο εξαναγκασμός ανθρώπων προς τη μετανάστευση γίνεται αυτομάτως και παράνομος προς χάρη της υποτίμησης της εργατικής τους δύναμης (της πτώσης των μισθών) και του περαιτέρω διαχωρισμού και του εσωτερικού ανταγωνισμού εντός της εργατικής τάξης, όπερ και η ιδιότητα της«χωρίς χαρτιά»/της παράνομης.

Οι συνέπειες αυτών των ιδιοτήτων ήταν η πιθανή σύλληψη και απέλαση της συγκεκριμένης συναδέλφου ή απλά η απόλυσή της από τον εργοδότη της, που αν κι αυτός παράνομος, δεν πρόκειται να τον πειράξει κάποιος το ίδιο εύκολα μιας και δεν διαθέτει την ίδια πολλαπλή ιδιότητα. Πιθανόν ο πανικός της να έγκειται και σε παλιότερες εμπειρίες της από αστυνομικούς ελέγχους ή από παρακρατικούς «ελέγχους», δηλαδή από φασίστες που αποτελούν το μακρύ χέρι των καπιταλιστικών και κρατικών πολιτικών απέναντι στα πιο αδύναμα και καταπιεσμένα κομμάτια της τάξης μας.

Σε επιστέγασμα των ευρύτερων συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο της συναδέλφου είναι οι κρατικές πολιτικές στην υγεία όταν υποχρηματοδοτώντας την αφήνει τους ασθενείς και τους χρόνια πάσχοντες στα νοσοκομεία ή στην κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς στοιχειώδη κάλυψη, οπότε και εκείνοι αναζητούν λύση αλλού, σε γραφεία παράνομης εργασίας. Οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό γεννούν την ανάγκη λειτουργίας παράνομων γραφείων «αποκλειστικών», ενώ και η διοίκηση του νοσοκομείου αντί να απαιτεί τη λύση αυτών των φαινομένων με μαζικούς διορισμούς περιορίζεται στο κυνήγι των «παράνομων» εργατριών. Πόσο μάλλον που παλιά εγκύκλιος του Άδωνη Γεωργιάδη έβαζε το προσωπικό να «δίνει»τις«παράνομες» στην αστυνομία, μια εγκύκλιος που είχε επαναφερθεί από τη σημερινή διοίκηση του υπουργείου υγείας.

Τέλος από τη μεριά μας, από τη μεριά των εργαζομένων στην υγεία και το οργανωμένο συνδικαλιστικά κομμάτι τους βρισκόμαστε στην επιτακτική ανάγκη να δούμε γιατί αυτό το κομμάτι των συναδέλφων/ισσων είναι το πιο ευάλωτο, το πιο αδύναμο, το πιο αόρατο, σε σημείο τέτοιο ώστε να μην γνωρίζουμε ακόμα το όνομα της εργάτριας που μόλις χθες πέθανε στην καθημερινή προσπάθειά της απλώς να επιβιώσει υπό σκληρές συνθήκες δουλειάς. Η έλλειψη απάντησης του εργατικού κινήματος στους εσωτερικούς διαχωρισμούς (εθνικούς, φυλετικούς, νομιμότητας κ.λπ.) που μας επιβάλλουν οι κρατικές επιταγές προς χάρη της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι δηλωτικό της αδυναμίας του, μιας αδυναμίας που επιφέρει συνέπειες όχι μόνο στους πιο αδύναμους αλλά σ’ όλους, εργαζόμενους και χρήστες υγείας, ντόπιους ή ξένους.

Άμεση κατάργηση της εγκυκλίου ρουφιανέματος των «παράνομων» εργατών/τριων στα νοσοκομεία. Υπόλογη είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου για το θάνατο της συναδέλφου.

Νομιμοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα ανεξαιρέτως σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες.

Δημόσιες δομές για τη δωρεάν υποστήριξη των χρονίως πασχόντων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καμιά ευκαιρία κερδοσκοπίας ιδιωτών, νόμιμων ή παράνομων, στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Άμεση ένταξη όλων των εργαζομένων, νόμιμων ή παράνομων, στα συνδικαλιστικά όργανα του εργατικού κινήματος.

ΚΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ

http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Εργαζομένων στην Υγεία της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε Άλλη μια εργαζόμενη γυναίκα, άλλος ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης σκοτώθηκε σε ώρα εργασίας. Αυτή τη φορά πρόκειται για μια μετανάστρια «χωρίς χαρτιά» εργάτρια από την Αρμενία, που δούλευε ως «αποκλειστική» στο γενικό κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας. Χθες, 29/06/2019,...