Το άνοιγμα των σχολών συνοδεύτηκε από μία σειρά γεγονότων, τα οποία έρχονται να μας υπενθυμίσουν τον διακαή πόθο της Κεραμέως και των διοικήσεων των πανεπιστήμιων για την εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» εντός και εκτός των πανεπιστημίων, την καταστολή, την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, τον αποκλεισμό της τάξης μας από τα πανεπιστήμια, αλλά και την αποστείρωση των πανεπιστημιακών χώρων. Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 15/10 και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί η αναστολή μαθημάτων λόγω έκτακτων συνθηκών, στον άδειο από φοιτητές και φοιτήτριες χώρο του Ε.Μ.Π., εθεάθη ο κοσμήτορας της σχολής συνοδευόμενος από ομάδα μπάτσων, να κατευθύνονται σε πολιτικό χώρο σχήματος που παρεμβαίνει στην σχολή και να προκαλούν φθορές εντός αυτού. Αφορμή για την εισβολή των μπάτσων στάθηκε το χτίσιμο του χώρου, όπως αναφέρει η κοσμητεία στην ανακοίνωση της. Μεταξύ άλλων, η κοσμητεία αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της σχολής «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση όλης της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και για τις παράνομες ενέργειες», την ίδια στιγμή που ο Κοσμήτορας εφάρμοσε τον νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία με την πρώτη ευκαιρία. Μάλιστα, η κοσμητεία είχε το θράσος να κατηγορήσει τους/ις φοιτητές/τριες ότι «δέσμευσαν αυθαίρετα» ένα αμφιθέατρο για την διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου, «παρεμποδίζοντας την διεξαγωγή εκδήλωσης υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών».

Το κρεσέντο αυταρχισμού δεν περιορίστηκε όμως μόνο στον χώρο του ΕΜΠ. Την Τρίτη στις 12/10, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, συνδικαλιστής φοιτητής ήρθε αντιμέτωπος με καθηγητή οι οποίος «κατέβασε» τις αφίσες τις οποίες κολλούσε και τον απείλησε λέγοντας του χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ξαναπατήσεις για έξι μήνες το πόδι σου στο πανεπιστήμιο» και απειλώντας τον με πειθαρχική δίωξη. Φαίνεται λοιπόν πως το έργο της πειθάρχησης και την απόπειρα περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών αναλαμβάνουν και οι διοικήσεις των πανεπιστήμιων και ένα κομμάτι ακαδημαϊκών το οποίο δρα υποστηρικτικά στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη παρόλη το «πάγωμα» της εισόδου της πανεστημιακής αστυνομίας στις σχολές. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας εκπλήσσει καθώς δεν το βλέπουμε πρώτη φορά.

Η επίθεση του κράτους σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα κλιμακώθηκε και τις προηγούμενες μέρες με την αγωγή που άσκησε η Κεραμέως ενάντια στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση που είχαν αποφασίσει οι εκπαιδευτικοί μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ. Φυσικά τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια δέχτηκαν άγρια καταστολή ενώ η απεργία με την μαζικότατη συμμετοχή της τάξεως του 90% κρίθηκε παράνομη.

Από την αρχή της καραντίνας μέχρι και σήμερα η εκπαιδευτική διαδικασία υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο. Μπαίνοντας στις σχολές αντικρίσαμε ουρές φοιτητριών/ών να περιμένουν ώστε να μπουν μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων στοιβαγμένες/οι, φοιτητές/ριες σε αίθουσες στριμωγμένοι/ες σε χώρους χωρίς αντισηπτικά. Παράλληλα, με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είδαμε πανεπιστήμια όπως το Πάντειο, το ΕΚΠΑ και το ΠΑΔΑ να πλημμυρίζουν. Η κυβέρνηση, λοιπόν την ίδια στιγμή που επιλέγει να εφαρμόσει πολιτικές που εξαθλιώνουν τους φοιτητές, τις φοιτήτριες αλλά και την δημόσια παιδεία στο σύνολο της επιδιώκει να καταστείλει κάθε συλλογική και συνδικαλιστική διεκδίκηση που υψώνεται στα σχέδια της.

Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πρέπει να οργανωθούμε μαζικά στους φοιτητικούς μας συλλόγους, να υπερασπίσουμε τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και να οχυρωθούμε απέναντι στην εξαθλίωση που η κτβέρνηση, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και το κεφάλαιο θέλουν να μας επιβάλλουν. Σε αυτό το πλαίσιο το φοιτητικό κίνημα οφείλει να ενωθεί ουσιαστικά με τις μεγαλειώδεις απεργίες και κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών για να συγκροτήσει ένα ισχυρό ταξικό πανεκπαιδευτικό κίνημα που θα μπλοκάρει την διάλυση της δημόσιας παιδείας και που θα περάσει στην επίθεση απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο. Ως Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.

-Καμία περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

-Κάτω τα πειθαρχικά, καμία δίωξη φοιτητή

-Καμία παρουσία μπάτσου στις σχολές μας

-Κανένας αποκλεισμός από την εκπαιδευτική διαδικασία

-Καμία υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης

-Κανένα face control

-Κατάργηση του νόμου 4777/2021

Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Α.Π. Ροσινάντε

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδικές ΣυνελεύσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Το άνοιγμα των σχολών συνοδεύτηκε από μία σειρά γεγονότων, τα οποία έρχονται να μας υπενθυμίσουν τον διακαή πόθο της Κεραμέως και των διοικήσεων των πανεπιστήμιων για την εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» εντός και εκτός των πανεπιστημίων, την καταστολή, την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, τον αποκλεισμό της τάξης μας...