Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Κι εφέτος, όπως κάθε χρόνο, το φόντο των καλοκαιρινών μηνών είναι δάση παραδομένα στις φλόγες, σκελετοί καμένων σπιτιών και απανθρακωμένα ζώα. Κι εφέτος, όπως κάθε χρόνο, ο κρατικός μηχανισμός είναι ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την καταστροφή. Με ελάχιστες δυνάμεις σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους, πυροσβέστες, εθελοντές και πολίτες  προσπαθούν με κίνδυνο της ζωής τους να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ασχολείται με το επικοινωνιακό της προφίλ, ρίχνοντας τις ευθύνες σε ανύπαρκτους ανέμους, επικαλούμενη την κλιματική αλλαγή -φοριέται κατά το δοκούν-,  δηλώνοντας κυνικά πως κουράστηκε να ακούει για προσλήψεις στο πυροσβεστικό σώμα, θριαμβολογώντας με αξιοσημείωτη ασχετοσύνη για το εύρος της καταστροφής πως θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι που δεν υπάρχουν ακόμη νεκροί.

Αρμόδιοι φορείς είχαν προειδοποιήσει για τις ακραίες θερμοκρασίες και τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς εδώ και εβδομάδες. Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την πρώτη του Μάη. Η επικίνδυνη κυβερνητική κουστωδία, όμως, έχει επιλέξει να προσλάβει δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς, να αγοράσει δεκάδες χιλιάδες περιπολικά για να διαφυλάξει «τη δημόσια υγεία» από τις διαδηλώσεις, ξοδεύει εκατομμύρια σε Rafale και φρεγάτες για να τροφοδοτεί το εθνικιστικό της σήριαλ με την Τουρκία, αντί να λάβει μέτρα πρόληψης και δράσης για τη δασική προστασία, αντί να καλύψει τις ανάγκες σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης, σε υδροφόρα οχήματα, σε ανθρώπινο δυναμικό, αντί να εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Οι φυσικοί αυτουργοί των 124.000 στρεμμάτων καμένης γης, των νεκρών ζώων, των καμένων σπιτιών είναι το Κράτος και το Κεφάλαιο, που πάντοτε σε συνεργασία σαρώνουν τα δάση, τις θάλασσες, τους λιγοστούς πνεύμονες των αστικών κέντρων.

Κάθε νόμος που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια, κάθε άρθρο που γράφτηκε για το περιβάλλον, με αποκορύφωμα τον νόμο του 2020, έχει σκοπό να  καταστρέψει τον φυσικό πλούτο. Στον τελευταίο νόμο για τον «Εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» δεν υπάρχει μισή πρόταση σχετικά με την επαναφορά της δασοπυρόσβεσης στην δασική υπηρεσία, ούτε για έναν ενιαίο και  ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την δασική προστασία. Αντίθετα, υπάρχει υπεραπλούστευση στην διαδικασία αδειοδότησης στις εταιρείες εξορύξεων, τουρισμού, βιομηχανίας και κτιριακών εγκαταστάσεων να εκμεταλλευτούν τις προστατευόμενες περιοχές, αφαιρώντας ακόμη και το δικαίωμα γνώμης στην τοπική κοινωνία. Δεν χρειάζονται οι εμπρηστές για να αποψιλωθούν τα δάση. Ο κάθε μικροϊδιοκτήτης, ο κάθε επενδυτής, ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να κάνει οποιαδήποτε επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον έχοντας τους νόμους στην τσέπη τους. Η επίμονη αδιαφορία, η παντελής έλλειψη συντονισμού και ενημέρωσης από την κεντρική και την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση καταστροφών, οι ανεπαρκείς αν όχι καθόλου έλεγχοι για παρανομίες, η μηδαμινή σύγκρουση με μικρό ή μεγάλο συμφέρον για το χτίσιμο αυθαίρετων μέσα στα δάση, η σκανδαλώδης υποτίμηση και εργαλειοποίηση της κλιματικής κρίσης και κυρίως η μακροχρόνια έλλειψη χρηματοδότησης και σχεδιασμού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για την προστασία τελικά της ίδιας της ζωής συντελούν σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Στον αντίποδα της εγκληματικής κυβέρνησης, της ατομικιστικής και νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής ιδεολογίας της, το κοινωνικό κίνημα οφείλει να επεξεργαστεί μία ολοκληρωμένη πρόταση αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και φύσης, του οικολογικού κοινωνικού μετασχηματισμού στην παραγωγή, την κατανάλωση και την οργάνωση της συλλογικής μας ζωής, η οποία θα μάχεται διαρκώς τις πολιτικές που προκαλούν και οξύνουν την περιβαλλοντική κρίση.

 

Διεκδικούμε:

-Κατάργηση κάθε αντιπεριβαλλοντικού νόμου της τελευταίας 25ετίας που καταστρέφει τον φυσικό πλούτο, επιτρέπει κάθε επέμβαση οπουδήποτε και παντού στο όνομα της ανάπτυξης και του «δημοσίου συμφέροντος».

– Στρατηγικό σχέδιο και άμεσα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Ενιαίος φορέας και σχεδιασμός δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, εξειδικευμένες μελέτες και προσλήψεις προσωπικού με μόνιμες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

-Άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες και τις πληγείσες των περιοχών που κατέστρεψαν οι πυρκαγιές.

-Κοινωνική οργάνωση ενάντια στην λεηλασία της φύσης από το Κεφάλαιο και το Κράτος και συμμετοχή στο παγκόσμιο κίνημα για την κλιματική αλλαγή.

– Η ζωή και η φύση θα νικήσουν!

RocinanteΑνακοινώσεις
Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Κι εφέτος, όπως κάθε χρόνο, το φόντο των καλοκαιρινών μηνών είναι δάση παραδομένα στις φλόγες, σκελετοί καμένων σπιτιών και απανθρακωμένα ζώα. Κι εφέτος, όπως κάθε χρόνο, ο κρατικός μηχανισμός είναι ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την καταστροφή. Με ελάχιστες δυνάμεις σε ανθρώπινους...