Ανακοίνωση της Κλαδικής Ένωσης Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την κλιμάκωση του αγώνα.
Σε ένα κλάδο που το κεφάλαιο δεν σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας έναν από τους πιο κερδοφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, δεν μας εκπλήσσει καθόλου πως τα “αναπτυξιακά¨ σχέδια της Κυβέρνησης έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ανάγκες μας.
Την κατάσταση του κλάδου μας δυσχεραίνει το πολυνομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης το οποίο:
– απαξιώνει τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ισχυροποιώντας τις επιχειρησιακές και τοπικές συμβάσεις έναντι των κλαδικών.
– αποδυναμώνει τα εργατικά συνδικάτα και τις διαδικασίες τους. Με μέτρα όπως το φακέλωμα των εργαζομένων που ανήκουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των συνελεύσεων και την κήρυξη απεργίας, επιχειρεί από τη μία να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου μέσω του στενού ελέγχου των συνδικαλιστικών δράσεων των εργαζομένων και από την άλλη, να περιορίσει τις επαφές και τη συλλογική οργάνωσή τους.
Ειδικότερα αυτά τα αντεργατικά μέτρα έρχοντα να συμπληρώσουν την ήδη υπάρχουσα συνθήκη. Με τα call center στον τομέα των τηλεπικοινωνιών να ορίζουν την έννοια της επισφαλής εργασίας με κυλιόμενα ωράρια, επισυναπτές συμβάσεις ορισμένου χρόνου συνοδεία κατώτατου μισθού. Η συχνή ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εταιρείας με το πρόσχημα πως οι εργαζόμενοι/ες δεν πιάνουν τους παράλογους “στόχους” που τους επιβάλλουν, η εντατικοποίηση της παραγωγής όπως η ψυχολογική πίεση την ώρα της εργασίας αποτελούν συνήθεις πρακτικές που ασκούνται από τις επιχειρήσεις τηλεφωνίας σαν τακτική για την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Αντίστοιχα, στον τομέα της πληροφορικής που οι απλήρωτες υπερωρίες, η υποστελέχωση σε διάφορα πόστα της παραγωγής, ο τερματισμός project με τους/τις εργαζόμενους/ες να μένουν μετέωρους όπως συμβαίνει τώρα με την περίπτωση της Nokia θεωρούνται πλέον κανονικότητα. Ας προσθέσουμε σε αυτά και τις διάφορες μορφές επινοικίασης που με αυτές εταιρείες σαν την Accenture, την Cognity και την Agile Actors έχουν στήσει ολόκληρη αγορά παζαρεύοντας εργαζόμενους/ες ανά μικρά χρονικά διαστήματα στο συνεχώς αυξανόμενο πελατολόγιο τους εντός και εκτός του κλάδου.
Όταν λοιπόν το Κράτος, ο ΣΕΒ και τα αφεντικά αναφέρονται σε σχέδια ανάπτυξης, εννοούν μειώσεις μισθών, περιστολή των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, περαιτέρω ελαστικοποίση των σχέσεων εργασίας, αύξηση της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους μας παράλληλα με την αύξηση των κερδών τους.
Μέσα από την δυναμική οργάνωση σε κάθε περιβάλλον εργασίας αλλά και στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής εντείνουμε τον αγώνα απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας δηλώνοντας πως η ανάπτυξη τους δεν χωράει στον κόσμο μας, πως τα συνδικάτα είναι ζωντανοί οργανισμοί και η δράση τους αλλάζει την κοινωνία καθημερινά.
Εμείς από την πλευρά μας καλούμε κάθε εργαζόμενο/η στον κλάδο της πληροφορικής να σταθεί απέναντι στην προσπάθεια υποτίμησης της συλλογικής δύναμης της εργατικής τάξης μέσα στο χώρο εργασίας του/της και να απεργήσει την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Επίσης καλούμε σε συμμετοχή στην συνέλευση του ΣΕΤΗΠ την Κυριακή 6/10 στις 18:00 μ.μ. στο συνδικάτο οικοδόμων για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα της δράσης μας, με παρεμβάσεις και διεκδικήσεις σε κάθε μαγαζί του κλάδου.
Παλεύουμε στους χώρους εργασίας – Απεργούμε
Βγαίνουμε στο δρόμο – Κλιμακώνουμε τον αγώνα
-Καμία περιστολή του δικαιώματος στην Απεργία.
-Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας
-Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη Απεργούμε.