Από την Παρασκευή 9 Απρίλη το κρατικό θέατρο ΡΕΞ τελεί υπό κατάληψη που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κίνησης εργαζόμενων στις τέχνες «Ρωγμή». Σε μια συγκυρία που ο καλλιτεχνικός κλάδος παραμένει κλειστός για παραπάνω από έναν χρόνο χωρίς κάποιο σχεδιασμό από πλευράς κράτους για το πότε θα επαναλειτουργήσει, με ελάχιστα επιδόματα να έχουν διατεθεί στους εργαζόμενους/ες του κλάδου η Ρωγμή απόφασισε να “ανοίξει” το ΡΕΞ.
Οι εργαζόμενοι/ες στις τέχνες μετά από έναν χρόνο πλήρους φτωχοποίησης έχουν την ανάγκη να επαναδραστηριοποιηθούν τόσο για τον βιοπορισμό τους όσο και για να δημιουργήσουν. Κάτω από αυτή την βίαιη συνθήκη διαβίωσης πολλές φορές βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν επιδόματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όσους/ες αποτελούν κομμάτι του κλάδου, να βάλουν φραγμό σε φασιστικά νομοσχέδια που στόχευαν στην λογοκρισία και την ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης στην τέχνη, αλλά και άνοιξαν μια σειρά ζητήματα που αφορούσαν υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμών και εργοδοτικής αυθαιρεσίας μέσα από το κίνημα του metoo. Σαν συνέχεια αυτής της διαρκής κίνησης και καθώς οι ενέργειες της Κυβέρνησης διέπονται από έναν αέρα αδιαφορίας για τις ζωές των ανθρώπων, έρχεται να προστεθεί σε αυτό το μπαράζ κινητοποιήσεων και η κατάληψη του ΡΕΞ.
Το πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης έρχεται να συναντήσει την αγωνία, τους προβληματισμούς και άλλων πληττόμενων κλάδων όπως αυτός της υγείας και της εκπαίδευσης που και αυτοί με την σειρά τους ήρθαν αντιμέτωποι με την επικίνδυνη και αντιδραστική πολιτική της Κυβέρνησης. Καμία πρωτοβάθμια δομή υγείας δεν έχει στηθεί μετά από ένα χρόνο πανδημίας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές/τριες στα νοσοκομεία έχουν εξοντωθεί από τις απανωτές εφημερίες, ο ιδιωτικός τομέας υγείας παραμένει οριακά αμέτοχος στην υπόθεση covid και κατά τα άλλα η καραντίνα, η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία και η καταστολή μοιάζει η λύση για τα πάντα.
Στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας έρχεται να προστεθεί και το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη με απελευθέρωση των υπερωριών, ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών των σωματειών, ποινικοποίηση των απεργιών και εργασία το Σάββατο και την Κυριακή για τους τεχνολογικούς χώρους.
Ως Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε συμμετέχουμε και στηρίζουμε την κατάληψη του ΡΕΞ και καλούμε να πλαισιωθεί από τα σωματεία και από τους εργαζόμενους/ες του κλάδου των τεχνών. Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού και πάντα.
-Να δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα
-Καμία λογοκρισία στην τέχνη
-Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον πολιτισμό
-Μέτρα προστασίας σε τηλεοπτικά γυρίσματα και πρόβες. Δωρεάν συχνά μαζικά τεστ για όλους και όλες
-Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με κάθε αίτημα που έχουν καταθέσει οι ενώσεις των υγειονομικών
http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo.jpghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/11/roci-logo-300x300.jpgRocinanteΑνακοινώσεις
Από την Παρασκευή 9 Απρίλη το κρατικό θέατρο ΡΕΞ τελεί υπό κατάληψη που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κίνησης εργαζόμενων στις τέχνες «Ρωγμή». Σε μια συγκυρία που ο καλλιτεχνικός κλάδος παραμένει κλειστός για παραπάνω από έναν χρόνο χωρίς κάποιο σχεδιασμό από πλευράς κράτους για το πότε θα επαναλειτουργήσει, με ελάχιστα...