Ανακοίνωση της Κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης για τις διώξεις συνδικαλιστών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Βιώνουμε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που περνάει ο καπιταλισμός ιστορικά με το Κεφάλαιο να διεξάγει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο κόσμο της Εργασίας και σε κάθε κοινωνική παροχή που είχε κατακτηθεί στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το Πανεπιστήμιο, το Κεφάλαιο έχει επιλέξει να το ισοπεδώσει πλήρως, καθώς έχει λιγότερες ανάγκες για επιστημονικό και γενικότερα εργατικό προσωπικό, μια απόφαση που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο πολιτικός του εκφραστής, το Κράτος. Υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων που συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, μπαράζ απολύσεων, εργολάβοι που επιβάλλουν μισθούς πείνας και ατελείωτα ωράρια εργασίας, κλείσιμο σχολών, διαγραφές φοιτητών, εντατικοποίηση των σπουδών, σχεδόν εξάλειψη κάθε έννοιας δωρεάν σίτισης-στέγασης για τους φοιτητές, συγγράμματα, αναλώσιμα και μετακινήσεις που πρέπει οι ίδιοι οι φοιτητές να πληρώσουν και η λίστα δεν έχει τέλος για την περιγραφή του σύγχρονου Πανεπιστημίου των αποκλίσεων για τους φοιτητές και του κάτεργου για τους εργαζόμενους.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και αποδεικνύει περίτρανα τα παραπάνω. Στο Βόλο και σχετικά με τη σίτιση, στις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι το χρηματικό όριο για να τρώει κάποιος φοιτητής από τις 45.000 ευρώ, που ήταν πέρυσι, έπεσε φέτος στις 13.500 ευρώ. Για το χρηματικό όριο που κάθε χρόνο μειώνεται όλο και περισσότερο και για το φαγητό χείριστης ποιότητας (περιστατικά ατόμων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλογίσιου κρέατος στις μερίδες) αυτουργοί είναι η ιδιωτική εταιρεία catering «Χούτος Α.Ε.» που έχει αναλάβει τη λέσχη και το ίδρυμα που έχει παραχωρήσει τη σίτιση, όπως και μια σειρά άλλων υπηρεσιών (καθαριότητα, στέγαση, συντήρηση, φύλαξη) σε εργολάβους ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα η απάντηση των Φοιτητικών Συλλόγων ήταν μαζική και δυναμική. Μια σειρά από Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές που καλούνταν και συνεχίζουν να καλούνται εβδομαδιαίως δόμησαν ένα Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων σ’ επίπεδο πόλης το οποίο οργάνωσε ένα πολύμορφο και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσεων ενάντια στη συνολική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και μ’ ένα από τα βασικά αιτήματα του τη ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΟΛΩΝ των φοιτητών. Ακολούθησαν πορείες στην πόλη για ενημέρωση και άνοιγμα ευρύτερα των φοιτητικών διεκδικήσεων, παρεμβάσεις-παραστάσεις διαμαρτυρίας στις πρυτανικές αρχές, στη λέσχη και στο δημοτικό συμβούλιο. Πρέπει να τονιστεί ότι στις διαμαρτυρίες δεν ασκήθηκε ποτέ βία.

Μπροστά στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι φοιτητές αντιλαμβάνονταν ότι ένας εργολάβος ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη του και αδιαφορεί πλήρως για τον αριθμό αυτών που σιτίζονται, όπως και για την ποιότητα του φαγητού, η εταιρεία catering «Χούτος Α.Ε.» που έχει αναλάβει τη σίτιση, χρησιμοποίησε για ακόμη μια φορά την πάγια τακτική της: μηνύσεις με ψεύτικες κατηγορίες εις βάρος αγωνιζόμενων φοιτητών, όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν σ’ άλλες πόλεις. Με στόχο την καλλιέργεια ενός κλίματος τρομοκρατίας η εταιρεία άσκησε, αρχικά, μηνύσεις «κατά παντός υπευθύνου», οι οποίες συγκεκριμενοποιήθηκαν στη συνέχεια σε μηνύσεις εις βάρος 2 φοιτητών, μελών του Φοιτητικού Συλλόγου των Πολιτικών Μηχανικών και αγωνιστές των ΕΑΑΚ. Οι μηνύσεις σχετίζονται με άσκηση βίας και παρεμπόδιση έργου.

Η Κλαδική Εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους 2 συνδικαλιστές φοιτητές των ΕΑΑΚ που δέχτηκαν τις μηνύσεις και καλεί κάθε σωματείο στο χώρο του πανεπιστημίου να πάρει θέση για το γεγονός και να τους σταθεί αλληλέγγυο με κάθε μέσο. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συλλογικοί και ανυποχώρητοι αγώνες του φοιτητικού κινήματος ταρακούνησαν για τα καλά την ανάδοχο εταιρεία και γι’ αυτό έσπευσε να αξιοποιήσει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους. Τρέφει, όμως, αυταπάτες η «Χούτος Α.Ε.» αν νομίζει ότι οι φασιστές πρακτικές που ακολουθεί θα λυγίσουν στο ελάχιστο όσους παλεύουν για τα ταξικά συμφέροντα και ανάγκες τους. Χρέος των Φοιτητικών Συλλόγων να οργανώσουν την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές που δέχτηκαν τις μηνύσεις, απαιτώντας να παρθούν πίσω και να δώσουν ακόμη βροντερότερο παρόν στις επόμενες διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις ενάντια στο πανεπιστήμιο της αγοράς και των εργολάβων. Οι πρυτανικές αρχές, επίσης, ας δείξουν επιτέλους λίγο αξιοπρέπεια σταματώντας να σφυρίζουν αδιάφορα, παίρνοντας θέση για το περιστατικό, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι μηνύσεις και διακόπτοντας τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, προσλαμβάνοντας με απευθείας συμβάσεις τους εργαζόμενους στην σίτιση.

  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

  • ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

  • Η ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΕΡΝΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

  • ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ

  • ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ 2 ΦΟΙΤΗΤΩΝ
    ekpaideusi

RocinanteΑνακοινώσειςΚλαδική Εκπαίδευσης
Ανακοίνωση της Κλαδικής ένωσης Εκπαίδευσης για τις διώξεις συνδικαλιστών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βιώνουμε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που περνάει ο καπιταλισμός ιστορικά με το Κεφάλαιο να διεξάγει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο κόσμο της Εργασίας και σε κάθε κοινωνική παροχή που είχε κατακτηθεί στο παρελθόν. Πιο...