Πριν από 1,5 χρόνο ένα τσούρμο ακροδεξιών, που κινούνταν ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή, θα καλέσουν ως αγανακτισμένοι «κάτοικοι» σε συγκέντρωση για την εξαφάνιση των προσφύγων από τον δημόσιο χώρο, διεκδικώντας μια πλατεία Βικτωρίας μόνο για Έλληνες. Επιφανείς προσωπικότητες εκείνης της ολιγομελούς, αν μη τι άλλο, συνάθροισης ήταν φυσικά ο χρυσαυγίτης, υποδικός ακόμη τότε, Ηλίας Κασιδιάρης και ο εθνικός ρουφιάνος, βουλευτής ΝΔ ακόμη τότε, Κωσταντίνος Μπογδάνος.

Τα αντανακλαστικά του αντιφασιστικού κινήματος ήταν άμεσα και έτσι στις 15/7/2020, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά κάλεσε σε αντισυγκέντρωση για να διασφαλίσει ότι η γειτονιά θα είναι ανοιχτή και ασφαλής για όλους, αλλά και για να μην αφήσει κανένα χώρο στους ακροδεξιούς και φασίστες μισάνθρωπους να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Το κάλεσμα στήριξε η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε και τα μέλη της Θωμάς Λάλος (Vox Populi) και Αλέξανδρος Τιτκώβ που βρέθηκαν σε μια μαζική συγκέντρωση του κινήματος αλληλεγγύης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Από ότι φάνηκε στην συνέχεια αυτή η συγκέντρωση του αντιφασιστικού κινήματος πόνεσε την κυβέρνηση και τους βουλευτές της που στήριξαν ευθέως την ρατσιστική μάζωξη. Γρήγορα λοιπόν, η αστυνομία έκανε σαφές πως σκοπεύει να παραχωρήσει την πλατεία στους φασίστες και να επιτεθεί απρόκλητα στην αντιφασιστική συγκέντρωση και να χτυπήσει με μανία όποιον βρέθηκε μπροστά της. Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν οι σύντροφοι Θωμάς και Αλέξανδρος, οι οποίοι προσπάθησαν να αμυνθούν απέναντι στα χτυπήματα από τους κατά τα άλλα ευγενέστατους άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ, που βάραγαν για να βγάλουν το άχτι τους για την αποτυχία της φασιστοσύναξης.

Αργότερα και ενώ η πορεία μέχρι προηγουμένως ήταν απολύτως ειρηνική, αντιμετώπισαν ένα αισχρό και ψευδές κατηγορητήριο με κακουργήματα που μεταξύ άλλων περιλάμβανε και την συμμετοχή σε ομάδα που επιτέθηκε με εκρηκτικά στην αστυνομία. Και για να αποδειχθεί στην πράξη ότι το Κράτος έχει συνέχεια, η στοχοποίηση συνεχίστηκε με την επιβολή εντελώς παράλογων περιοριστικών όρων όπως η απαγόρευση της εισόδου στα Εξάρχεια, την απαγόρευση της συμμετοχής σε διαδηλώσεις, που συμπληρώθηκαν από με κάποιους πιο συνηθισμένους όπως η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους η απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Χάρις στο βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, από την πρώτη κιόλας μέρα φάνηκε πόσο σαθρό ήταν το κατηγορητήριο και πόσο εκδικητικά λειτούργησαν οι μηχανισμοί της καταστολής. Έτσι γύρω από την υπόθεση δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης για την υπεράσπιση των συντρόφων, αλλά και για να σπάσει η κυρίαρχη αφήγηση της αστυνομίας. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες των συλληφθέντων από τον χώρο της κωμωδίας και της μουσικής χρησιμοποιήσαν τον δημόσιο λόγο τους και μαζί με την πολύμορφη παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος τελικά κατάφεραν να νικήσουν.

Συγκεκριμένα λίγο πριν το τέλος του χρόνου, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου πως τα κακουργήματα κατέρρευσαν υπό το βάρος των στοιχείων της υπεράσπισης και οι εναπομείναντες περιοριστικοί αναιρούνται, οπότε οι σύντροφοι παραπέμπονται έτσι με ευνοικότερους όρους στο πλημμελειοδικείο για τα υπόλοιπα αδικήματα που τους φόρτωσε η αστυνομία για να δικαιολογήσει την σύλληψη και την επίθεση στην διαδήλωση.

Η υπόθεση τους είναι ενδεικτική για τον τρόπο που το Κράτος σιγοντάρει κάθε ακροδεξιό σκουπίδι, για να επικρατήσει το ρατσιστικό μίσος και ο τρόμος στους δρόμους και τις πλατείες. Είναι το ίδιο ρατσιστικό ελληνικό Κράτος που πνίγει καθημερινά τους πρόσφυγες σε όλο το Αιγαίο, πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις («pushbacks»), εγκλωβίζει μικρά παιδιά σε κέντρα κράτησης με άθλιες συνθήκες και τους πυροβολάει ως «εισβολείς» στα σύνορα του Έβρου.

Δυστυχώς για όλο αυτό τον αντιδραστικό συρφετό, το μόνο κατάφεραν μέσα από αυτή την ιστορία της καταστολής και της στοχοποίησης ήταν να δυναμώσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων, που θα συνεχίσει να οργανώνεται σε γειτονιές, στα σωματεία, σε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα, μέχρι τελικά να νικήσει!

 

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
Πριν από 1,5 χρόνο ένα τσούρμο ακροδεξιών, που κινούνταν ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή, θα καλέσουν ως αγανακτισμένοι «κάτοικοι» σε συγκέντρωση για την εξαφάνιση των προσφύγων από τον δημόσιο χώρο, διεκδικώντας μια πλατεία Βικτωρίας μόνο για Έλληνες. Επιφανείς προσωπικότητες εκείνης της ολιγομελούς, αν μη τι άλλο, συνάθροισης...