«Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει. Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε .»

Ναζίμ Χικμέτ

Το βράδυ της Πέμπτης 25/11, δύο άνθρωποι, ένα παιδί μαζί με τη γιαγιά του, κάηκαν ζωντανοί, έπειτα από έκρηξη και πυρκαγιά στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη Μόρια. Εκτός των δύο νεκρών υπάρχουν και πολλοί βαριά τραυματισμένοι από την πυρκαγιά –ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από έκρηξη της φιάλης αερίου που υπήρχε μέσα σε σκηνή. Το ελληνικό κράτος εδώ και καιρό χρησιμοποιεί άθλια κέντρα κράτησης  και στρατόπεδα για τη διαμονή των προσφύγων. Κέντρα που βασικό τους χαρακτηριστικό είναι οι συνθήκες εγκλεισμού, οι στρατιωτικές (ή καλοκαιρινές) σκηνές για στέγη, το χαλασμένο φαγητό και η ανύπαρκτη ιατρική περίθαλψη. Τη διαχείριση των κέντρων αυτών την έχει αναλάβει ο στρατός και η αστυνομία σε συνεργασία με ΜΚΟ.

Όπως καταλαβαίνει ο/η καθένας/μία, μόνο ατύχημα δεν μπορεί να θεωρηθεί η έκρηξη στη Μόρια που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο προσφύγων. Είναι αποτέλεσμα μιας άκρως ρατσιστικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης, πρώτο μέλημά της οποίας είναι το σταμάτημα της μετακίνησης των προσφύγων με φράκτες και συνοριοφύλακες, αλλά και η απέλαση προσφύγων τόσο στις χώρες καταγωγής τους όσο και στη Τουρκία που θεωρείται «ασφαλής» για αυτούς.

Σε αυτό το πλαίσιο όχι μόνο αποκλείονται πολιτικές που θα στοχεύουν στην ανεμπόδιστη και μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων στη χώρα, αλλά δεν αποβάλλονται από τον πίνακα των προτεραιοτήτων ακόμα και οι στοιχειώδεις πρωτοβουλίες που θα κάνουν ανθρώπινες τις συνθήκες διαμονής τους εδώ.

Η κυβερνητική πολιτική, συστρατευόμενη με αυτήν της Ε.Ε., είναι υπεύθυνη για τους χιλιάδες πνιγμούς στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο αλλά και τους θανάτους λόγω των άθλιων συνθηκών στα κέντρα κράτησης. Μερικές μέρες πριν τη φονική νύχτα της Μόρια, στο στρατόπεδο της Σούδας της Χίου «άγνωστοι» επιτέθηκαν με μολότοφ και πέτρες από ύψωμα προς τις σκηνές που διέμεναν πρόσφυγες. Το ότι δεν υπήρξαν νεκροί είναι εντελώς τυχαίο καθώς κάποιες σκηνές και υπάρχοντα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Είναι προφανές ότι ένα κράτος που δεν μεριμνεί προκειμένου να μην γίνονται εκρήξεις που σκοτώνουν ανθρώπους στις δομές όπου τους «φιλοξενεί», δεν θα μπει σε καμία διαδικασία προστασίας και υπεράσπισης των προσφύγων ακόμη και απέναντι στα φασιστικά καθάρματα που στις βραδινές τους τσάρκες κάνουν απόπειρες ανθρωποκτονίας με εμπρηστικούς μηχανισμούς και όπλα.

Κράτος και φασίστες, το πρώτο με τις αποφάσεις του και οι δεύτεροι κρυμμένοι στο σκοτάδι της νύχτας, παράγουν μια ρατσιστική πολιτική εξόντωσης και εγκλεισμού, αποφασίζοντας πως η Ελλάδα θα γίνει ένα σύγχρονο κολαστήριο για αυτούς που τόλμησαν να ρισκάρουν τα πάντα πράττοντας τη δικιά τους εξέγερση ενάντια στις κοινωνίες των συνόρων, των αποκλεισμών και των απαγορεύσεων.

Σε αντίθεση όμως με το κράτος και τους φασίστες, η ελληνική κοινωνία έδωσε και συνεχίζει να δίνει την εναλλακτική επιλογή. Ενάντια στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, ντόπιοι και μετανάστες βγαίνουν μπροστά ώστε οι πρόσφυγες να απεμπλακούν από τις συνθήκες αποκλεισμού που βιώνουν. Μέσω των καταλήψεων στέγης, μέσω του κινήματος αλληλεγγύης που εκφράστηκε ποικιλοτρόπως, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις μαθητικές καταλήψεις στα Χανιά, το Ηράκλειο, το Περιστέρι και αλλού, με αίτημα την ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων στα σχολεία, βάζοντας στη θέση τους κάθε ρατσιστικό θύλακα που θέλησε να αποκλείσει παιδιά προσφύγων από την παιδεία, το παιχνίδι και τη συμβίωση με άλλα παιδιά.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί όλο το κίνημα αλληλεγγύης και κάθε υποστηρικτή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας να δράσει άμεσα στην κατεύθυνση της άρσης των δολοφονικών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, ξεπερνώντας το πλαίσιο του νόμου και γεννώντας κοινωνικό δίκαιο, στηρίζοντας έμπρακτα τις καταλήψεις στέγης προσφύγων σε κάθε μορφής στεγασμένους χώρους.

-Να μετατρέψουμε σε δράση την οργή μας για τα θύματα των στρατοπέδων

-Να μην συμβιβαστούμε με την κτηνωδία του κράτους και της Ε.Ε. – Να μην αφήσουμε τους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι

 -Να ανοίξουν σπίτια και ξενοδοχεία για τη στέγαση των προσφύγων!

-Να κλείσουν τα στρατιωτικά κέντρα κράτησης! Κανένας πρόσφυγας σε συνθήκες εγκλεισμού

-Κάτω η συμφωνία της ντροπής Ε.Ε. – Τουρκίας  – Άσυλο για όλους/ες – Ανοιχτά σύνορα για όλους/ες

roci-logo

 

RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε
«Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει. Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε .» Ναζίμ Χικμέτ Το βράδυ της Πέμπτης 25/11, δύο άνθρωποι, ένα παιδί μαζί με τη γιαγιά του, κάηκαν ζωντανοί, έπειτα από...