Στις αρχές του Δεκέμβρη του 2020 άνοιξε μαζικά από το φεμινιστικό και λοατκι κίνημα το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας με συγκεκριμένο αίτημα να πέσει το chatpic.org. Το chatpic είναι σάιτ παγκόσμιας εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα διακίνησης προσωπικού υλικού κυρίως γυναικών, αλλά και λοατκι+ ατόμων, ακόμα και ανηλίκων, χωρίς τη παραμικρή συγκατάθεση τους και με τη δυνατότητα πλήρους ανωνυμίας για τους χρήστες. Συχνά οι φωτογραφίες γίνονται ακόμα και αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ των χρηστών, μέσω της ανταλλαγής κωδικών για ιδιωτικούς φακέλους.

Το χάσταγκ #cancelchatpicorg εμφανίστηκε έντονα στα σόσιαλ μίντια, υπήρξε πληθώρα καταγγελιών από θύματα εκδικητικής πορνογραφίας, ενώ χάκερ ακτιβιστές κατάφεραν να δημιουργήσουν λογισμικό που ανέβαζε συνεχώς εικόνες από γάτες με σκοπό να γεμίζει το σάιτ με άσχετο υλικό, ωστέ να χάνονται οι παραβιαστικές φωτογραφίες. Λόγω των καταγγελιών και της έντονης κατακραυγής επιτεύχθηκε μια πρώτη νίκη, με την ιστοσελίδα να καθίσταται μη προσβάσιμη, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, οποιοσδήποτε μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο σάιτ μέσω αλλαγής ηλεκτρονικής τοποθεσίας.

5 μήνες μετά, με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας που δημοσιεύσαμε σχετικά με τη διακίνηση φωτογραφιών που είχε μοιραστεί με πρόσωπο του κοινωνικού της κύκλου, μαθαίνουμε πως το chatpic είναι ξανά κανονικά προσβάσιμο για χρήστες στην Ελλάδα.

Θεωρούμε λοιπόν σημαντικό να δούμε τους λόγους για τους οποίους η εκδικητική πορνογραφία αποτελεί μορφή σεξιστικής βίας και γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη καταγγελίας των ιστοσελίδων που την ενθαρρύνουν και την αναπαράγουν. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό από την κοινωνία πως η οποιαδήποτε διακίνηση προσωπικού φωτογραφικού ή βιντεοσκοπημένου υλικού, είτε αυτή είναι σε ιστοσελίδες δημόσιας πρόσβασης είτε ιδιωτικά, χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που απεικονίζεται, αποτελεί παραβίαση της σεξουαλικής του ζωής, ενώ ταυτόχρονα αυτό υπόκειται σε διασυρμό, στοχοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Το chatpic, και κάθε ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτού του είδους, στην ουσία διευκολύνει και συμβάλλει στη διαιώνιση ενός φαινομένου που δυστυχώς υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και πιθανώς πολλές από εμάς να έχουμε πέσει θύματά του, ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουμε. Δεν είναι τυχαίο που κάθε φορά που μοιραζόμαστε κάποια προσωπική φωτογραφία ή βίντεο υπάρχει μια φωνή – εξωτερική και εσωτερική – που μας θυμίζει να «προσέχουμε» γιατί δεν γνωρίζουμε σε ποιανού τα χέρια μπορεί καταλήξει. Το έχουμε δει τόσες φορές να συμβαίνει, που  τίποτα δε μας εγγυάται πως δε θα συμβεί και σε εμάς.

Όμως, όπως κάθε φωνή που μας «συμβουλεύει» να προσέχουμε απέναντι στη σεξιστική βία, έτσι κι αυτή είναι στραμμένη προς λάθος κατεύθυνση. Και αυτό γιατί είναι αρκετά πιθανό, σε περίπτωση που βιώσουμε τη συγκεκριμένη μορφή βίας, η φωνή αυτή να μετατραπεί σε ενοχοποίηση και ντροπή, με αποτέλεσμα να φοβόμαστε να μιλήσουμε για τις ιστορίες μας. Τα θύματα συχνά είτε νιώθουν υπεύθυνα που δεν «πρόσεξαν» αρκετά, είτε φοβούνται πως η κοινωνία, το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά και οι αρχές αν φτάσουν σε σημείο καταγγελίας, θα τις θεωρήσουν υπεύθυνες για αυτό που τους συνέβη.

Πέραν του αισθήματος της ενοχής, δεν είναι σπάνιο για ένα άτομο που υφίσταται την βία της εκδικητικής πορνογραφίας να βιώνει συναισθήματα όπως αυτό της ταπείνωσης, του εξευτελισμού και της απώλειας εμπιστοσύνης προς τους ερωτικούς συντρόφους. Πολλές φορές καταλήγουν να φοβούνται και για τη σωματική τους ακεραιότητα, καθώς συχνά σε αυτά τα σάιτ μαζί με το προσωπικό υλικό μοιράζονται και πληροφορίες γυναικών, ονόματα, περιοχές και διευθύνσεις.

Εμείς θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου δε χρειάζεται να «προσέχουμε». Όπου θα μπορούμε να μοιραζόμαστε ελεύθερα τη σεξουαλικότητα μας, όσο και με όποια άτομα εμείς επιλέγουμε. Δημιουργούμε χώρους αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης ώστε όταν μια γυναίκα νιώθει πως θέλει να μοιραστεί την ιστορία της, να μπορεί να το κάνει με ασφάλεια. Απαιτούμε να πέσει μια για πάντα κάθε ιστοσελίδα που μετατρέπει εν αγνοία μας τη σεξουαλική μας ζωή σε χυδαίο αλισβερίσι.

Ενισχύουμε την καμπάνια συλλογής υπογραφών που έχει σαν στόχο τις 35.000 υπογραφές ώστε να ασκηθεί πίεση για να πέσει το σάιτ http://chng.it/ZLHXKMqjrp

http://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/OMADA-GYNAIKVN-1-1024x786.pnghttp://rocinante.gr/wp-content/uploads/2018/03/OMADA-GYNAIKVN-1-300x300.pngRocinanteΟμάδα Γυναικών
Στις αρχές του Δεκέμβρη του 2020 άνοιξε μαζικά από το φεμινιστικό και λοατκι κίνημα το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας με συγκεκριμένο αίτημα να πέσει το chatpic.org. Το chatpic είναι σάιτ παγκόσμιας εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα διακίνησης προσωπικού υλικού κυρίως γυναικών, αλλά και λοατκι+ ατόμων, ακόμα και ανηλίκων, χωρίς...