Εδώ και δύο χρόνια η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν γίνει το θέατρο μιας γενικευμένης βαρβαρότητας εναντίον των προσφύγων που καταφεύγουν εδώ, κυνηγημένοι από τον πόλεμο και την καταστροφή, θύματα του ISIS και των δικτατοριών της Μέσης Ανατολής. Οι χιλιάδες πνιγμένοι του Αιγαίου και της Μεσογείου, τα συρματοπλέγματα, οι νάρκες και οι πλαστικές σφαίρες στα σύνορα, οι απελάσεις, τα νέα εσωτερικά σύνορα, τα κέντρα κράτησης και οι συνεχείς θάνατοι μέσα σε αυτά, είναι μερικές από τις όψεις αυτής της βαρβαρότητας.

Η συμφωνία της ντροπής ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, που υπογράφηκε πριν ένα χρόνο, έχει συντελέσει στην όξυνση αυτής της βαρβαρότητας, στοχεύοντας ευθέως στον εγκλωβισμό των προσφύγων και στην «αποτρεπτική πολιτική», για την οποία έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άμεσο και απτό αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας μέσα στην Ελλάδα, είναι η γκετοποίηση των προσφύγων, η απομόνωσή τους από την υπόλοιπη κοινωνία και η εξαναγκαστική διαβίωσή τους σε άθλιες συνθήκες, μέσα σε καλοκαιρινές σκηνές που παγώνουν το χειμώνα, ανάμεσα σε σκορπιούς και ποντίκια, χωρίς στοιχειώδη ανθρώπινη περίθαλψη, σίτιση και στέγαση. Από όπου και να κοιτάξει κανείς αυτή την πολιτική, που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ε.Ε. είναι μια πολιτική βαθύτατα ρατσιστική που καταπατά όχι απλά κάθε έννοια αλληλεγγύης, αλλά και τις ίδιες τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, αφήνουν ελεύθερο πεδίο στις φασιστικές πρακτικές των ακροδεξιών συμμοριών, στη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Αθήνα και αλλού.

Η απόπειρα ενοχοποίησης των προσφύγων και των αλληλέγγυων που εξεγέρθηκαν απέναντι σε αυτή την κατάσταση από τον Μουζάλα, αποτελεί μία ακόμα ρατσιστική πρόκληση αυτής της πολιτικής. «Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα σε αυτές τις δομές (σ.σ. στρατόπεδα προσφύγων) είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του» δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης της Αριστεράς (sic), πιστοποιώντας ότι για την κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρόσφυγες είναι κατώτερες μορφές ζωής που οφείλουν να αρκεστούν στην πιο στοιχειώδη επιβίωση. Αυτή είναι η ουσία του ρατσισμού, που γεννά τα σύγχρονα άπαρτχαϊντ.

Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι ζήτημα αδυναμίας ή ανικανότητας. Είναι ζήτημα επιλογής. Και είναι η συνέχεια μιας πολιτικής που καταδικάζει όλα τα χαμηλά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας στη φτώχεια και τον εξευτελισμό, προκειμένου να διασφαλίσει την κερδοφορία του Κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες, στον αγώνα τους για αξιοπρέπεια, ζωή, στέγαση και σίτιση είναι αναγκαία όσο ποτέ και είναι κομμάτι του συνολικού μας αγώνα ενάντια στην κονιορτοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και των εργατικών δικαιωμάτων, ενάντια στη βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Κεφάλαιο και το Κράτος ενάντια στις ζωές μας.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, συμμετέχει και καλεί στη διαμαρτυρία έξω από το στρατόπεδο του Ελληνικού σήμερα Τετάρτη 15/2 στις 17:00, έξω από την πύλη του στρατοπέδου στο Ελληνικό.

-Κάτω η ευρω-τουρκική συμφωνία της ντροπής.
-Ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη μετακίνηση για όλους/ες.
-Σίτιση και στέγαση σε άδεια σπίτια και ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες.
-Πλήρη δικαιώματα στην εκπαίδευση, την υγεία και την περίθαλψη για όλους.
-Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα προσφύγων σε όλη τη χώρα.

roci-logo

RocinanteΑνακοινώσεις
Εδώ και δύο χρόνια η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν γίνει το θέατρο μιας γενικευμένης βαρβαρότητας εναντίον των προσφύγων που καταφεύγουν εδώ, κυνηγημένοι από τον πόλεμο και την καταστροφή, θύματα του ISIS και των δικτατοριών της Μέσης Ανατολής. Οι χιλιάδες πνιγμένοι του Αιγαίου και της Μεσογείου, τα συρματοπλέγματα, οι...