Ανακοίνωση της Ομάδας Περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, ενάντια στην λειτουργία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Στις αρχές Δεκέμβρη, φύλακες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου δολοφόνησαν εν ψυχρώ δύο τζάγκουαρ. Τα ζώα αυτά, ακολουθώντας το ένστικτό τους, δραπέτευσαν με την πρώτη ευκαιρία επιδιώκοντας την ελευθερία τους. Φυσικά η ελκυστική γεύση της ελευθερίας έξω από τα κάγκελα της αιχμαλωσίας και της αθλιότητας διήρκεσε μόλις μερικά λεπτά, καθώς ακολούθησε η θανάτωσή τους.

Αφού το θέμα πήρε έντονη δημοσιότητα, υπήρξαν αντιδράσεις για το αν υπήρχαν εναλλακτικές από την θανάτωση αυτών. Ο ιδιοκτήτης του πάρκου Ζαν-Ζακ Λουσέρ απάντησε στις κριτικές των φιλοζωικών οργανώσεων πως καμία εναλλακτική δε θα ήταν αποτελεσματική, ενώ παράλληλα επικρότησε την πράξη των φυλάκων λέγοντας πως «έπραξαν ακολουθώντας το πρωτόκολλο» χωρίς να θέσουν  σε κίνδυνο την ασφάλεια των 30 παρευρισκόμενων επισκεπτών και του προσωπικού. Μια φράση που δεν απέχει πολύ από την δήλωση του προέδρου αστυνομικών υπαλλήλων: «Αυτή είναι η πρακτική και σε όποιους αρέσει», μία εντελώς εξουσιαστική προσέγγιση στην οποία δεν χωράει αμφιβολία πόσο απαραίτητη ήταν η δολοφονία των δύο αυτών ζώων που επιδίωξαν κάτι το αυτονόητο.

Τα δύο τζάγκουαρ, όπως και όλα τα ζώα που βρίσκονται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αλλά και στους λοιπούς ζωολογικούς κήπους, είναι αιχμάλωτα πίσω από τζάμια ή κάγκελα με σκοπό τη θυματοποίηση αυτών στο  βωμό του θεάματος και του καπιταλιστικού κέρδους των αφεντικών. Απάγονται από  το φυσικό τους περιβάλλον μέσω του λαθραίου κυνηγιού, ώστε να μεταφερθούν βίαια σε ένα παντελώς ασυνήθιστο γι’ αυτά περιβάλλον, με απότοκο να φυλακιστούν και να γίνουν ζωντανά θεάματα σε βιτρίνες φυλακές. Έπειτα, υπόκεινται σε μία διαδικασία ελεγχόμενης αναπαραγωγής εντός αυτής της φυλακής. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα ζώα που θα προκύψουν από την αναπαραγωγή να μην γνωρίσουν ποτέ το φυσικό τους περιβάλλον και να μην δημιουργήσουν ποτέ τεχνικές επιβίωσης, πράγμα που τα καθιστά ανίκανα να επιβιώσουν αν ελευθερωθούν. Γεγονός που δημιουργεί μία πρόφαση για τη φυλάκισή τους, η «προστασία» τους, καθώς πολλά από τα αιχμάλωτα ζώα στους ζωολογικούς κήπους κατατάσσονται στα είδη προς εξαφάνιση. Το ακόμη πιο οξύμωρο της υπόθεσης όμως, είναι πως αυτή η πρόφαση είναι και  το κύριο επιχείρημα των αφεντικών για την ύπαρξη ζωολογικών κήπων, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσω των κολαστηρίων ως προστάτες της άγριας φύσης.

Πώς όμως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι σε θέση να κάνει όσα κάνει, αφού η χρήση ζώων της άγριας (και μη) πανίδας για διασκέδαση ή υπό εξαφάνιση τιμωρείται με πρόστιμο; Η απάντηση είναι απλή, με τις  πλάτες του κράτους και των αφεντικών. Συγκεκριμένα, στις 13 Απριλίου 2017, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκανε δωρεά 5000 ευρώ στο Α.Τ. Σπάτων, το οποίο είναι το αρμόδιο τμήμα για ελέγχους στο πάρκο. Παράλληλα συνεχίζει τις παράνομες παραστάσεις δελφινιών, διατηρεί τις άθλιες εγκαταστάσεις εγκλεισμού που οδηγούν στον θάνατο 6 δελφινιών, κλείνει τα ζώα σε πολύ περιορισμένα τετραγωνικά, ακρωτηριάζει τα «απαραίτητα» φτερά από φλαμίνγκο ώστε να είναι ανίκανα να αποδράσουν και η λίστα δεν έχει τέλος. Επιβεβαιώνοντας, πως το Αττικό Πάρκο αποτελεί ένα ακόμη ζωντανό παράδειγμα που μας υπενθυμίζει πως το κράτος και οι νόμοι αυτού κλείνουν πάντα τα μάτια απέναντι στα αφεντικά για τα συμφέροντα του Κεφαλαίου.

Να ξεκαθαρίσουμε πως οι ζωολογικοί κήποι, όπως και κάθε καπιταλιστική εταιρεία  αποτελούν άλλη μία μορφή συστηματικής εκμετάλλευσης-φυλακής που κερδοσκοπεί  και ξεζουμίζει το μέγιστο δυνατό κέρδος από τα ζώα-εκθέματα στο πλαίσιο της μέγιστης παραγωγικότητας. Τα ζώα αποτελούν αντικείμενα θεάματος από την γέννηση μέχρι τον θάνατό τους. Η λύπη, ο φόβος και ο εγκλεισμός αποτελούν μικρά γράμματα μπροστά στα μεγάλα κέρδη των αφεντικών. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη σχετικά με την δημιουργία καλύτερων συνθηκών εγκλεισμού. Τα ζώα δεν αποτελούν εκθέματα και ο εγκλεισμός δεν πρόκειται να εξαλειφθεί μέχρι να ανοίξει και το τελευταίο κλουβί-βιτρίνα.

Η Ομάδα Περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στηρίζει τα καλέσματα ενάντια στην θανάτωση των δύο ιαγουάρων και συμμετέχει στην συγκέντρωση ενάντια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Σάββατο 29/12 στις 12.00 στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα.

– ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

– ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

RocinanteΑνακοινώσειςΠεριβάλλον
Ανακοίνωση της Ομάδας Περιβάλλοντος της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, ενάντια στην λειτουργία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Στις αρχές Δεκέμβρη, φύλακες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου δολοφόνησαν εν ψυχρώ δύο τζάγκουαρ. Τα ζώα αυτά, ακολουθώντας το ένστικτό τους, δραπέτευσαν με την πρώτη ευκαιρία επιδιώκοντας την ελευθερία τους. Φυσικά η ελκυστική γεύση της ελευθερίας...