Για μια ακόμη Πέμπτη φοιτητές και φοιτήτριες στάθηκαν ανάχωμα στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.  Με σύνθημα «έξω οι μπάτσοι από τις σχολές μας» προστάτευσαν το άσυλο από την μανία του Κράτους και της αστυνομίας πραγματοποιώντας μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

Την προηγούμενη μέρα από τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος αναγκάστηκε μπροστά σε όλο το κύμα αντίστασης από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να τους/ις  «υπενθυμίσει» ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα μπουν όποτε το ορίζει ο νόμος, δηλαδή στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Με αυτήν την δήλωση, ανακαλείται η απόφαση Χρυσοχοΐδη να μπουν οι μπάτσοι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και το ένα Υπουργείο προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα του άλλου.

Με ειρωνικό ύφος και περίσσιο θράσος ο Συρίγος χαρακτήρισε τον αγώνα των φοιτητών/τριών που προχωρούν σε καταλήψεις σαν  «επαναστατική γυμναστική» που μάλιστα είναι και ανεπίκαιρη. Αυτά βέβαια τα περί «επαναστατικής γυμναστικής» και ανεπικαιρότητας της πάλης των φοιτητών/τριών ενάντια στην αστυνομοκρατία μπορούν να ισχύουν μόνο στο κεφάλι του Συρίγου και των υπολοίπων γελοίων της ακροδεξιάς κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα όμως χτες κυρίως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε αρκετές ακόμα πόλεις της Ελλάδας διοργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις με την παρουσία μπλοκ φοιτητικών συλλόγων, σωματείων εκπαιδευτικών, κατηλλειμένων πρυτανειών και γενικότερα χιλιάδων κόσμου.

Φυσικά παρά την οπισθοχώρηση του Κράτους στο ζήτημα της άμεσης εισόδου των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια η διάθεση για καταστολή του φοιτητικού κινήματος παρέμεινε έκδηλη. Στην Αθήνα, η χθεσινή κινητοποίηση σηματοδοτήθηκε από την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ από την Ομόνοια μέχρι την ΑΣΟΕΕ, όπου το πλήθος κυνηγήθηκε και πνίγηκε στα δακρυγόνα. Ακολούθησε αποκλεισμός του πανεπιστημίου της ΑΣΟΕΕ όπου οι δυνάμεις καταστολής εγκλώβισαν φοιτητές και φοιτήτριες στην προσπάθεια τους να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη η επανακατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ έχει καταφέρει να κλιμακώσει τον αγώνα. Στη συγκέντρωση των φοιτητών/τριών στο campus έγινε και εκεί χρήση δακρυγόνων και ο χώρος του πανεπιστημίου πολιορκήθηκε από τα ΜΑΤ όμως ο συγκεντρωμένος κόσμος κατάφερε να υπερασπιστεί το άσυλο και να αποκρούσει την επίθεση.

Η αναβολή της εισόδου των μπάτσων στις σχολές  αποτελεί μια πρώτη νίκη για το φοιτητικό κίνημα αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και μέσα και έξω από τις σχολές μας. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να συνεχίσει τον αγώνα που δίνει και να τον κλιμακώσει ακόμα περισσότερο, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να οργανωθούμε στους φοιτητικούς μας συλλόγους και να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις του επόμενου διαστήματος. Οι φοιτητές/τριες να βάλουμε τα συμφέροντα και τις ανάγκες της τάξης μας μπροστά, να ενωθούμε με εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και εργαζόμενους/ες και μέσω των γενικών συνελεύσεων να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις έτσι ώστε να μην αφήσουμε κανέναν μπάτσο να μπει ποτέ στις σχολές μας, να μην επιτρέψουμε στο Κράτος να μας επιτίθεται και να μας απειλεί και να τελειώσουμε μια και καλή με την αστυνομοκρατία. Ως Κλαδική Ένωση Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις στην παραπάνω κατεύθυνση.

 

  • Έξω οι μπάτσοι από τις σχολές
  • Ούτε μια διαγραφή φοιτητή/τριας
  • Καμία εγκατάσταση καμερών και face control στις σχολές
  • Καμία θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, κανένα όριο φοίτησης
  • Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη να ανατραπεί
  • Κανένας αποκλεισμός από την εκπαίδευση
  • Κάτω τα πειθαρχικά
  • Άμεση ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

 

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδικές ΣυνελεύσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Για μια ακόμη Πέμπτη φοιτητές και φοιτήτριες στάθηκαν ανάχωμα στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.  Με σύνθημα «έξω οι μπάτσοι από τις σχολές μας» προστάτευσαν το άσυλο από την μανία του Κράτους και της αστυνομίας πραγματοποιώντας μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Την προηγούμενη μέρα από τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος αναγκάστηκε...