Εδώ και μήνες παρακολουθούμε την διαδικασία αναδιάθρωσης των αστικών συγκοινωνιών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό για την περιβόητη από την κυβέρνηση, εθνική ανάπτυξη. Η ευρύτερη επίθεση προς τον κόσμο της Εργασίας συνεχίζεται ακάθεκτη, παρά την «σκληρή διαπραγμάτευση», και συνοδεύεται από την σταδιακή εξαφάνιση κάθε κοινωνικής παροχής.

Η εν λόγω αναδιάρθρωση περιλαμβάνει «καινοτομίες» όπως οι σύγχρονες μπάρες απαγόρευσης εισόδου αν δεν έχεις αγοράσει εισιτήριο, κάμερες εντός των οχημάτων, έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και αύξηση τραμπούκων ελεγκτών που θα βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με την αστυνομία. Δηλαδή, όχι μόνο πραγματοποιείται μια μείωση του πραγματικού μισθού, που φτάνει στα όρια να αποκαλείται ανοιχτά πλέον και χαρτζιλίκι, αλλά παράλληλα επιβάλλεται και επιπλέον επιβάρυνση, σε όσους/ες τόσο καιρό κατάφερναν να αποφύγουν το κόστος για την μετακίνηση στη δουλειά ή οπουδήποτε άλλου επιθυμούσαν στον ελεύθερο τους χρόνο. Όσο για την δωρεάν μετακίνηση στους ανέργους και τις άνεργες αποτελεί ψευδαίσθηση μιας και υπάρχει ευρύς αποκλεισμός ανθρώπων εκτός παραγωγής που δεν πληρούν τα κριτήρια για να μπουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις όμως, πάντα συμπορεύονται με τις ανάγκες του Κεφαλαίου. Ενώ υποκριτικά μας ζητάνε να μην είμαστε «τζαμπατζήδες», οι εργολαβίες που έχουν εισχωρήσει στην μετακίνηση λειτουργούν αψηφώντας κάθε εργατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα, όπως κάνει κάθε επιχείρηση πλέον. Το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι απλήρωτες επί μήνες καθαρίστριες της ΟΣΥ, οι οποίες εργάζονταν σε άθλιες συνθήκες με πενιχρούς μισθούς, παρακολουθώντας την ΟΣΥ και την εργολαβία Link up να ρίχνουν τις ευθύνες η μία στην άλλη.

Οι μετακινήσεις αποτελούν βασική ανάγκη για οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα και κάθε οικονομικός αποκλεισμός από αυτές στερεί την δυνατότητα σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ειδικότερα τα λιγότερο προνομιούχα στρώματά της, να κινηθούν και να ζήσουν. Η αύξηση των μέτρων πειθάρχησης και ελέγχου, τo κυνηγητό σε επιβάτες που έχουν αυξηθεί αυτή την περίοδο μετατρέπουν τα ΜΜΜ σε αρένα μάχης, όπου οι φτωχότεροι καλούνται να πληρώσουν ή να πεθάνουν. Δεν θα ξεχάσουμε και σίγουρα δε θα συγχωρήσουμε την δολοφονία του Θανάση Καναούτη από ελεγκτή σε λεωφορείο στο Περιστέρι.

Αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο, ενάντια σε κάθε μπάρα και τραμπούκο για να είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες ελεύθερες για όλους και όλες. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα κοινωνικά δικαιώματα, που έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης της «σκληρής διαπραγμάτευσης» και του Κεφαλαίου, είναι εργατικές κατακτήσεις και κάθε χτύπημα σε αυτά, είναι χτύπημα στην ποιότητα της ζωής των εργαζομένων.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Μοναστηράκι στις 12.00 το μεσημέρι, ενάντια στα νέα μέτρα ελέγχου και καταστολής στις στις μαζικές συγκοινωνίες.

-Να μην ανεχτούμε την εξαφάνιση των κοινωνικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών.

-Απαιτούμε δωρεάν μετακίνηση, εκπαίδευση, νοσοκομειακή περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση για όλους και όλες.

-Να οργανώσουμε την κοινωνική αντεπίθεση της τάξης μας.

roci-logo

 

RocinanteΑνακοινώσεις
  Εδώ και μήνες παρακολουθούμε την διαδικασία αναδιάθρωσης των αστικών συγκοινωνιών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό για την περιβόητη από την κυβέρνηση, εθνική ανάπτυξη. Η ευρύτερη επίθεση προς τον κόσμο της Εργασίας συνεχίζεται ακάθεκτη, παρά την «σκληρή διαπραγμάτευση», και συνοδεύεται από την σταδιακή εξαφάνιση κάθε κοινωνικής παροχής. Η εν λόγω αναδιάρθρωση...