Η φετινή 18η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής, ημέρα μαζικών διαδηλώσεων μνήμης και επαγρύπνησης ενάντια στο φασιστικό φαινόμενο, είναι η πρώτη που πρόκειται να συντελεστεί δίχως να έχει απέναντί της την ναζιστική Χρυσή Αυγή ως βασικό αντικειμενικό αντίπαλο. Ο πάλαι ποτέ κεντρικός φορέας εκπροσώπησης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού έχει διαλυθεί πολιτικά εδώ και πάνω από ένα χρόνο και τα βασικά στελέχη της βρίσκονται στη φυλακή για τα εγκλήματα που έχουν κάνει από το περασμένο φθινόπωρο.

Η συντριβή αυτή των ναζιστών είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης και επίμονης προσπάθειας των ανθρώπων του αντιφασιστικού κινήματος, όλων εκείνων που από τον κολασμένο Σεπτέμβρη του 2013 και από τότε για κάθε Σεπτέμβρη βρίσκονται στους δρόμους του Κερατσινίου, όλων όσων αγωνίστηκαν στις γειτονιές, τους χώρους εργασίας, τα συνδικάτα, τα σχολεία και τις σχολές για να μην κερδίσουν το παραμικρό περεταίρω χώρο οι ναζί. Σημαίνουν όλα αυτά ωστόσο πως έχουμε ξεμπερδέψει με τον φασισμό; Κάθε άλλο…

Το αντιφασιστικό κίνημα είχε επισημάνει από πολύ νωρίς πως η φυλάκιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, όσο δυνατό χτύπημα και αν ήταν στο φαινόμενο του φασισμού, δεν θα σηματοδοτούσε το ότι ξεμπερδέψαμε με αυτόν αλλά το ότι θα μπαίναμε σε μια νέα εποχή με διαφοροποιημένα δεδομένα. Βρισκόμαστε σε αυτό ακριβώς το σημείο: ο φασισμός υπάρχει ακόμα μέσα στην κοινωνία φορώντας νέα φορέματα και η ανάγκη να στήσουμε τείχος αντίστασης στην επέλασή του παραμένει αναγκαιότητα.

Το κενό που άφησε η αποβολή των ναζιστών από το πολιτικό σκηνικό φιλοδοξείται να καλυφθεί κυρίαρχα όχι από κάποια περιθωριακή σέχτα αλλά από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία έχοντας πλέον την ευχέρεια να απευθύνεται δίχως αντίπαλο στο ξενοφοβικό κοινό της χώρας δίνει βήμα και θεσμικές θέσεις σε απροκάλυπτα ναζιστικές φωνές όπως ο Μπογδάνος και ο Πλεύρης. Ταυτόχρονα, ενισχύει το εθνικιστικό αφήγημα και καλλιεργεί την ξενοφοβία με επικοινωνιακά σόου στον Έβρο όπου και διαφημίζει την ενίσχυση του πολυσυζητημένου φράκτη, τη στιγμή που οι βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων έχουν γίνει κανονικότητα.

Την ίδια στιγμή, στο περιθώριο της ανάπτυξης του θεσμικού φασισμού, διάφορα ορφανά του Μιχαλολιάκου επιχειρούν να ανασυγκροτηθούν οργανώνοντας τον σκοταδισμό της αντιεμβολιαστικής ρητορικής, οργανώνουν συγκεντρώσεις τόσο κατά των εμβολίων όσο και εναντίον κάθε υπόνοιας συμπεριληπτικότητας και αρμονικής συνύπαρξης ντόπιων και μεταναστών όπως έγινε πρόσφατα στο Μεταξουργείο, εκεί όπου η κρατική καταστολή στράφηκε εναντίον των αντιφασιστών και των αντιφασιστριών στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με το ποια παραμένουν τα χαϊδεμένα παιδιά του Κράτους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η καθιερωμένη αντιφασιστική διαδήλωση του Κερατσινίου με αφορμή την μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Παύλο Φύσσα δεν είναι μια εθιμοτυπική υπόθεση. Ο κόσμος του αντιφασισμού και της αλληλεγγύης οφείλει και μπορεί να δώσει μαζικό και δυναμικό «παρών» στην γειτονιά του Κερατσινίου, να στείλει ένα αποφασιστικό και αδιάλλακτο μήνυμα πως δεν θα αφήσουμε ποτέ ξανά τους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε συμμετέχει στην αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι, το Σάββατο 18/9, στις 17:30 στο μνημείο του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.

RocinanteΑνακοινώσεις
Η φετινή 18η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής, ημέρα μαζικών διαδηλώσεων μνήμης και επαγρύπνησης ενάντια στο φασιστικό φαινόμενο, είναι η πρώτη που πρόκειται να συντελεστεί δίχως να έχει απέναντί της την...